Μενού
Ρώσος στρατιώτης
Ρώσος στρατιώτης | EPA/YURI KOCHETKOV/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για χρήση ασφυξιογόνων ουσιών κατά των ουκρανικών στρατευμάτων, σημειώνοντας πως έτσι παραβίασαν την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν επίσημα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα «ως μέθοδο πολέμου» κατά της Ουκρανίας και επέβαλαν νέες σαρωτικές κυρώσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη (1/5), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «κατέληξε στην εκτίμηση (...) ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το χημικό όπλο χλωροπικρίνη εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων, κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC)».

Η χλωροπικρίνη χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως χημικός παράγοντας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πλέον δεν επιτρέπεται η στρατιωτική χρήση και τώρα χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ερεθίζει τους πνεύμονες, τα μάτια και το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια που διαρκούν για εβδομάδες, σύμφωνα με τη συμπτωματολογία που δίνουν τα Κέντρα και μεταφέρει το CNN.

Κυρώσεις για τη χρήση χημικών από τη Ρωσία

«Η χρήση τέτοιων χημικών ουσιών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και πιθανώς καθοδηγείται από την επιθυμία των ρωσικών δυνάμεων να εκτοπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από οχυρωμένες θέσεις» σημειώθηκε από την αμερικανική πλευρά. 

Το συμπέρασμα των ΗΠΑ συμφωνεί με τις μαρτυρίες ουκρανικών στρατευμάτων, που λένε ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με χημικά σε τμήματα της μετωπικής τους γραμμής τους τελευταίους μήνες.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν ότι είχαν καταγράψει περισσότερα από χίλια περιστατικά όπου η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει «δακρυγόνα εξοπλισμένα με τοξικά χημικά που απαγορεύονται για πολεμικές επιχειρήσεις». Μόνο τον Φεβρουάριο είχαν αναφερθεί 250 περιπτώσεις.

 

Βάσει ενός νόμου του 1991 κατά της χρήσης χημικού και βιολογικού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «επέβαλε εκ νέου περιορισμούς στην ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, στις πιστωτικές γραμμές της αμερικανικής κυβέρνησης και στις άδειες εξαγωγής για αμυντικά είδη και ευαίσθητα για την εθνική ασφάλεια αντικείμενα που πηγαίνουν στη Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε τρεις ρωσικούς κυβερνητικούς φορείς, που συνδέονται με τα προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων της χώρας, και σε τέσσερις ρωσικές εταιρείες, οι οποίες συνέβαλαν σε αυτούς τους κυβερνητικούς φορείς.

Η Ρωσία αρνείται ότι διαθέτει χημικά όπλα

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες. «Δεν υπάρχουν χημικά όπλα στα αποθέματα του ρωσικού στρατού, όπως επιβεβαιώνεται από διεθνείς έρευνες» έγραψε η ρωσική πρεσβεία στην Ολλανδία στη σελίδα της στο X (πρώην Twitter), σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS τον Ιανουάριο.

Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία έχει υπογράψει τις εν λόγω συνθήκες και ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα, αλλά η χώρα έχει ήδη συνδεθεί με τη χρήση νευροπαραλυτικών παραγόντων εναντίον επικριτών του Κρεμλίνου τα τελευταία χρόνια.

Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν τις δηλητηριάσεις του Σεργκέι Σκριπάλ και του Αλεξέι Ναβάλνι - ο τελευταίος πέθανε τον Φεβρουάριο ενώ ήταν φυλακισμένος σε σωφρονιστική αποικία στη Σιβηρία. Ο 47χρονος σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χάσει τις αισθήσεις του μετά από έναν περίπατο, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία φυλακών. Τα αίτια του θανάτου του είναι αδιευκρίνιστα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, ακόμα, ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε τρία άτομα που συνδέονται με τον θάνατο του Ναβάλνι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.