Μία σοκαριστική έρευνα του CNN αποκαλύπτει την μοίρα Παλαιστινίων που ακολούθησαν τις οδηγίες εκκένωσης του Ισραήλ. Ακόμα και μέσα τις ουδέτερες ζώνες πολλοί έχασαν τη ζωή τους από τις εναέριες επιθέσεις του στρατού.
Από την Παρασκευή (13/10) ο Ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης μεγάλου μέρους του βορά της Γάζας, γύρω από την περιοχή Γουάντι. Οι Δυνάμεις Αμύνης του Ισραήλ (IDF) έδωσαν οδηγίες προς τους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τον τόπο τους προς τα νότια, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
Όπως αποκαλύπτει όμως το CNN πολλοί Παλαιστίνιοι που ακολούθησαν τις εντολές βρήκαν την ίδια μοίρα από την οποία δραπέτευαν, καθώς σκοτώθηκαν ακόμα και εκτός των εκκενωμένων περιοχών από πυρά του Ισραηλινού στρατού.
Ψεύτικη υπόσχεση
Οι μαρτυρίες των αμάχων κάνουν το αίμα να παγώνει. Ο 32χρονος Ράτζι Αλ-Ατζράμι περιγράφει πως έχασε όλη του την οικογένεια, γλιτώνοντας ως εκ θαύματος.
Ήταν Παρασκευή και οι προειδοποιήσεις είχαν μόλις γίνει επίσημες, όταν ο θείος του Ράτζι, Αέντ, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από στέλεχος του Ισραηλινού στρατού, που τους προέτρεψε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για το Νότο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Υποπτευόμενοι, οι δυο τους ηχογράφησαν τη συνομιλία την οποία παρείχαν στο CNN. «Πηγαίνετε όλοι νότια. Εσύ και η οικογένειά σου. Πάρτε τα υπάρχοντά σας και πηγαίνετε προς τα εκεί», προειδοποίησε ο Ισραηλινός. «Δεν έχει σημασία από ποιο δρόμο. Απλά κάντε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Δεν υπάρχει χρόνος» ισχυρίστηκε.
Με το ξημέρωμα η οικογένεια του Ράτζι έφυγε βιαστικά και αποφάσισε να διαμείνει σε σπίτι οικογένειας φίλων στην πόλη Ντεΐρ Αλ Μπαλά, 8 μίλια νότια του Γουάντι και εκτός της ζώνης κινδύνου.
Την επόμενη μέρα, εναέρια επίθεση του στρατού έπληξε το κτίριο όπου έμενε η οικογένεια, σκοτώνοντας τον Αέντ και άλλα 12 μέλη της οικογένειας, μαζί και παιδιά. Μέσα στην ατυχία του, ο Ράτζι γλίτωσε καθώς διέμενε σε διπλανό κτίριο που έμεινε ανέπαφο. Έτρεξε αμέσως στη σκηνή του σκοτωμού όταν τον ενημέρωσαν από το τηλέφωνο πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί.
«Η καταστροφή ήταν τεράστια» δήλωσε και πρόσθεσε «Αρχίσαμε να ξεσκάβουμε ανθρώπους που χτύπησαν οι πύραυλοι, κάποιοι ήταν ζωντανοί...η μυρωδιά του μπαρουτιού ήταν διαπεραστική, παντού είχε σκόνη».
Ο Ράτζι συνέχισε λέγοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν ασφαλείς. Μπορείς να ακολουθήσεις τις εντολές για να μην κινδυνεύεις, αλλά ο κίνδυνος θα σε φτάσει όπου και να είσαι».
«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος»
Η 22χρονη Γιάρα Αλχαγιέκ δήλωσε πως δεν υπάρχει πραγματική ασφάλεια πουθενά στη Λωρίδα της Γάζας: «Δεν μπορούσαμε να φύγουμε γιατί δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πας...είναι επικίνδυνο να μείνουμε μέσα, είναι επικίνδυνο να φύγουμε, οπότε δεν έχουμε ιδέα τι να κάνουμε».
Με το Ισραήλ να δικαιολογεί το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας ως επιχείρηση ενάντια στη Χαμάς, πολλοί παίκτες στην παγκόσμια σκηνή καταδικάζουν τις πρακτικές του. Ο αρχηγός του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε «συνταραγμένος μετά την ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε πλήρη πολιορκία της Γάζας».
Από τη μεριά του α Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε την σύγκρουση ως μία ακόμα πανηγυρική αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ πως «θα ανοίξουν νέα μέτωπα» μετά την επιθετικότητα του Τελ Αβίβ.
«Η εντολή εκκένωσης 1.1 εκατομμυρίων κόσμου από τη βόρεια Γάζα αγνοεί τους κανόνες του πολέμου και βασικές ανθρωπιστικές αρχές» δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επκεγ\φαλής του Συμβουλίου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Δρόμοι και σπίτια έχουν γίνει χαλάσματα. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος».
Ο 32χρονος Ράτζι υιοθέτησε κάποια από τα τραυματισμένα παιδιά που επέζησαν τους βομβαρδισμούς, λέγοντας πως πρέπει να φανεί δυνατός για να τα στηρίξει, όσο και αν έχει καταστραφεί ψυχικά.
«Νιώθω την αδικία, είναι αθώοι αυτοί οι άνθρωποι. Τι έχουν κάνει;»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.