Το Σίδνεϊ αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας με πληθυσμό που αγγίζει τα 5,5 εκατ. κατοίκους, η δημιουργία του όμως... οφείλεται σε μια χούφτα κατάδικους που έφυγαν από τη Μεγάλη Βρετανία με σκοπό να χτίσουν μια νέα αποικία! Λίγα χρόνια μετά από την εγκατάσταση των πρώτων Ευρωπαίων, θα αφιχθούν σε αυτή τη νέα γη και οι πρώτοι Έλληνες, που επίσης ήταν κατάδικοι, που τους είχαν φυλακίσει οι Βρετανοί.
Το 1770 ο εξερευνητής Τζέιμς Κουκ χαρτογράφησε την ανατολική ακτή, την οποία ονόμασε Νέα Νότια Ουαλία και τη διεκδίκησε εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας. Λίγα χρόνια αργότερα, κι ενώ οι Βρετανοί είχαν χάσει αποικίες τους στην Αμερική, κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο» φως ώστε να πραγματοποιηθεί η πρόταση του - συνεργάτη του Κουκ - Τζόζεφ Μπρανκς, να δημιουργηθεί σε αυτή τη νέα γη σωφρονιστική αποικία. Η εντολή δόθηκε στον καπετάνιο Άρθουρ Φίλιπ που σχημάτισε έναν μικρό στόλο από 11 πλοία, γεμάτα με κατάδικους, με προορισμό το Botany Bay της Αυστραλίας.
Το First Fleet με τους κατάδικους
Στις 13 Μαΐου 1787 ο στόλος αυτός που ονομάστηκε και έμεινε στην Ιστορία ως «First Fleet» έπλευσε από το Πόρτσμουθ στην Τενερίφη, μετά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και από εκεί πέρα από τον Ατλαντικό μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στο Κέιπ Τάουν και εν τέλει στην Αυστραλία. Το ταξίδι των 24.000 χιλιομέτρων κράτησε οκτώ μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λέγεται ότι υπήρξαν περίπου 100 θάνατοι και 20 γεννήσεις στα πλοία.
Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά ταξίδεψαν 750 με 780 κατάδικους και περίπου 550 πλήρωμα, στρατιώτες και μέλη των οικογένειών τους. Οι κατάδικοι δε, είχαν κατηγορηθεί κυρίως για κλοπές, δεν υπήρχαν ανάμεσά τους δηλαδή δολοφόνοι. Άλλωστε εκείνη την περίοδο, στα χρόνια της Βιομηχανικής επανάστασης, υπήρχε έκρηξη μικροεγκλημάτων σε όλη τη Βρετανία, λόφω της ανέχειας κι των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι φυλακές σε όλη τη χώρα να γεμίσουν και οι αρχές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ειδικά ανακαινισμένα πλοία – γνωστά ως hulks – για να στεγάσουν κρατούμενους. Ήταν αγκυροβολημένοι έξω από λιμάνια και μεγάλες παράκτιες πόλεις.
Αφού έφτασαν στο Botany Bay, ο καπετάνιος συνειδητοποίησε γρήγορα ότι δεν ήταν κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση. Το έδαφος ήταν κακής ποιότητας, η παροχή πόσιμου νερού ήταν ανεπαρκής και ο κόλπος ήταν πολύ εκτεθειμένος, με τους ανέμους να μην καθιστούν ασφαλές το λιμάνι για τα πλοία. Βρήκε όμως αυτό που ήθελε – ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι και ένα ρέμα με αξιόπιστη παροχή νερού – 12 χιλιόμετρα βόρεια. Το ονόμασε Sydney Cove προς τιμή του Thomas Townshend, 1ου Viscount Sydney και στις 26 Ιανουαρίου 1788 ύψωσε τη βρετανική σημαία εκεί, κατακτώντας την περιοχή στο όνομα της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι πρώτοι Έλληνες στην Αυστραλία ήταν πειρατές
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, στις 27 Αυγούστου 1829, θα έφταναν στην Αυστραλία και οι πρώτοι Έλληνες. Ήταν όλοι τους κατάδικοι και είχαν εξοριστεί από τις βρετανικές αρχές.
Συγκεκριμένα οι Αντώνιος Μανώλης, Δαμιανός Νίνης, Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρόπολης είχαν καταδικαστεί για πειρατεία. Ωστόσο με σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, όπως σημειώνει και το SBS Greek, στην πραγματικότητα είχαν εμποδίσει τους Βρετανούς να προμηθεύουν τους Οθωμανούς με όπλα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές για τους πρώτους Έλληνες στην Αυστραλία, ο Αντώνιος Μανώλης ήταν ο καπετάνιος του πλοίου «Ηρακλής» που επιτέθηκε στο βρετανικό πλοίο «Alceste» στις 29 Ιουλίου 1827, το οποίο κατευθυνόταν από τη Μάλτα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Λίγο αργότερα, το βρετανικό πλοίο «Gannet» που έπλεε στην Κρήτη, συνέλαβε τους Έλληνες ναυτικούς και τους οδήγησε στη Μάλτα. Εκεί, οδηγήθηκαν σε δίκη και υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, καταδικάστηκαν για πειρατεία, πρώτα σε θάνατο, ο οποίος στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Οι Έλληνες ναυτικοί που ήταν αναλφάβητοι και δεν ήξεραν πολλά αγγλικά δούλευαν ως αγρότες για γαιοκτήμονες. Έμειναν όμως στην ιστορία ως οι πρώτοι συμπατριώτες μας που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.