Μενού
perama
Παραλία Περάματος Αττικής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένας βυθός, τόσο θολός που φοβάσαι ότι θα σε ρουφήξει μέσα του, μια γεύση στο νερό που μόνο θάλασσα δεν θυμίζει, μικροοργανισμοί, ζωύφια και άλλοι «ένοικοι» του βυθού που δεν χαίρονται καθόλου με την παρουσία σου: αυτά είναι τα πολύ βασικά στοιχεία για να δώσεις «κόκκινη κάρτα» σε μια παραλία και να μην ξαναπατήσεις.

Παρακάτω, φτιάξαμε μια λίστα με τις χειρότερες παραλίες του κόσμου:

Χανακαπιάι, Χαβάη

Βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή Καλαλάου, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Χαβάης για πεζοπόρους και όχι μόνο. Μοιάζει μαγευτική, αλλά καλύτερα να την αποφύγεις.

Ο λόγος: Τα παλιρροϊκά κύματα είναι τόσο ορμητικά, που μπορούν να στείλουν στο βυθό κάθε ανυποψίαστο κολυμβητή σε ελάχιστα λεπτά.

Γκανσμπάι, Νότια Αφρική

Το Γκανσμπάι είναι ένα μαγευτικό ψαροχώρι της Νότιας Αφρικής, ένα μέρος που μπορείς να σεργιανίσεις σε νοτιοαφρικάνικα κουτούκια και να παραγγέλνεις τυχαία πράγματα από το μενού και να καταλήγεις να τρως σούσι ξιφία και άλλες γαστρονομικές εκπλήξεις. Δεν κολυμπάς στην ακτή του όμως, για κανένα λόγο.

Ο λόγος: Λευκοί καρχαρίες παντού. Τόσοι που θα μπορούσαν να γίνουν αφορμή για σενάριο ταινίας τρόμου.

Το Ακρωτήρι των Βασάνων, Αυστραλία

Τροπικά δάση και παραλίες σε ένα μέρος απομονωμένο από τον πολιτισμό, κυριολεκτικά αγκαλιά με τη φύση. Ναι, αλλά γιατί να μη βάλεις το μαγιό σου;

Ο λόγος: Κατ' αρχήν, το όνομα. Λέγεται Ακρωτήρι των Βασάνων, δηλαδή είναι μάλλον λίγο πιο μαρτυρικό το να βουτήξεις εκεί απ' ό,τι στη Λούτσα, για παράδειγμα. Στις ακτές θα συναντήσεις κροκόδειλους, καζουάριους (σ.σ. πουλιά που έχουν χάσει την πτητική τους ικανότητα αλλά με ένα χτύπημα από τα πόδια τους, μπορείς ακόμα και να πεθάνεις) και αγκαθωτοί θάμνοι, των οποίων τα αγκάθια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες μολύνσεις.

Πλάγια Ζιπολίτε (aka η Παραλία του Θανάτου), Μεξικό

Είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα παραλία στην οποία μπορείς να κολυμπήσεις γυμνός στο Μεξικό. Μαζεύει αρκετούς σέρφερ, οι οποίοι επιχειρούν να σερφάρουν κατά κύριο λόγο νωρίς το πρωί.

Ο λόγος: Συνήθως, στην πορεία της μέρας, τα κύματα καταλήγουν μανιασμένα, σαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν με κάθε τρόπο την ονομασία της παραλίας.

Μόρκαμ, Αγγλία

Στο εξωτικό (#not) Λάνκασιρ υπάρχει μια απέραντη παραλία με σπιτάκια πέριξ της αμμουδιάς, που θυμίζει Καμένα Βούρλα στην πιο british εκδοχή τους. Είναι τόσο κακό να κάνεις μπάνιο εδώ;

Ο λόγος: Κινούμενη άμμος! Μαζί με τεράστια κομμάτια λάσπης που σχηματίζουν γούβες εντός και εκτός θάλασσας, αλλά και ακραία απότομα βάθη. Περιπέτεια η κάθε βουτιά, δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα βγεις (αν βγεις).

