Μενού
fico
Ο Ρόμπερτ Φίτσο. | AP Photo/Denes Erdos
  • Α-
  • Α+

Σοκ έχει προκαλέσει το άκουσμα της είδησης ότι ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δέχθηκε ένοπλη επίθεση στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας;

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας, καθώς βρέθηκε στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας για περισσότερα από 10 χρόνια, από το 2006 έως το 2010, από το 2012 μέχρι το 2018 και από το 2023 έως και σήμερα.

Ίδρυσε το κόμμα Smer το 1999, ενώ εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο (της Τσεχοσλαβακίας) το 1992 και αργότερα διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μετά τη νίκη του κόμματός του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006, σχημάτισε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

fico
AP Photo/Petr David Josek

Φίτσο: Θολή ιδεολογία

Οι πολιτικές θέσεις του Φίτσο έχουν χαρακτηριστεί λαϊκίστικες και το κόμμα του προσδιορίζεται ως αριστερό, αλλά με ακραίες εθνικιστικές τάσεις.

Οι κυβερνήσεις του Smer έχουν συνδεθεί με πολλά σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς και κατηγορήθηκαν από τους αντιπάλους του ότι οδήγησαν σε επιδείνωση του κράτους δικαίου στη Σλοβακία.

Με την επιστροφή του Smer στην αντιπολίτευση, οι σλοβακικές αρχές άρχισαν να διερευνούν διάφορα εγκλήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά και στα οποία εμπλέκονται πολλοί πολιτικοί.

Μετά το 2020 το Smer κρατά στάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικιστικές, λαϊκίστικες και ρωσόφιλες.

fico
AP Photo/Petr David Josek

Η δολοφονία του ρεπόρτερ

Τον Φεβρουάριο του 2018 δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στη Βελκά Ματσά της Σλοβακίας ο δημοσιογράφος - ρεπόρτερ Γιάν Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του, Μαρτίνα Κουσνίροβα.

Το φρικτό γεγονός προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, που έφερε ακόμα την παραίτηση του Φίτσο από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο Γιαν Κούτσιακ ήταν Σλοβάκος δημοσιογράφος που εργαζόταν ως ρεπόρτερ για τη δημοσιογραφική ιστοσελίδα Aktuality.sk, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη διερεύνηση φορολογικής απάτης πολλών επιχειρηματιών με διασυνδέσεις με υψηλά ιστάμενους πολιτικούς.

Ο Κούτσιακ ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στη Σλοβακία μετά την ανεξαρτησία της.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν σοκ και δυσπιστία σε ολόκληρη τη χώρα, πυροδοτώντας μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες και πολιτική κρίση.

fico

Η παραίτηση του Φίτσο

Η κρίση κορυφώθηκε στις 15 Μαρτίου με την παραίτηση του πρωθυπουργού Φίτσο και ολόκληρου του υπουργικού του συμβουλίου. Έως τον Ιούλιο του 2018, κανένα πρόσωπο δεν είχε κατηγορηθεί για τους φόνους και δεν διευκρινίστηκε το κίνητρο των δραστών.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 η αστυνομία απέδωσε σε τέσσερις από τους οκτώ υπόπτους που συνελήφθησαν την κατηγορία της δολοφονίας.

Ο φερόμενος ως δράστης ήταν ο Τόμας Σ., με βοήθεια από τον εξάδελφο του Μίροσλαβ Μ, πρώην στρατιώτη.

Ο επιχειρηματίας Ζόλταν Άντρουσκο λέγεται ότι ενήργησε ως μεσάζων και η δολοφονία διεξήχθη με την εντολή της Αλένα Σ. από το Κομάρνο. Συνελήφθησαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 με εντολή του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου στη Μπάνσκα Μπίστριτσα.

Στις 4 Οκτωβρίου, η Λίβια Κναζίκοβα, δικηγόρος του Ζόλταν Άντρουσκο, επιβεβαίωσε ότι συνεργαζόταν με την αστυνομία και κατονόμασε τον Μάριαν Κότσνερ ως το πρόσωπο που διέταξε τη δολοφονία.

Τα παιδικά του χρόνια

Ο Φίτσο γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, στην πόλη Topoľčany στη βορειοδυτική περιοχή Nitra. Ο πατέρας του, Λουντοβίτ, ήταν χειριστής ανυψωτικών μηχανημάτων και η μητέρα του, Εμίλιε εργαζόταν σε ένα κατάστημα υποδημάτων.

Ο Φίτσο έχει πει ότι ως παιδί ονειρεύονταν να γίνει πολιτικός, αθλητικός ρεπόρτερ και αρχαιολόγος.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία ως βοηθός στρατιωτικού ερευνητή. Αργότερα εργάστηκε για το Ινστιτούτο Κράτους και Δικαίου της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι το 1992.

Ο Φίτσο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας το 1986, έχοντας υποβάλει αίτηση το 1984. Μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 και την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, εντάχθηκε στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDĽ), διάδοχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σλοβακίας.

Ο Φίτσο είναι παντρεμένος με τη Σβετλάνα Φίκοβα, δικηγόρο και αναπληρώτρια καθηγήτρια από τη Ζιλίνα .

Ήταν συμμαθητές ενώ σπούδαζαν νομικά στο Πανεπιστήμιο Comenius στη Μπρατισλάβα και παντρεύτηκαν το 1988.

Έχουν μαζί έναν γιο, τον Μίχαλ, ο οποίος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών στη Μπρατισλάβα.

Ο Φίτσο σπάνια συζητά δημόσια για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Στην αίτησή του να ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1984, δήλωσε ότι ήταν «αυστηρά άθεος», όπως χρειαζόταν για να γίνει δεκτός. Σύμφωνα με τη μαρτυρία από το κολέγιο που προστέθηκε στην αίτηση, είχε μια «επιστημονική μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία» και «κανένα πρόβλημα σε σχέση με τη θρησκεία».

fico
AP Photo/Darko Bandic

Φίτσο: Πόλεμος με τα ΜΜΕ

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Φίτσο περιέγραψε τους δημοσιογράφους ως «διεφθαρμένη συμμορία γουρουνιών του Σόρος για τους οποίους το νερό ήδη βράζει».

Υποστηρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν «εμμονή» με αυτόν και το κόμμα του και θέλουν να το «καταστρέψουν» και «κάνουν τζιχάντ εναντίον του».

Το 2022, δήλωσε επανειλημμένα ότι οι δημοσιογράφοι ήταν μια «οργανωμένη εγκληματική ομάδα με στόχο να διαλύσει το σλοβακικό κράτος» και κάλεσε τη σλοβακική αστυνομία να τους ερευνήσει.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου του επιτίθεται συχνά φραστικά, μειώνει και χλευάζει τους παρόντες δημοσιογράφους.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει χρησιμοποιήσει ανοιχτά και καταγεγραμμένα βωμολοχίες εναντίον συγκεκριμένων δημοσιογράφων («ηλίθιοι», «πόρνες», «φίδια», «ύαινες»).

Να σημειωθεί ότι τα σλοβαβικά ΜΜΕ συχνά δημοσιεύουν ρεπορτάζ για την προσωπική του ζωή και κάνουν λόγο για πολυάριθμες εξωσυγυγικές σχέσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.