«Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά απ’ το τσιγάρο. Ο καπνός σκοτώνει… Είμαι η ζωντανή απόδειξη αυτού». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του ηθοποιού Γουέιν ΜακΛάρεν. Συγκινητικό και διδακτικό, θα πει κάποιος, αλλά δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτά τα λόγια. Όντως έτσι είναι. Ή, μάλλον, έτσι θα ήταν αν τα λόγια αυτά δεν τα έλεγε ο άνθρωπος που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το πρόσωπό του με το κάπνισμα. Βλέπετε, ο Γουέιν ΜακΛάρεν δεν ήταν ένας τυχαίος ηθοποιός, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της καπνοβιομηχανίας Philip Morris στην προσπάθεια που έκανε το 1976 να προωθήσει τα τσιγάρα Marlboro. Ο Γουέιν ΜακΛάρεν έμεινε στην ιστορία ως «ο cowboy του Marlboro» και ήταν η βασική αιτία που οι πωλήσεις των συγκεκριμένων τσιγάρων είχε εκτοξευτεί τη συγκεκριμένη περίοδο!
Ο ΜακΛάρεν πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα το 1992, σε ηλικία 51 ετών από καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα που διαφήμιζε ήταν αυτό που τον σκότωσε τελικά. Ο «Marlboro Man» κάπνιζε περίπου ενάμισι πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Το 1990 οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο των πνευμόνων. Ο ίδιος απέδωσε την πάθησή του στο χρόνιο κάπνισμα.
Όταν κατάλαβε πως δεν του έμενε πολύς χρόνος μετατράπηκε σε έναν σφοδρό κήρυκα κατά του καπνίσματος. Και δεν έμεινε στα λόγια. Στράφηκε νομικά κατά της καπνοβιομηχανίας που επένδυσε στην εικόνα του και τον έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου.
Παράλληλα, με τα δικαστήρια, ο Γουέιν ΜακΛάρεν, έκανε μια εξαιρετικά σκληρή αντικαπνιστική εκστρατεία. Για να πείσει, μάλιστα, τον κόσμο για τους κινδύνους του καπνίσματος, δε δίστασε να «προβάλει» την τραγική κατάσταση της υγείας του για να πείσει. Είναι ενδεικτικό πως με τη βοήθεια του αδερφού του εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις όπου αρχικά απεικόνιζαν τις παλιές γιγαντοαφίσες του Γουέιν ως «Marlboro Man» και οι οποίες ξαφνικά διακόπτονταν από πραγματικές εικόνες του κατάκοιτου πια ΜακΛάρεν στο νοσοκομείο με τα σωληνάκια στη μύτη, λίγο πριν από τον θάνατό του.
Ο «Marlboro Man» έκανε πάρα πολλές ομιλίες σε σχολεία. Πάντα πίστευε, και το διαλαλούσε, πως τα παιδιά «ο μόνος στόχος που έχει απομείνει» στις καπνοβιομηχανίες. Ακόμα και σε αντικαπνιστικό ντοκιμαντέρ του ΒΒC πήρε μέρος.
Από την πλευρά της η Philip Morris για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστήριξε δημόσια πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ουδέποτε υπήρξε μοντέλο της και πως δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο! Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, μάλιστα, είχε πει πως δεν υπήρχε η παραμικρή απόδειξη πως ο Γουέιν ΜακΛάρεν ήταν ο «Marlboro Man». Μέγα λάθος! Ο ΜακΛάρεν είχε αντίγραφα των συμβολαίων του με τη διαφημιστική και άλλα πολλά αποδεικτικά και η Philip Morris βρέθηκε διπλά εκτεθειμένη.
Όσο, όμως, ο ΜακΛάρεν, συνέχιζε την αντικαπνιστική του σταυροφορία, η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν. Μια εβδομάδα πριν από τον θάνατό του, δήλωσε: «Πέρασα τον τελευταίο μήνα της ζωής μου στον αναπνευστήρα. Και σας λέω, δεν το αξίζει καθόλου». Όταν άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν δίπλα του η μητέρα του, η σύζυγός του και τα τρία του αδέλφια. Όπως αποκάλυψε η μητέρα του τραγικού 51χρονου ΜακΛάρεν, τα τελευταία του λόγια ήταν προς αυτή: «Κράτα τα παιδιά μακριά απ’ το τσιγάρο. Ο καπνός σκοτώνει. Είμαι η ζωντανή απόδειξη αυτού»…
Τουλάχιστον τέσσερις «Marlboro Man» έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα
Για πολλά χρόνια ο «Marlboro Man» ήταν συνώνυμο της εικόνας που είχαν οι ΗΠΑ για τον εαυτό τους: Σκληρός, αυτάρκης, σκληρά εργαζόμενος. Σε μια από τις πιο διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες του 20ου αιώνα, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, πρωταγωνιστής ήταν ένας τραχύς αλλά όμορφος άντρας που έκανε τις δουλειές που έπρεπε να γίνουν και είχε σχεδόν πάντα ένα τσιγάρο Marlboro στο στόμα του.
Η πραγματικότητα για τον «Marlboro Man» είναι πιο σκοτεινή: Τουλάχιστον τέσσερις ηθοποιοί που έπαιξαν σε διαφημίσεις έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο τελευταίος ήταν ο Έρικ Λόουσον, 72 ετών, ο οποίος εμφανίστηκε σε έντυπες διαφημίσεις Marlboro από το 1978 έως το 1981 (μετά δήλαδή από τον Γουέιν ΜακΛάρεν). Πέθανε στο San Luis Obispo στις 10 Ιανουαρίου 2014. Πέθανε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία συνήθως προκαλείται από το κάπνισμα. Άρχισε να καπνίζει από τα 14 του.
Σε ηλικία 81 ετών πέθανε (από εμφύσημα) ο Ντέιβιντ Μίλερ που είχε υποδυθεί και αυτός τον «Marlboro Man». Ο Μίλερ κάπνιζε για 40 χρόνια πριν το κόψει.
Σε ηλικία 73 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα, πέθανε και ο Ντέιβιντ ΜακΛιν. Η χήρα του μήνυσε αργότερα την Philip Morris, υποστηρίζοντας ότι ο ΜακΛιν έπρεπε να καπνίζει πολλά τσιγάρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Marlboro, ώστε οι σκηνοθέτες να «πιάσουν» την τέλεια σκηνή. «Κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης των διαφημίσεων, ο Ντέιβιντ ήταν υποχρεωμένος να καπνίζει τσιγάρα Marlboro», ανέφερε η μήνυση του 1996. «Οι διαφημίσεις ήταν πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες και ο Ντέιβιντ έπρεπε να καπνίζει έως και πέντε πακέτα ανά λήψη για να πέσει η στάχτη με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ο καπνός να ανέβει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και το χέρι να κρατήσει το τσιγάρο με έναν συγκεκριμένο τρόπο». Τελικά η μήνυσή της απορρίφθηκε.
Πάντως, ο πρώτος «Marlboro Man», ο ηθοποιός Γουίλιαμ Θορλμπάι, υπερηφανευόταν πως ούτε ήπιε ποτέ αλκοόλ, ούτε κάπνισε, ούτε ήταν... cowboy! Πέθανε σε ηλικία 89 ετών στη Νέα Υόρκη από φυσικά αίτια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.