Μενού
Μέλη ισλαμικής οργάνωσης
Μέλη ισλαμικής οργάνωσης | AP
  • Α-
  • Α+

Το Ισραήλ αναφερόμενο στη Χαμάς μιλάει τακτικά και με έμφαση για τρομοκράτες και για μία τρομοκρατική οργάνωση την οποία παρομοιάζει με τον ISIS. Ομολογουμένως οι πράξεις της στις 7 Οκτωβρίου και η ομηρία αμάχων έχει χαρακτηριστικά τρομοκρατίας.

Αυτή την αντιμετώπιση της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης την ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της Δύσης, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, χώρες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Νορβηγία, η Κίνα, η Ινδία αλλά και ο ΟΗΕ δεν ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση

Σε κάθε περίπτωση, μία έρευνα που έγινε στις αρχές του χρόνου έδειξε ότι το 2022 οι θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν φτάσει στους 6.701 καταγράφοντας πτώση κατά 38% σε σχέση με την πολύ δύσκολη χρονιά του 2015.  

Οι πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις κατά το 2022 υπήρξαν το Ισλαμικό Κράτος, η al-Shabaab, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλουχιστάν και η Jamaat Nusrat Al-Islam wal Muslimeen. Δεν είναι φυσικά οι μόνες αλλά σίγουρα είναι οι πιο θανατηφόρες. 

Ισλαμικό Κράτος

Ίσως η πιο γνωστή τρομοκρατική οργάνωση στον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Αναδύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πρόκειται για μία φανατική ισλαμιστική οργάνωση που έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός κράτους (χαλιφάτου), το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με την πλέον αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ. 

Κατά την πάροδο των δύο δεκαετιών της ύπαρξής του, το Ισλαμικό Κράτος έγινε γνωστό για την εφαρμογή πολύ βίαιων πρακτικών. Ως αποτέλεσμα αυτού, καταδικάστηκε οικουμενικά αλλά και από την πλειοψηφία του μουσουλμανικού κόσμου. 

Μαχητές του ISIS στη Συρία
Μαχητές του ISIS στη Συρία | Shutterstock

Πλέον δεν φαίνεται να έχει την ισχύ που είχε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν εις βάρος του. Συνεχίζει πάντως -ακόμα και έτσι- να είναι μία από τις ισχυρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις του πλανήτη

al-Shabaab

Πρόκειται για ακόμα μία ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίστηκε το 2006 στην Αφρική και συγκεκριμένα στα εδάφη της Σομαλίας. Σκοπός της μεταξύ άλλων είναι η επιβολή σκληρών νόμων σύμφωνων με το Κοράνι και την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού δικαίου. 

Και η al-Shabaab έχει πολλές φορές προβεί σε απάνθρωπες και πολύ βίαιες πράξεις δημιουργώντας περαιτέρω χάος στην ούτως ή άλλως πολύ ευαίσθητη περιοχή της Σομαλίας, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί και σε άλλες χώρες της Αφρικής, όπως η Κένυα.

Toν Αύγουστο του 2022, ο πρόεδρος της Σομαλίας κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της οργάνωσης μετά από μία τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στη Μογκαντίσου. Η al-Shabaab έχει χάσει δυνάμεις κυρίως λόγω τέτοιου τύπου στρατιωτικών επεμβάσεων από την κυβέρνηση της Σομαλίας, την Αφρικανική Ένωση και άλλες διεθνείς δυνάμεις.

Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλουχιστάν

Εδώ μιλάμε για μία ένοπλη οργάνωση που οργανώθηκε και δραστηριοποιείται με απώτερο σκοπό τη μεγαλύτερη αυτονομία ή και ανεξαρτησία στην ευρύτερη περιοχή του Μπαλουχιστάν το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Πακιστάν. 

Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει μακρά ιστορία καθώς ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 και έκτοτε έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αντάρτικες επιθέσεις που αφορούν κυρίως την περιοχή του Μπαλουχιστάν.  

Πολύ συχνά μέλη της οργάνωσης επιτίθενται σε μέλη του τακτικού στρατού του Πακιστάν αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα-στόχους θέλοντας να πιέσουν την πακιστανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής

Kάτοικοι στο Μπελουχιστάν.
Shutterstock

Ο στρατός του Πακιστάν έχει έρθει αντιμέτωπος πολύ συχνά με τις δυνάμεις του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουχιστάν προσπαθώντας να τον εξουδετερώσει μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα έχει αποτύχει και η οργάνωση βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα.

Jamaat Nusrat Al-Islam wal Muslimeen

Tο όνομα αυτής της οργάνωσης σημαίνει «Δυνάμεις υπεράσπισης του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων» και είναι μία στρατιωτική τζιχαντιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται κυρίως στο Maghreb και στη Δυτική Αφρική. Αποτελεί ουσιαστικά ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην περιοχή

Η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιείται προκειμένου να αναλάβει την εξουσία και να κυβερνήσει με βάση μία πιο συντηρητική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Δραστηριοποιείται κυρίως στο Μάλι, την Αλγερία, τον Νίγηρα, τη Λιβύη κτλ.

Το 2021, μία δύναμη αποτελούμενη από 100 μαχητές επιτέθηκε σε καμπ του ΟΗΕ στο βόρειο Μάλι (κοντά στα σύνορα με την Αλγερία). Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τέσσερις κυανόκρανοι και τραυματίστηκαν άλλοι 34. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.