Μενού
Συναγωγή
AP Photos
  • Α-
  • Α+

Με τον όρο αντισημιτισμό χαρακτηρίζεται η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασής της, φτάνοντας πολύ συχνά στην εχθρότητα, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη και εξόντωσής της.

Διαχρονικά στην παγκόσμια ιστορία η εβραϊκή φυλή έχει δεχτεί μεγάλες διώξεις από τα αρχαία χρόνια και την εποχή του Μωυσή μέχρι την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εώς τον Μεσαίωνα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης με συκοφαντίες αίματος, απελάσεις, αναγκαστικές προσηλυτίσεις και σφαγές, για να φτάσουμε στην πιο σύγχρονη εποχή με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα εκ μέρους του Χίτλερ και των Ναζί όπου εξοντώθηκε περίπου το 2/3 της εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη.

Η επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα έβγαλε ξανά το μίσος

Από εκείνη την εποχή έχουν οι Εβραίοι στον ευρωπαϊκό χώρο να ζήσουν ανάλογο φόβο. Από την ημέρα που ξεκίνησε η απάντηση του κράτους του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους και την Χαμάς, στην Ευρώπη παρατηρείται το φαινόμενο επιθέσεων σε συναγωγές ή η χάραξη του Αστεριού του Δαυίδ σε πολυκατοικίες όπου μένουν άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής, ενώ δεν είναι λίγα τα συνθήματα για εξάλειψη του Ισραήλ στις διαδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, θεωρείται η μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από την εποχή της Ναζιστικής Γερμανίας και όπως τονίζουν οι εβραϊκοί σύνδεσμοι στην Ευρώπη παρατηρείται μια αύξηση του αντισημιτισμού στα ευρωπαϊκά κράτη.  

Διαδήλωση Παλαιστίνη
eurokinissi




«Υπάρχει ένα αίσθημα φόβου και αδυναμίας που έχω καιρό να δω», ανέφερε αρχικά ο Ζοέλ Ρούμπινφελντ, του Βελγικού Συνδέσμου Ενάντια στον Αντισημιτισμό, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας, η οποία περιλαμβάνει 15.000 μέλη, ο Σάμουελ Λεζουαγίε δήλωσε στα ΜΜΕ της Γαλλίας. «Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι υπάρχει ένα κύμα αντισημιτισμού στον κόσμο όταν 1.300 Εβραίοι σφαγιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Εβραίοι ζουν και πάλι σήμερα με φόβο στη χώρα μας και σε όλο το κόσμο». Την εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς, η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία που παρακολουθεί τον αντισημιτισμό κατέγραψε 202 επεισόδια, αύξηση 240% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το γνωστό περιοδικό Der Spiegel κυκλοφόρησε με τίτλο «Wir Haben Angst (Φοβόμαστε) με φωτογραφίες τεσσάρων Γερμανών Εβραίων, ένας από τους οποίους είναι ο 90χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος, ο Ίβαρ Μπούτερφας, ο οποίος δήλωνε στο περιοδικό: «Εμείς οι Εβραίοι είμαστε για άλλη μια φορά εύκολοι στόχοι».

Η αλήθεια είναι πως ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, δημιούργησε μεγάλες εντάσεις στην Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του British Community Security Trust, η οποία κατέγραψε 805 αντισημιτικές ενέργειες από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε να καταγράφει τέτοιου είδους επεισόδια από το 1984.

Στην Ιταλία και στο Μιλάνο συγκεκριμένα σε μια συγκέντρωση οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πλακάτ με την εικόνα της Άννας Φρανκ η οποία φορούσε στο κεφάλι παλαιστίνια θέλοντας να κάνουν μια σύνδεση της μοίρας που είχε η νεαρή κοπέλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με την κατάσταση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα.

Η έξαρση βίας που αφορά το θέμα Ισραήλ-Παλαιστίνη στην Ευρώπη δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ειδικά στην Γαλλία και στην Γερμανία όπου υπάρχουν μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί, ειδικά από το 2009 μετά και την εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα.

Διαδήλωση Ισραήλ
eurokinissi




Τώρα όμως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Όσο το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η έκταση των αντισημιτικών πράξεων και του εβραϊκού φόβου, έχει αυξηθεί, όπως στην Γαλλία που εμφανίζει ένα κύμα αντισημιτισμού που είχε να εμφανιστεί από το 1945. Στην Γαλλία όπου υπάρχει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, οι αντισημιτικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα με 819 καταγεγραμμένες πράξεις και 414 συλλήψεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλντ Νταρμανίν.

Μεγαλώνει το αίσθημα αντισιμητισμού

Στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού οι κάτοικοι της είδαν την προηγούμενη εβδομάδα 65 πολυκατοικίες να έχουν πάνω τους το Αστέρι του Δαβίδ, πρακτικές που επανέφεραν τις τρομακτικές μνήμες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Εβραίοι της Γαλλίας είχαν πάνω στα ρούχα τους το κίτρινο αστέρι για να ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Αυτές οι πράξεις δημιουργούν πολύ φόβο και τρόμο στην κοινότητα. Ξύπνησαν άσχημες αναμνήσεις που όλοι πιστεύαμε ότι είχαν τελειώσει», ανέφερε η τοπική δήμαρχος Καρίν Πετίτ.

Η Γιαέλ Μπράουν Πιβέ, η Εβραία πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της μεγαλύτερης και ισχυρότερης κάτω βουλής του κοινοβουλίου της χώρας, κυκλοφορεί μόνο με αστυνομική προστασία μετά τις απειλές που έχει δεχτεί για την ζωή της.
«Φυσικά και αισθάνομαι ότι κινδυνεύω. Ξαφνικά οι άνθρωποι βλέπουν μόνο την καταγωγή μου και τίποτα άλλο», ανέφερε η ίδια σε ραδιοφωνική εκπομπή προσθέτοντας πως η εβραϊκή της καταγωγή έχει γίνει εθνική εμμονή παρά το γεγονός ότι δεν ταυτίζεται προσωπικά με την κληρονομιά ή την πίστη της.

Η άνοδος του αντισημιτισμού οφείλεται και στην πολιτική σκηνή αφού στην Γαλλία αφού η αριστερά αρνείται να καταδικάσει την Χαμάς, την ώρα που η ακροδεξιά μέσω της Λεπέν προσπαθεί να προσεγγίσει την εβραϊκή κοινότητα παρότι ο πατέρας της είχε κατηγορηθεί ως αντισημίτης και αρνητής του Ολοκαυτώματος.

Στην Γερμανία, στα εγκαίνια μιας συναγωγής στις 22 Οκτωβρίου, ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σόλτζ, εξέφραζε την απέχθεια του για την διάδοση του αντισημιτικού μίσους και ότι ήταν ντροπή που χρειάζονταν και πάλι αστυνομικοί για την προστασία των συναγωγών και άλλων εβραϊκών ιδρυμάτων.

Σολτζ
AP Photos




Με τα αντίποινα του Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό για την επίθεση της Χαμάς να συνεχίζονται, ο αντισιωνισμός (η αντίθεση στο κράτος του Ισραήλ) και ο αντισημιτισμός (μίσος για τους Εβραίους) αρχίζουν να γίνονται ταυτόσημες έννοιες. Κι ευθύνη όλων είναι οι έννοιες αυτές να διαχωριστούν για το καλό όχι μόνο των Παλαιστινίων, αλλά και όλου του κόσμου για να μην επιστρέψει η ανθρωπότητα σε σκοτεινές εποχές σαν αυτές του Ναζισμού. 

Πληροφορίες: The New York Times

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.