Μενού
Μαχητές της οργάνωσης Χαμάς
Μαχητές της Χαμάς πάνω σε αυτοκίνητο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση, που πραγματοποίησαν στα νότια της χώρας μαχητές της Χαμάς, πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πού βρίσκει τους πόρους της η οργάνωση.

Ειδικοί και αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, κάνουν λόγο πως η Παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης, για να διοχετεύσει με αυτόν τον τρόπο την –υλική– υποστήριξη από φιλανθρωπικά ιδρύματα και τα φιλικά, προς την Παλαιστίνη, έθνη.

Συγκεκριμένα, η Χαμάς χρηματοδοτείται τόσο ψηφιακά όσο και αναλογικά. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους και ειδικούς, οι μαχητές της περνούν τα χρήματα μέσα από τις σήραγγες της Γάζας ενώ «επιστρατεύουν» και τα κρυπτονομίσματα, για να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Χαμάς
Χαμάς | AP

Χαμάς: Πώς επηρεάζει τη χρηματοδότηση ο νέος πόλεμος

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως με την έναρξη της νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης θα αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες στην πρόσβαση των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Γι' αυτό έχει φροντίσει, εξάλλου, και το Ισραήλ, η αστυνομία του οποίου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δέσμευσε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην «Barclays», ο οποίος σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, συνδεόταν με μία «καμπάνια» συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ της Χαμάς. Στο ίδιο μήκος κύματος, μάλιστα, φρόντισε να μπλοκάρει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή δωρεών.

Το Ισραήλ δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσοι ήταν οι λογαριασμοί ή τη συνολική τους αξία. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η κίνηση αυτή του Ισραήλ αποκάλυψε ένα πολύπλοκο οικονομικό δίκτυο, μερικώς νόμιμο, εν πολλοίς κρυφό, που στηρίζει το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, και την κυβέρνησή της στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί από το 2007.

Χαμάς: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα κεφάλαιά της

Ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνεχίζει το Reuters, εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της οργάνωσης, που υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, προέρχεται από φόρους σε επιχειρήσεις, καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και το Κατάρ ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια και από άλλες χώρες του Κόλπου, ενώ φέρεται να λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους, άλλους ομογενείς και από τις δικές τους φιλανθρωπικές οργανώσεις.

hamas
Υποστηρικτές της Χαμάς | AP

«Η Χαμάς είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες των κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» δήλωσε με τη σειρά του ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών blockchain Elliptic.

Ωστόσο, φέτος η Χαμάς δήλωσε ότι θα απομακρυνθεί από τα κρυπτονομίσματα, λόγω απωλειών. Άξιο αναφοράς είναι ότι το «σύστημα ledger» μπορεί να καταστήσει τις συναλλαγές αυτές ανιχνεύσιμες.

Οι ερευνητές blockchain TRM Labs, προσθέτει το Reuters, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα σε ένα ερευνητικό σημείωμα ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων με κρυπτονομίσματα έχει προηγουμένως αυξηθεί μετά από συγκρούσεις της Χαμάς με το Ισραήλ.

Μετά από μάχες τον Μάιο του 2021, οι διευθύνσεις λογαριασμών κρυπτονομισμάτων, που ελέγχονταν από τη Χαμάς, έλαβαν περισσότερα από 400.000 δολάρια, δήλωσε η TRM Labs.

Ωστόσο, μετά τα περιστατικά του περασμένου Σαββατοκύριακου, ομάδες υποστήριξης που συνδέονται με τη Χαμάς είχαν διακινήσει μόλις μερικές χιλιάδες δολάρια μέσω κρυπτονομισμάτων, πρόσθεσε σχετικά.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι μεταξύ του Δεκεμβρίου 2021 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε σχεδόν 190 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που, όπως είπε, συνδέονταν με τη Χαμάς.

Χαμάς: Το κεφάλαιο Ιράν και Κατάρ

Είτε μέσω κρυπτονομισμάτων είτε με άλλα μέσα, οι σύμμαχοι της Χαμάς φέρεται να έχουν βρει τον τρόπο τους, για να μεταφέρουν χρήματα στην –πολυπαθή– Λωρίδα της Γάζας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και έχει αναφέρει ως μεθόδους διακίνησης των χρημάτων διάφορες εταιρείες, ναυτιλιακές συναλλαγές και πολύτιμα μέταλλα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, την ίδια ώρα, επισημαίνει πως μέχρι πέρυσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζονταν επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία.

hamas
Μαχητής της Χαμάς | Shutterstock

Το πλούσιο Κατάρ έχει, επίσης όπως σημειώνει το Reuters, καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα από το 2014, ενώ κάποια στιγμή ξόδεψε 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, για να βοηθήσει στη λειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του θύλακα και να στηρίξει άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους της κυβέρνησης της Χαμάς.

Πηγή, που γνωρίζει τη διαδικασία με τη χρηματοδότηση της ισλαμιστικής οργάνωσης, διευκρίνισε πως η χρηματοδότηση του Κατάρ για τη Γάζα περνά στην πραγματικότητα από το Ισράηλ.

Μάλιστα, εκτιμάται πως τα κεφάλαια, είτε μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ, είτε αξιωματούχοι του εχθρού της Χαμάς, είτε αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μεταφέρουν μετρητά χέρι-χέρι στα σύνορα με τη Γάζα.

Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά. Ένα αντίγραφο αυτού του φύλλου πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ.

«Η βοήθεια του Κατάρ προς τη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ» δήλωσε, καταληκτικά, κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.