Μενού
india
O Mπίντεσβαρ Πάθακ | AP
  • Α-
  • Α+

Ένας κοινωνιολόγος στην Ινδία έβαλε ως στόχο του να χτίσει στη χώρα περισσότερες από 1 εκατομμύριο τουαλέτες για να την κάνει ένα πιο καθαρό μέρος και για να δώσει τη δυνατότητα στους Ινδούς από κάθε κοινωνική τάξη να έχουν πρόσβαση σε καθαρές εγκαταστάσεις υγιεινής.

Από την ενηλικίωσή του μέχρι τον θάνατό του την Τρίτη (14/08) σε ηλικία 80 ετών, ο Μπίντεσβαρ Πάθακ αφιέρωσε τη ζωή και την ενέργειά του σε αυτήν την «ιερή» αποστολή, όπως αναφέρει η Guardian.

Με τα χρόνια, κέρδισε τον τίτλο «Άνθρωπος τουαλέτας», τρομάζοντας την οικογένειά του και τους άλλους Βραχμάνους, την κάστα στην οποία ανήκε. Η κοινότητά του ήταν έκπληκτη με την εμμονή του να χτίζει δημόσιες τουαλέτες. Για πολλούς, οι τουαλέτες θεωρούνταν κάτι «ακάθαρτο», που δεν έπρεπε να αγγίξει ποτέ.

Ο Πάθακ αντιλήφθηκε αυτήν την «αποστολή» όταν είδε τη δουλειά των οδοκαθαριστών, να απομακρύνουν τα ανθρώπινα απόβλητα από «στεγνές» τουαλέτες που δεν είχαν νερό. Έζησε με οικογένειες οδοκαθαριστών στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως μέρος της διδακτορικής του έρευνας.

Το τεράστιο κοινωνικό του έργο

Απογοητευμένος από το ότι κάποιος έπρεπε να κάνει μια τόσο απάνθρωπη δουλειά, ορκίστηκε να την εξαλείψει χτίζοντας δημόσιες τουαλέτες και τουαλέτες στα σπίτια. Το 1970 ίδρυσε τη ΜΚΟ «Sulabh International».

Τρία χρόνια αργότερα, κατασκεύασε την πρώτη δημόσια τουαλέτα στην πόλη Αράχ στο Μπιχάρ,  από όπου κατάγεται, για να δείξει στην κυβέρνηση ότι ήταν εφικτό ένα φτηνό σύστημα τουαλέτας με διπλό λάκκο. Η «Sulabh» συνέχισε να κατασκευάζει σχεδόν 1,3 εκατομμύρια οικιακές τουαλέτες και περισσότερες από 10.000 δημόσιες τουαλέτες.

Κατασκεύασε επίσης σχεδόν 10.000 δημόσιες τουαλέτες για τους φτωχούς σε παραγκουπόλεις και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Αυτά δεν περιλάμβαναν μόνο τουαλέτες, αλλά και χώρους για μπάνιο και χώρο για να πλύνουν τα ρούχα τους.

Οι χρήστες πληρώνουν ένα ονομαστικό τέλος για να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και ορισμένοι προσφέρουν ακόμη και «αποδυτήρια», τηλέφωνα και βασική ιατρική περίθαλψη.

Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια Ινδοί τις χρησιμοποιούν κάθε μέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.