Τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο St. Nikolas δέχθηκε ρεσάλτο 4-5 ενόπλων, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΡΤ, φορούσαν στρατιωτικά ρούχα.
Κατά τις ίδιες πηγές, το τελευταίο στίγμα του πλοίου καταγράφηκε νωρίς το πρωί, ανατολικά της πόλης Σοχάρ, στα ανοιχτά του Ομάν.
Οι ένοπλοι εισβολείς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.
Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, κύριο μέλημα του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και του υπουργείο Εξωτερικών, είναι ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος που επέβαινε στο πετρελαιοφόρο μαζί με πλήρωμα 18 ναυτικών από τις Φιλιππίνες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πλοίο αναχώρησε τα ξημερώματα με προορισμό λιμάνι της Τουρκίας και φέρεται να άλλαξε ρότα, με κατεύθυνση το Ιράν.
Πειραιτεία στο Ομάν: Τα πρώτα στοιχεία
Η Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκάλυψε ότι η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.
Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.
Η Ambrey υπογράμμισε πως το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ι-Τζασκ του Ιράν.
Σε ανακοίνωση της Ambrey αναφέρεται, επίσης, πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο.
Πειρατεία στο Ομάν: Η πορεία του πλοίου
Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.
Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.
Να σημειωθεί ότι ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν επιβεβαιώνει για την ώρα τις πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς. Το ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο σημειώθηκε πιθανώς μεταξύ Ομάν και Ιράν, στα στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για σημείο από όπου διέρχεται περίπου το 20% των εμπορικών πλοίων διεθνώς.
Φαινόμενα πειρατείας
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία.
Τον Ιούλιο του 2023, το πλοίο Richmond Voyager ελληνικής ιδιοκτησίας, ναυλωμένο από την αμερικανική Chevron δέχτηκε πυροβολισμούς από πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια προσπάθειας για κατάληψη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.