Τον Δεκέμβριο του 1990 αρχίζει το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, η οικονομία κατέρρευσε, και οι σοβαρές ελλείψεις τροφίμων οδήγησαν σε αναταραχές.
Πολλοί κάτοικοι της χώρας προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Αλβανία για ένα καλύτερο μέλλον με προορισμό την Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία (που ήταν μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα). Όσοι ήθελαν να περάσουν την Αδριατική θάλασσα και να μεταβούν στην Ιταλία, κατέλαβαν τα πλοία που υπήρχαν στα λιμάνια του Δυρραχίου και του Αυλώνα και έπλευσαν με προορισμό την Απουλία.
Στους πρώτους μήνες της μετανάστευσης, τα πλοία αυτά έφταναν κυρίως στο Μπρίντιζι, που ήταν ένα από τα πιο κοντινά λιμάνια. Μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1991 περισσότεροι από 25.000 Αλβανοί είχαν φτάσει στην ιταλική πόλη. Η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο μεταναστευτικό αυτό κύμα χωρίς κανένα πλάνο για να υποστηρίξει όλους αυτούς τους ανθρώπους που έψαχναν μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Μπρίντιζι ήταν γενναιόδωροι με την υποδοχή των μεταναστών παρέχοντάς τους τροφή και στέγη.
Στι 7 Αυγούστου του 1991, το φορτηγό πλοίο Vlora μόλις έχει επιστρέψει από την Κούβα με ένα φορτίο ζαχαροκάλαμου κι έχει δέσει στο λιμάνι του Δυρραχίου. Το συγκεντρωμένο πλήθος που ψάχνει κάθε μέρα τρόπο για να φύγει από την χώρα αποφασίζει να καταλάβει το πλοίο. Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που στοιβάχτηκαν άγνωστος. Οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 10.000 ανθρώπους ενώ άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στις 15.000. Γι αυτούς όμως η Ιταλία ήταν η Γη της Επαγγελίας, και ούτε οι σφαίρες που έριχναν στον αέρα οι Αλβανοί αστυνομικοί δεν αποτελούσαν γι αυτούς εμπόδιο.
Το πλοίο προσπάθησε να πιάσει στο Brindisi, αλλά οι τοπικές αρχες προτίμησαν να αποποιηθούν την ευθύνη τους και έστειλαν τον καπετάνιο να δοκιμάσει άλλου, αφού η πόλη φρόντιζε ακόμη τους 25.000 μετανάστες που είχαν φτάσει τον Μάρτιο και δεν υπήρχε χώρος ή πόροι για περισσότερους ανθρώπους.
Έτσι, το πλοίο πήρε κατεύθυνση για το Μπάρι όπου και έδεσε σε μια απομακρυσμένη αποβάθρα. Όταν αυτό έφτασε στο λιμάνι πολλοί άρχισαν να πηδούν στην θάλασσα για να βγουν στην στεριά ρισκάροντας την ζωή τους για να ζητήσουν άσυλο. Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να πυροβολούν χωρίς κανέναν με συνέπεια δώδεκα Αλβανοί να χάσουν την ζωή τους.
Μέχρι τον Αύγουστο του 1991, η ιταλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει πως νέοι Αλβανοί μετανάστες πρέπει να σταλούν αμέσως πίσω στην Αλβανία. Από τον Milaqi ζητήθηκε να μην μπει στο Μπάρι, να γυρίσει το πλοίο και να επιστρέψει στο Δυρράχιο. Ο ίδιος αρνήθηκε να το κάνει και τελικά το πλοίο έδεσε στο Μπάρι. Η κατάσταση εκεί ήταν όμως τραγική.
Διαταγές από την κυβέρνηση έλεγαν ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το λιμάνι και θα πρέπει να μεταφερθούν πίσω στην Αλβανία το συντομότερο δυνατό. Σύντομα έγινε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει, αφού πολλοί είχαν τραυματιστεί, ενώ πολλές από τις γυναίκες που είχαν ανέβει στο πλοίο ήταν έγκυες.
Μετά από λίγες ώρες και χωρίς να γνωρίζουν τίποτα τους μεταφέρουν στο εγκαταλελειμμένο γήπεδο “La Vittoria”. Μένουν εκεί για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς νερό, χωρίς τροφή και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες. Το σχέδιο ήταν να κρατηθούν οι μετανάστες εκεί και να απελαθούν πίσω στην Αλβανία το συντομότερο δυνατό. Όταν οι εξαθλιωμένοι μετανάστες το αντιλήφθηκαν, άρχισαν να διαμαρτύρονται και προσπάθησαν να περάσουν με το ζόρι τον αστυνομικό κλοιό. Μερικοί από τους μετανάστες ήταν οπλισμένοι και η κατάσταση κλιμακώθηκε γρήγορα σε ταραχές.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8bmqqbKBxb8?si=ZDQfTUDcd3TquqIK" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
Μετά από μερικές μέρες, χρησιμοποιώντας πορθμεία και στρατιωτικά αεροπλάνα, η ιταλική κυβέρνηση επαναπατρίζει τους περισσότερους μετανάστες στην Αλβανία. Η μετανάστευση των Αλβανών το 1990 θεωρείται ως η αρχή της σύγχρονης μετανάστευσης στην Ιταλία.
24 χρόνια μετά 50.000 Αλβανοί αναμένονται στο Ντόρτμουντ για τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας τους απέναντι στην Ιταλία και μπορεί πλέον οι δύο χώρες να συνεργάζονται για τη δημιουργία καταυλισμών μεταναστών και προσφύγων στην Αλβανία (τι ειρωνεία) που θα μεταφερθούν από την Ιταλία, αλλά για τη νέα Ιταλία του Σπαλέτι, μόνο εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.