Το θέαμα είναι μοναδικό. Αυτές οι γυναίκες ντυμένες καλόγριες μαζεύονται κάθε πανσέληνο έξω από ένα χωριό του κεντρικού Μεξικό για να γιορτάσουν με έναν απρόσμενο τρόπο. Σε κύκλο γύρω από τη φωτιά, εξαγνίζονται καίγοντας φασκόμηλο και προσφέρουν ευχαριστίες στο φεγγάρι, τα ζώα και τα φυτά.
Στη συνέχεια, αρχίζουν να πίνουν χωρίς έγνοια μεγάλες τζούρες από «χόρτο», και με δυνατές ανάσες ταΐζουν την κάπνα στη φωτιά. Παρά τα άμφιά τους όμως, δεν πρόκειται για πραγματικές καλόγριες, αλλά για μέλη της οργάνωσης «Sisters of the Valley» η οποία ιδρύθηκε το 2014 για να προωθήσει τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης, όπως καταγράφει σε πρόσφατο άρθρο του το Reuters.
Do drugs, not war
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεκάδες πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας, η οργάνωση έχει επίσης ξεκινήσει μια επιτυχημένη μικρή επιχείρηση, πουλώντας βάμματα CBD, έλαια και αλοιφές στο διαδίκτυο και κερδίζοντας πάνω από 500.000 δολάρια πέρυσι.
Αλλά στο Μεξικό, όπου ο πόλεμος μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών και των αρχών έχει ρημάξει τη χώρα, και ο χριστιανισμός είναι συνυφασμένος με το κοινωνικό γίγνεσθαι, η εικόνα μιας καλόγριας που καπνίζει μαριχουάνα είναι περισσότερο μία πράξη αντίδρασης και αντίστασης, όπως λένε οι γυναίκες.
Οι «αδελφές» συχνά δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Instagram, όπου φαίνονται να φροντίζουν τις καλλιέργειες κάνναβης, να παραδίδουν μαθήματα και να οργανώνουν εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επεξεργασία και τη χρήση του φυτού.
Η μικρή «σέχτα»
Τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων τους είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά των ομόσταυλών τους στις ΗΠΑ, περίπου 10.000 δολάρια ετησίως. Ενώ είναι ανάρπαστες στο διαδίκτυο, οι γυναίκες -πέντε συνολικά- είναι επιφυλακτικές σχετικά με το να αποκαλύψουν τη βάση της επιχείρησής τους. Δραστηριοποιούνται μέσα από ένα διώροφο τσιμεντένιο κτίριο, πίσω από μία επιχείρηση-«βιτρίνα», σε ένα μικρό δωμάτιο.
Επειδή η κάνναβη βρίσκεται σε μια νομική «γκρίζα περιοχή» στο Μεξικό και μεγάλο μέρος της παραγωγής της εξακολουθεί να συνδέεται με εγκληματικές οργανώσεις, ανησυχούν ότι η αστυνομία ή οι τοπικοί γκάνγκστερ μπορεί να τις βρουν για να τις απειλήσουν ή να τις εκβιάσουν.
Το διεθνές μέσο τις επισκέφθηκε πρόσφατα και πήρε μία ιδέα από τις συνθήκες εργασίας τους. Μέσα στο κτίριο, αποξηραμένα δεμάτια μαριχουάνας κρύβονται σε ρωγμές των τοίχων, μέσα σε πλυντήρια, μέχρι και στη σβηστή σόμπα. «Η Αδελφότητα βρίσκεται σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο εδώ στο Μεξικό, λόγω του πόσο θρησκευτική είναι η χώρα και λόγω των δεσμών της επιχείρησης με τα καρτέλ», είπε μια από τις μοναχές, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Sister Bernardet».
«Θέλουμε να πάρουμε το χόρτο από τα καρτέλ». Οι «αδελφές» διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες από ένα λαϊκό θρησκευτικό κίνημα, τους Beguines, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Η ομάδα, αποτελούμενη από ανύπαντρες γυναίκες, αφοσιώθηκε στην πνευματικότητα και τη φιλανθρωπία, αλλά τα μέλη της δεν έδωσαν ποτέ επίσημους όρκους.
Η δράση τους
Υπό την καθοδήγηση του Alehli Paz, ενός χημικού και ερευνητή μαριχουάνας που εργάζεται με την ομάδα, οι Sisters στο Μεξικό είναι υπέυθυνες μίας μέτριας κλίμακας καλλιέργεια. Φυτεύουν τις φύτρες σε παλιούς κουβάδες μπογιάς και τις τοποθετούν σε σειρές, ανάμεσα σε τέσσερις ημιτελείς τσιμεντένιους τοίχους σε μια ταράτσα.
Μόλις μεγαλώσουν, οι Αδελφές μεταφέρουν τα φυτά σε κλειστούς ιδιωτικούς κήπους, που εντόπισαν με τη βοήθεια ηλικιωμένων γυναικών της κοινότητας. Η δραστηριότητά τους περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα, όταν και βρίσκουν χρόνο. Ασχολούνται τότε με τα απαραίτητα κλαδέματα, την σύνθεση αλοιφών και ζυγίζοντας και αποθηκεύοντας διαφορετικά στελέχη, με ετικέτα και ημερομηνία, σε παλιά γυάλινα βάζα καφέ.
Επισκέπτονται επίσης αρμόδιους στην πρωτεύουσα, Mexico City, πιέζοντας για πλήρη νομιμοποίηση της αναπτυσσόμενης κοινότητας της κάνναβης, ή παρουσιάζουν εργαστήρια που αφορούν τα πάντα, από τον τρόπο παρασκευής ζιζανιοκτόνων μέχρι τη χημεία πίσω από το φυτό.
Πέρα από το επιχειρηματικό δυναμικό, υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική υπήρξε αποτυχία, οδηγώντας σε εκτεταμένη βία και μαζικές φυλακίσεις. Αλλά σε μια σχεδόν 75% Καθολική χώρα, εγκλωβισμένη σε έναν πόλεμο ναρκωτικών με εγκληματικές ομάδες για σχεδόν 20 χρόνια, η ένταξη στις Αδελφές δημιουργεί ένταση στις οικογένειες των γυναικών, ο οποίες ωστόσο συνεχίζουν το έργο τους ακάθεκτες.
Για μια άλλη «καλόγρια», που εργάζεται ως γραμματέας της οργάνωσης, με το ψευδώνυμο «Αδελφή Κίκα» η αποστολή της αδελφότητας είναι ξεκάθαρη. «Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη βλακεία», είπε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.