Μενού
xamas
Χαμάς | AP
  • Α-
  • Α+

«Καζάνι που βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, με τις συγκρούσεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με την Χαμάς να συνεχίζονται. Οι εικόνες με ολόκληρες οικογένειες αμάχων να χάνονται και μητέρες να ψάχνουν τα παιδιά τους σε συντρίμμια κάνουν τον γύρο του κόσμου. 

Οι άμαχοι πάντα είναι τα θύματα των πολέμων και όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, υπάρχουν κανόνες στις ένοπλες συγκρούσεις. «Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, όσο και αν ακούγεται να υφίστανται κανόνες ενώ υπάρχει προσφυγή στη βία που είναι ο απόλυτος παραλογισμός και η καταπάτηση κάθε έννοιας κανόνα η δικαίου, η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν κανόνες», είπε ο δικηγόρος και καθηγητής κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Πολύκαρπος Αδαμίδης

«Υπάρχουν κανόνες για τον απλό λόγο ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε μία σύρραξη, έχουν κατά βάση ως πρώτιστο ενδιαφέρον πως θα τελειώσει πιο σύντομα η σύρραξη, πετυχαίνοντας τους σκοπούς τους. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει πάντα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και πάντα να εξαλείφονται οι πηγές έντασης οι οποίες δεν θα επιτρέψουν να υπάρχει συντόμευση και τερματισμός του πολέμου», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αυτό σημαίνει πως οποτεδήποτε υπάρχουν ακρότητες όσον αφορά τη βία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αυτόματα δημιουργείται κίνητρο για αντίποινα, μπαίνουμε λοιπόν σε ένα σπιράλ αντιποίνων που παρατείνουν τον πόλεμο και  απομακρύνουν κάθε προοπτική ειρηνικής διευθέτησης», συμπλήρωσε. 

Υπάρχει δίκαιο του πολέμου και προσδιορίζεται κατά βάση από δύο συνθήκες:

  • Συνθήκη της Χάγης
  • Συνθήκη της Γενεύης 

Αυτές οι συνθήκες έχουν επικαιροποιηθεί για τους κανόνες και τις απαγορεύσεις:

  • Το ένα πλαίσιο αφορά ποιοι απολαμβάνουν ασυλίας, ποιοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν στόχους των εμπλεκομένων στον πόλεμο 
  • Το άλλο πλαίσιο αφορά το ποιες είναι οι απαγορευμένες πρακτικές, τα απαγορευμένα όπλα. 

Το δίκαιο του πολέμου

«Το δίκαιο του πολέμου είναι ένα κομμάτι του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου. Το χαρακτηριστικό του διεθνούς δικαίου είναι ότι πέρα και πάνω από την όποια αρτιότητα των ρυθμίσεών του, από την όποια επάρκεια των ρυθμίσεων έχει ένα ελάττωμα: απουσιάζει ένας αποτελεσματικός κυρωτικός μηχανισμός. Εν προκειμένω, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του πολέμου στηρίζεται στην καλή θέληση και πάνω από όλα στη συμφωνία των μεγάλων κρατών που αποτελούν και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε. 

Χαμάς: Αν ήταν στρατός θα διέπραττε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Σε ερώτηση για το αν η Χαμάς διέπραξε εγκλήματα πολέμου, αρχικά ο καθηγητής είπε για την οργάνωση πως «δεν θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο κράτος, έναν οργανωμένο στρατό που δικαιούται να απολαύσει τον όποιων προνομίων ή ασυλιών προβλέπει το δίκαιο του πολέμου. Δεν νοείται από τη μία να λέμε δεν αναγνωρίζω τίποτα και από την άλλη, στο τέλος της ημέρας, να λέμε "ζητώ δικαιώματα από αυτό που δεν αναγνωρίζω"». 

Στη συνέχεια, ο ίδιος προχώρησε σε υπόθεση εργασίας: «εάν θεωρούσαμε ως υπόθεση εργασίας ότι η Χαμάς είναι ένας τακτικός στρατός που δεσμεύεται και διέπεται από τους κανόνες του πολέμου

  • Πρώτον οι τακτικές και οι πρακτικές που ακολούθησε, το να εκτελεί αιχμαλώτους ή ομήρους, να κυνηγά και να σφάζει αδιάκριτα γυναικόπαιδα ακόμη και παιδιά και βρέφη, να βιάζει γυναίκες, είναι εγκλήματα πολέμου. 
  • Δεύτερον, καταδεικνύουν μία απόλυτη περιφρόνηση στην ανθρώπινη ζωή που συνιστά ταυτόχρονα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. 

Στο πλαίσιο της υπόθεσης εργασίας, η Χαμάς το περασμένο Σάββατο διέπραξε και εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». 

Ισραήλ: Διέπραξε εγκλήματα πολέμου;

Σε ερώτηση για το αν το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «δεν υπάρχουν καλά και κακά εγκλήματα πολέμου. Όποιο κράτος πιστεύει στη διεθνή νομιμότητα, επικαλείται τη διεθνή νομιμότητα, είναι υποχρεωμένος να δεσμεύεται και δεσμεύεται από αυτά που επικαλείται. Όποιος διαπράττει εγκλήματα πολέμου, ανεξαρτήτως αιτίας και ανεξαρτήτως το κατά πόσον αυτά τα εγκλήματα μπορούν να θεωρηθούν ως μία δίκαιη προσπάθεια συμψηφισμού, το διεθνές δίκαιο δεν τα αναγνωρίζει». 

«Η στοιχειοθέτηση ενός εγκλήματος πολέμου πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη. Υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για όλες τις ακρότητες. Υπάρχει διεθνές ποινικό δίκαιο, υπάρχει δίκαιο του πολέμου και υπάρχουν κυρώσεις για όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή κατά της ανθρωπότητας. Πάντα υπό την αιγίδα, την εγγύηση και την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης από τις μεγάλες δυνάμεις», ξεκαθάρισε ο κ. Αδαμίδης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.