Μενού
aeroplanoforo
Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ | ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να δηλώνει έτοιμο να πλήξει το Ισραήλ, ως αντίποινα για το πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με τις πληροφορίες που μεταφέρει η ΕΡΤ να αναφέρουν πως η Τεχεράνη θα εξαπολύσει επίθεση το επόμενο 24ωρο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal απομένει μόνο η τελική απόφαση από την ηγεσία στην Τεχεράνη.

«Όταν λέμε ότι το Ιράν προετοιμάζεται, εννοούμε πως μεταφέρει πυραύλους από τις αποθήκες σε θέσεις εκτόξευσης και θέτει σε υψηλό συναγερμό τις αεράμυνές του. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου ρίσκου, ίσως του υψηλότερου μετά τις 7 Οκτωβρίου», τόνισε ο αναλυτής του CBS, Ντέιβιντ Μάρτιν.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα εκείνος που θα δώσει το πράσινο φως είναι ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος σύμφωνα με ιρανικές πηγές εξετάζει το πολιτικό ρίσκο μιας απευθείας επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ.

Η απάντηση θα δοθεί, τονίζουν οι Ιρανοί και κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για αδράνεια στην καταδίκη της επίθεσης στο προξενείο της Δαμασκού.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στις διπλωματικές εγκαταστάσεις μας στη Δαμασκό και είχε φέρει στη δικαιοσύνη τους δράστες της, η υποχρέωση του Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αχρείο καθεστώς θα είχε αποφευχθεί, αναφέρει αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ.

Πηγές από την Ουάσιγκτον μιλούν πάντως για αντίποινα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση, με την πληροφόρηση να έρχεται από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσω του Ομάν.

Οι εναλλακτικές είναι η χρήση των φιλοιρανικών ομάδων είτε από την Υεμένη, είτε από το Ιράκ είτε από τον Λίβανο, αναφέρουν αναλυτές.

Ισραήλ: «Είμαστε σε εγρήγορση»

«Είμαστε σε εγρήγορση», τονίζει το Τελ Αβίβ και διαμηνύει πως οποιοδήποτε πλήγμα θα λάβει άμεση απάντηση. Αυτό τόνισε και σε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο ισραηλινός ομόλογός του.

«Παραμένουμε προετοιμασμένοι και σε απόλυτη επαγρύπνηση, αμυντικά και επιθετικά και γνωρίζουμε πώς να προειδοποιήσουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή», είπε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η Ουάσιγκτον εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις της για να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, προειδοποιώντας παράλληλα το Ιράν με κάθε τρόπο, με τον Άντονι Μπλίνκεν να έχει μια σειρά επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

«Προειδοποιήσαμε το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει την επίθεση (στη Δαμασκό) ως πρόσχημα για να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, αλλά και για να επιτεθεί σε αμερικανικές εγκαταστάσεις ή προσωπικό», σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάριν Ζαν Πιερ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν πάντως εντολή στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή, ενώ Γαλλία και Ινδία προστίθενται στις χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τη Μέση Ανατολή.

Έκκληση Κάμερον σε Ιράν: «Μην παρασύρετε τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση»

Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών στη Βρετανία, με δημόσιες δηλώσεις τους και διπλωματικές κινήσεις, προσπαθούν να αποτρέψουν ένα επικείμενο ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός καταδίκασε τα σχόλια του Χομεϊνί για τιμωρία του Ισραήλ, λέγοντας ότι ήταν «απαράδεκτα». Ο Σούνακ πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει ήδη «επισημάνει το Ιράν ως σημαντικό κίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια» και έχει λάβει μέτρα για την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις απειλές της Τεχεράνης.

Μετά από λίγες ώρες ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και δημοσίευσε τη συνομιλία στην πλατφόρμα Χ.

Ο Λόρδος Κάμερον είπε στον Ιρανό ομόλογο του ότι «το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση».

Ο βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία. «Το Ιράν θα πρέπει αντ’ αυτού να εργαστεί για την αποκλιμάκωση και την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων», είπε ο Κάμερον στον Ιρανό ομόλογο του.

Ωστόσο στην ισορροπία μπαίνει η κριτική που δέχεται ο Ντέιβιντ Κάμερον, ότι δηλαδή έκανε τη θέση της κυβέρνησης για το Ισραήλ πιο επιφυλακτική και έθεσε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της παλαιστινιακής κυριαρχίας. Ανακοίνωσε ότι η υποστήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ δεν ήταν «άνευ όρων» και χαρακτήρισε το Ισραήλ «κατοχική δύναμη».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επικαιροποίησε επίσης τις ταξιδιωτικές του συμβουλές για το Ισραήλ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει εγείρει την «πιθανότητα επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν και ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη κλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή με φόντο τις εξελίξεις με Ιράν και Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.