Η τραπ αποτελεί ένα σύγχρονο παρακλάδι του hip hop, ένα είδος μουσικής που θεματικά ακροβατεί ανάμεσα στον εύκολο πλουτισμό και τη μίμηση του gangster lifestyle, ακουμπώντας το drill, το freestyle, και άλλες εκφράσεις της σύγχρονης απαγγελίας ριμών με υπόκρουση από ηλεκτρονικά beats.
Η τραπ φυσικά έχει γίνει το πιο δημοφιλές μουσικό είδος και στην Ελλάδα, με τους stars του είδους, όπως ο Sidarta, o Mente Fuerte και ο Saske να κυκλοφορούν κομμάτια με λαϊκούς τραγουδιστές (Fuerte feat. Αντώνης Ρέμος πρόσφατα), να κάνουν το ένα ρεκόρ streaming μετά το άλλο στο Spotify, να γεμίζουν συναυλιακά venues και να μονοπωλούν τους τίτλους ειδήσεων στις εκπομπές lifestyle.
Εντυπωσιακή αυτή η παντοκρατορία, εγώ όμως αναρωτήθηκα.
Τι ήταν η τραπ και οι τράπερς πριν από το trap;
Ιστορικά, ο όρος «τράπερ» συναντάται από τις αρχές του 18ου αιώνα στην αμερικανική γραμματεία, ως και τις μέρες μας. Οι τράπερς εμφανίστηκαν στην περιοχή του Μισισιπή, όταν οι εμπορικές σχέσεις των κατοίκων της περιοχής με τους Ινδιάνους, άρχισαν να εμφανίζουν ελλείψεις.
Οι Ινδιάνοι δεν παρείχαν τα συμφωνημένα δέρματα ζώων, και αυτό ωθούσε αστούς άντρες της εποχής, να ιππεύουν τα άλογα τους και να ξεκινούν σαφάρι κυνηγιού στα βουνά, στοχεύοντας σε μικρά γούνινα ζώα.
Οι τράπερς ανταγωνίζονταν τους Ινδιάνους στο κυνήγι, αναζητώντας ζώα για το δέρμα, αλλά και για την τροφή τους. Συχνά χρησιμοποιούσαν το δέρμα και για να φτιάξουν τα δικά τους, αυτοσχέδια ρούχα και κουβέρτες, ώστε να επιβιώσουν στη φύση.
Καταγραφές ιστορικών αναφέρουν ότι ορισμένοι τράπερς ήταν τόσο «μανιασμένοι» στο κυνήγι των ζώων, που αναγκάζονταν να υποφέρουν κακουχίες, τρώγοντας ακόμα και μυρμήγκια, για να επιβιώσουν. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν ομάδες «αναχωρητών» σε απομονωμένες περιοχές των ΗΠΑ, που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το κυνήγι. Είναι κι εκείνοι, τράπερς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.