Χιλιάδες κάτοικοι στην Αϊτή προσπαθούν να βρουν λύση για το πρωτοφανές κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες μέσα από την πίστη τους στη θρησκεία βουντού.
Τραγουδούν πάνω από φωτιές, ενώ ταυτόχρονα ακούγονται ήχοι από τύμπανα και κάνουν συχνά παύσεις για να πιουν ρούμι, πριν τραγουδήσουν στα κρεολικά «δεν μας νοιάζει αν μας μισούν, γιατί δεν μπορούν να μας θάψουν», όπως προβλέπεται στη θρησκευτική παράδοση της χώρας.
Να σημειωθεί ότι οι τελετές βουντού αποφεύγονταν δημόσια εδώ και αιώνες, ωστόσο η θρησκεία εξελίσσεται σε αποκούμπι των κατοίκων σε ολόκληρη την Αϊτή, όπου οι πιστοί της κάποτε διώκονταν.
Όλο και περισσότερο, άλλωστε, οι κάτοικοι της χώρας αναζητούν παρηγοριά και προστασία από βίαιες συμμορίες που σκότωσαν, βίασαν και απήγαγαν χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
Βουντού το αποκούμπι για τη βία
Η βία άφησε περισσότερους από 360.000 άστεγους, «έκλεισε»το μεγαλύτερο λιμάνι της Αϊτής και «έβαλε λουκέτο» στο διεθνές αεροδρόμιο πριν από δύο μήνες.
Τα βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των φαρμάκων που σώζουν ζωές, μειώνονται και σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες της Αϊτής βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.
Μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, περισσότεροι από 2.500 Αϊτινοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ποσοστό μεγαλύτερο από 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Βουντού: Τι ζητούν οι πιστοί
Μέσα στο χάος, πολλοί προσεύχονται περισσότερο ή επισκέπτονται ιερείς του βουντού, γνωστούς ως «ουγκάν» για επείγοντα αιτήματα που περιλαμβάνουν από τον εντοπισμό αγαπημένων προσώπων που απήχθησαν μέχρι την εύρεση κρίσιμων φαρμάκων που απαιτούνται για να κρατηθεί κάποιος στη ζωή.
«Τα πνεύματα σε βοηθούν. Είναι πάντα τριγύρω», είπε η Sherly Norzéus, η οποία έχει μυηθεί να γίνει «mambo», δηλαδή ιέρεια του βουντού.
Το βουντού θεωρείται η ρίζα της επανάστασης που οδήγησε την Αϊτή να γίνει η πρώτη ελεύθερη μαύρη δημοκρατία στον κόσμο το 1804.
Πρόκειται για μια θρησκεία που γεννήθηκε στη Δυτική Αφρική και μεταφέρθηκε πέρα από τον Ατλαντικό από σκλάβους.
Κατά τη διάρκεια των τελετών βουντού, προσφέρονται λιχουδιές από παπάγια και καφέ μέχρι ποπ κορν, γλειφιτζούρια και σφολιάτες τυριού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.