Μενού
afganistan
Οικογένια στο Αφγανιστάν πάνω από συντρίμμια. | Save the Children via AP
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Δύσης παλεύουν με τον πληθωρισμό και προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ακρίβεια, εκατομμύρια πολίτες σε δεκάδες κράτη δίνουν μάχη για να επιβιώσουν.

Οι εμφύλιες συγκρούσεις, η εγκληματικότητα, η οικονομική αστάθεια, ο θρησκευτικός φανατισμός και φυσικά οι εξωγενείς παράγοντες έχουν διαμορφώσει εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες στις χώρες που θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Σύμφωνα με το geeksforgeeks.org, το GPI Scores αξιολόγησε 163 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 99,7% του συνολικού πληθυσμού στον πλανήτη και προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Οι πιο επικίνδυνες χώρες - Βαθμολογία GPI

  1. Αφγανιστάν
  2. Yέμενη
  3. Συρία
  4. Νότιο Σουδάν
  5. ΛΔ Κονγκό
  6. Ρωσία
  7. Ουκρανία
  8. Σομαλία
  9. Σουδάν
  10. Ιράκ

*Η Λωρίδα της Γάζας δεν έχει υπάρχει στη λίστα, πιθανότατα επειδή δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα επίσημα το παλαιστινιακό κράτος.

1. Αφγανιστάν

Το 2024, επίσης, το Αφγανιστάν είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, όπως επίσης και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η χώρα μαστίζεται από από μακροχρόνιες εμφύλιες συγκρούσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην εδραίωσή της ως το πιο επικίνδυνο μέρος του πλανήτη.

Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 οδήγησε σε αυξημένη αστάθεια, με απειλές τρομοκρατίας, απαγωγές και εκτεταμένη βία.

Παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η ασφάλεια στο Αφγανιστάν είναι μια σχεδόν άγνωστη λέξη.

2. Υεμένη

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Υεμένη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Για περισσότερα από 6 χρόνια, ο πόλεμος έκανε 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίσης, 14 εκατομμύρια πολίτες είναι στα πρόθυρα λιμοκτονίας και κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά. Περίπου το 80% των κατοίκων στην Υεμένη (24 εκατομμύρια πληθυσμός) χρειάζονται βοήθεια.

Η χώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένο λιμό, ασθένειες και κατάρρευση υποδομών.

3. Συρία

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που άρχισε το 2011, οδήγησε σε μια θλιβερή και περίπλοκη κατάσταση.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταστρέψει κτίρια, δρόμους, νοσοκομεία και σχολεία. Αυτή η καταστροφή καθιστά πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη στη Συρία να ζήσουν υπό κανονικές συνθήκες.

Αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη και μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων χρειάζεται βοήθεια για να αποκτήσουν τα βασικά αγαθά για να επιβιώσουν.

Ο πόλεμος έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

4. Νότιο Σουδάν

Η λιγότερο ειρηνική χώρα στην υποσαχάρια Αφρική, το Νότιο Σουδάν, μαστίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις και παραμένει σε δύσκολη κατάσταση.

Από το 2011, όταν το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητη χώρα, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες.

Λίγο μετά την ανεξαρτησία του, ξέσπασε εμφύλιος.

Άνθρωποι από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες πολεμούν άγρια μεταξύ τους λόγω μακροχρόνιων εντάσεων και διαφωνιών.

5. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η φτώχεια και η πολιτική αναταραχή είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με αντάρτες και ένοπλες δυνάμεις να περιπλανιούνται σε ορισμένες περιοχές κατά βούληση.

Τα εγκλήματα, όπως οι φόνοι, οι βιασμοί, οι απαγωγές, οι ληστείες αυτοκινήτων, οι διαρρήξεις και οι κλοπές είναι αρκετά συνηθισμένα φαινόμενα.

Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, προκαλούν ανησυχία δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Υπάρχουν περισσότερες από 100 ένοπλες ομάδες στο Κονγκό που μάχονται για διάφορους λόγους, όπως τον έλεγχο της γης, τα πολύτιμα ορυκτά και τους πόρους που βρίσκονται στη χώρα, αλλά και την εξουσία.

Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ομάδες με διαφορετικούς στόχους, η κατάσταση είναι περίπλοκη και εξαιρετικά δύσκολο να μπει «φρένο».

6. Ρωσία

Η Ρωσία θεωρείται επικίνδυνη χώρα, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τους χιλιάδες στρατιώτες που σκοτώνονται ακόμα και στα σύνορα της χώρας.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και εξαιτίας των αυστηρών μέτρων από τη ρωσική κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι οικονομικές κυρώσεις δυσκολεύουν τη Ρωσία να εισάγει και να εξάγει αγαθά, γεγονός που έχει κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τους πολίτες της χώρας.

Τρόφιμα και άλλα προϊόντα δυτικής προέλευσης βρίσκονται πλέον δύσκολα ή πωλούνται ακριβά.

7. Ουκρανία

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στοιχίζει τη ζωή σε χιλιάδες κόσμου, έχουν σημειωθεί ακόμα περισσότεροι σοβαροί τραυματισμοί, ενώ εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Λόγω του πολέμου, περίπου το 30% των Ουκρανών έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να μετακομίσουν σε ασφαλέστερα μέρη εντός της χώρας.

Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, και επηρεάζει ιδιαίτερα τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων.

Αυτά τα προβλήματα είναι πιθανό να συνεχίσουν να επηρεάζουν τον κόσμο, όπως φαίνεται σε αναφορές μέχρι το 2024 και πιθανώς και για παραπάνω χρόνια.

8. Σομαλία

Για πολλά χρόνια, η Σομαλία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο, καθώς διαφορετικές ομάδες μάχονται για τον έλεγχο της χώρας.

Επιπλέον, ομάδες όπως η Al-Shabaab, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σομαλία. Αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν πολίτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακόμη και μέρη όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι, γεγονός που καθιστά την καθημερινή ζωή πολύ επικίνδυνη.

Παράλληλα, πειρατές επιτίθενται σε πλοία που περνούν κοντά στις ακτές και απαγάγουν ανθρώπους για να αποκομίσουν λύτρα.

Επίσης, αμέτρητοι άνθρωποι στη Σομαλία είναι πολύ φτωχοί και μερικές φορές δεν έχουν αρκετό φαγητό για να επιβιώσουν. Η ξηρασία και οι συγκρούσεις καθιστούν δύσκολη την καλλιέργεια και συχνά διαμορφώνονται συνθήκες λιμού.

9. Σουδάν

Το Σουδάν θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια και τη σταθερότητά του.

Το Σουδάν έχει βιώσει πολλές πολιτικές αναταραχές, συμπεριλαμβανομένων πραξικοπημάτων και αλλαγών στην ηγεσία της χώρας. Αυτή η αστάθεια δυσκολεύει την κυβέρνηση να διατηρήσει την τάξη.

Διαφορετικές ομάδες στο Σουδάν μάχονται για τον έλεγχο της γης και της εξουσίας. Η περιοχή του Νταρφούρ, για παράδειγμα, υπήρξε ο τόπος μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει πολλά δεινά.

Επιπλέον, οι αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά αμάχων, έχουν καταστήσει το Σουδάν επικίνδυνο μέρος για τους κατοίκους του καθώς και για τους επισκέπτες.

10. Ιράκ

Το Ιράκ θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες λόγω ενός συνδυασμού ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων.

Το Ιράκ έχει βιώσει δεκαετίες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980, του Πολέμου του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, της εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003 και επακόλουθων μαχών κατά των ανταρτών.

Αυτές οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες ζωών.

Παρά τον πετρελαϊκό του πλούτο, το Ιράκ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όπως ανεργία, διαφθορά και κακές υποδομές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.