Μενού
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπος με την οργή μεγάλης μερίδας της ισραηλινής κοινωνίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που ο πόλεμος με τη Χαμάς περιπλέκει τη γεωπολιτική κατάσταση και απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Στο στόχαστρο όμως των πολιτών βρίσκονται και στελέχη της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, Ισραηλινός υπουργός είδε να μην τού επιτρέπεται η είσοδος σε νοσοκομείο.

Οι σωματοφύλακες ενός άλλου δέχτηκαν καφέ από έναν άνδρα που πενθούσε. Ένας τρίτος υπουργός τα «άκουσε» από συγγενείς θυμάτων της νέας πολεμικής σύρραξης που τον αποκάλεσαν «προδότη» και «ηλίθιο».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα μπορεί η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου να συσπείρωσε τους Ισραηλινούς, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία συγκεντρώνει την οργή των πολιτών που την κατηγορούν ότι έκαμψε την αντίσταση και ενέπλεξε το΄ Ισραήλ σε έναν πόλεμο που συνταράσσει την περιοχή.

Ό,τι και αν επακολουθήσει, η μέρα κρίσης βρίσκεται προ των πυλών για τον Νετανιάχου, ο οποίος «έχτιζε» το προφίλ ενός έμπειρου πολιτικού που μπορεί να προβλέψει τις απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Όλα αυτά, με φόντο τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και τα τις συγκλονιστικές εικόνες με τα εκατοντάδες θύματα του νοσοκομείου που βομβαρδίστηκε, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο ισραηλινός Τύπος κατά του Νετανιάχου

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη μερίδα του ισραηλινού Τύπου επιτίθεται πλέον ανοιχτά στον Νετανιάχου. «Ακόμα και οι πιστοί του Νετανιάχου τού γυρίζουν την πλάτη: "Μετά τον πόλεμο, πρέπει να φύγει"», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Haaretz.

«Ο Νετανιάχου μας ανάγκασε να σχηματίσουμε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, η οποία δημιούργησε ρήγμα στο έθνος και δίχασε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Οι φορολογούμενοι και όσοι υπηρετούν στο στρατό αποκλείστηκαν. Η βάση του Λικούντ απεχθάνεται τον εξτρεμισμό και τους εξτρεμιστές», δήλωσε αξιωματούχος του Λικούντ, στο ισραηλινό έντυπο.

«Η βάση του Λικούντ γνωρίζει ότι ο Νετανιάχου έχει τελειώσει. Αυτή τη στιγμή, είναι σαν ένα ηφαίστειο του οποίου η λάβα ζεσταίνεται», λέει ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος.

«Φιάσκο του Οκτωβρίου 2023», γράφει τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, παραπέμποντας ευθέως στην αποτυχία του Ισραήλ να προβλέψει μια διπλή αιγυπτιακή και συριακή επίθεση τον Οκτώβριο του 1973, η οποία οδήγησε τελικά την τότε πρωθυπουργό Golda Meir σε παραίτηση.

«Δεν έχει σημασία αν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή ή όχι, ή αν θα παραδεχτεί ή όχι το λάθος του. Το μόνο που έχει σημασία είναι τι σκέφτονται οι "μέσοι Ισραηλινοί" - δηλαδή ότι πρόκειται για φιάσκο και ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος», δήλωσε στο Reuters ο Amotz Asa-El, ερευνητής στο Ινστιτούτο Shalom Hartman στην Ιερουσαλήμ.

Υπογραμμίζοντας την περιφρόνηση που δέχονται ορισμένοι υπουργοί, ο Asa-El δηλώνει ότι φαίνεται να εμφανίζονται ήδη ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Ακούς ανθρώπους στο δρόμο που είναι φυσικοί υποστηρικτές του Λικούντ να μιλούν γι' αυτούς με ξεκάθαρη εχθρότητα», τονίζει.

«Η οργή θα μεγαλώσει και αυτή η προφανής προσπάθεια του Νετανιάχου να αποφύγει τη δική του ευθύνη κάνει τον κόσμο πιο θυμωμένο. Απλά δεν μπορεί να κάνει τον εαυτό του να πει: "Τα κάναμε θάλασσα"», συνεχίζει.

Δημοσκόπηση - κόλαφος

Την ίδια ώρα, το κόμμα Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ προηγείται του Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με 22 έδρες, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv, την πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς το Σάββατο.

Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται να συγκεντρώνουν μεγάλη πλειοψηφία με 78 έδρες έναντι 42 του κυβερνητικού συνασπισμού. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι Ισραηλινοί δεν είναι ευχαριστημένοι με τη διαχείριση του πολέμου από τον Νετανιάχου.

Μόνο το 29% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, ενώ το 48% να προτιμά τον Γκαντζ. Επίσης, μόλις το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εξακολουθούσε να θέλει τον Νετανιάχου στη θέση αυτή μετά τον πόλεμο.

Από τις διαδηλώσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση στον νέο πόλεμο στη Γάζα

Η πρόσφατη πολιτική πορεία του Νετανιάχου όμως δεν ήταν στρωμένη με... ροδοπέταλα. Ήδη τον Ιανουάριο του 2023, μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις συγκλόνιζαν ολόκληρο το Ισραήλ ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια ευρεία δικαστική μεταρρύθμιση και μόνο η πρόσφατη σύρραξη ήρθε να τις ανακόψει.

Πολλοί επέκριναν τη δικαστική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών, προειδοποιώντας ότι η χώρα οδεύει στη μετατροπή της σε δικτατορία.

Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει και «τριγμούς» στην κυβέρνηση, έναν συνασπισμό ακροδεξιών, συντηρητικών και θρησκευτικών κομμάτων, καθώς η οργή των πολιτών ασκούσε μεγάλη πίεση στα κυβερνητικά στελέχη.

Η κοινωνική πόλωση έφτασε σε τέτοιο σημείο που προκάλεσε την αποχώρηση ορισμένων στρατιωτικών εφέδρων και δημιούργησε αμφιβολίες - που τώρα επιβεβαιώνονται με αίμα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι - σχετικά με την ετοιμότητα για μάχη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.