Παραλία Μιρτλ, Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ

Εδώ πρόκειται για ένα Φαληράκι Ρόδου στο πιο αμερικάνικο. Έχει 1.800 εστιατόρια(!) απλωμένα στην άπειρων χιλιομέτρων ακτογραμμή της, 86 γήπεδα γκολφ για την περίπτωση που θέλεις να το ζήσεις σαν τυπικός Αμερικάνος συνταξιούχος, και φημίζεται για το πόσο χαμηλό είναι το κόστος διαμονής σε κάποιο από τα πανδοχεία/ξενοδοχεία που «αγκαλιάζουν» τον οικισμό της. Το μπάνιο ξέχνα το καλύτερα.

Ο λόγος: Σύμφωνα με λίστες του FBI, η Μιρτλ έχει εγκληματικότητα τέσσερις φορές πάνω από τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Μπορείς να μπεις ντυμένος και να βγεις γυμνός.

Παραλία Νέας Σμύρνης, Φλόριντα, ΗΠΑ

Oνομάστηκε Νέα Σμύρνη το 1768, όταν ο Σκωτσέζος γιατρός/εξερευνητής Άντριου Τέρνμπουλ αγκυροβόλησε για πρώτη φορά στην άγρια και ανεξερεύνητη ακρογιαλιά της, και αποφάσισε να της δώσει το όνομα της πατρίδας (Σμύρνη) της συντρόφου του, Μαρία Γκαρσία Ρουμπινί.

Αξίζει να τονίσουμε πως μέσα στους αποίκους της ακτής, ήταν και 500 άντρες από τη Μάνη, που είχαν ακολουθήσει τον Τέρνμπουλ. Σήμερα η πόλη της Νέας Σμύρνης είναι ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι της Φλόριντα, ενώ οι ξεναγήσεις στα μουσεία, αλλά και οι αγώνες ταχύτητας μηχανοκίνητου αθλητισμού που διοργανώνονται συχνά, αποτελούν πόλο έλξης. Με την παραλία τι γίνεται;

Ο λόγος: Η παραλία είναι μαγευτική για να την περπατήσεις, γνωρίζοντας πως αποκαλείται «η πρωτεύουσα των δαγκωματιών από καρχαρίες». Οι λευκοί καρχαρίες που κατασκηνώνουν στα νερά της, έχουν θεαθεί να πηδάνε μανιασμένοι για να αρπάξουν κάποιο ψάρι (ή ένα τυχαίο πόδι σέρφερ) από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Τσοουπάτι, Ινδία

Είναι η πιο κεντρική παραλία της Βομβάης, και αποτελεί σημείο συνάντησης για παραδοσιακές ινδουιστικές τελετές. Είναι δημόσια παραλία, τουτέστιν, το να βουτήξεις αποτελεί εύκολη υπόθεση. Όχι; 

Ο λόγος: Το 2011, ένα φορτηγό πλοίο ναυάγησε στ' ανοικτά της Βομβάης, ξεβράζοντας στη στεριά 60.000 τόνους κάρβουνο. Πριν από αυτό το τραγικό περιστατικό, η παραλία συγκέντρωνε ατελείωτες ποσότητες σκουπιδιών και λυμάτων από τα εργοστάσια της πόλης. Είναι αυτό που λέμε «βγαίνεις χελωνονιντζάκι».

Στέιθς, Αγγλία

Στην Αττική, υπάρχουν κάποιες παραλίες στις οποίες οι μόνιμοι θαμώνες τους ποτέ δεν θα αποδεχθούν την ακαταλληλότητα των νερών και πάντα θα λένε «αφού κολυμπάω τόσα χρόνια, δεν έχω πάθει τίποτα». Σε ακτές όπως η Στέιθς στην επαρχία της Μεγάλης Βρετανίας, μόνο ψυχοπαθής θα μπορούσε να τα βρει «όλα καλά».

Ο λόγος: Οι παραλίες είναι σταθερά στο top-10 με τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, λόγω των λυμάτων που προέρχονται από κοντινές βιομηχανικές και αγροτικές μονάδες. Επίσης, οι γύρω περιοχές είναι λίγο πιο creepy από το ξενοδοχείο που ζούσε ο Τζακ Τόρανς στη «Λάμψη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.