Μενού
fotia ispania
Φωτιά | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Το βόρειο ημισφαίριο φλέγεται. Καταστροφικές πυρκαγιές σε βόρεια Αμερική και Ευρώπη, καύσωνες διαρκείας, πλημμύρες και ταυτόχρονα ξηρασία, νεκροί. Η θερμοκρασία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ένα είναι σίγουρο: Ο πλανήτης αλλάζει. Και αλλάζει απρόβλεπτα.

Κομμάτι των όσων βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές του κόσμου το είδαμε από πρώτο χέρι και στην Ελλάδα, όπου ο καύσωνας διαρκείας έκανε αφόρητη τη διαβίωση, ιδιαίτερα στις πόλεις, ενώ έπεται και συνέχεια από την Πέμπτη.

Πάμε για ρεκόρ... 120.000 χρόνων;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, o κόσμος μεταξύ 3-10 Ιουλίου βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία και έπεται συνέχεια... Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Ιούλιος να έχει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες των τελευταίων 120.000 χρόνων!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκτόξευση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη ζώνη ισχυρών ανέμων που αιωρούνται ψηλά πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα σε Τέξας, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

Σε «κλιματικό συναγερμό» βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, ενώ πυρκαγιές μαίνονται στην Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής και στη Ναβάρα και το νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας.

Η Γη δεν έχει ξαναζήσει παρόμοιο κύμα καύσωνα από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα με όργανα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος και αυτό είναι ανησυχητικά νέα για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.

Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο Κάρστεν Χάουστιν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών... "όλων των εποχών", άρα από την εποχή της μεσοπαγετώδους περιόδου, δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια».

california kausonas
Καύσωνας | Associated Press

Το Ελ Νίνιο και η πιθανότητα ενός νέου ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας

Το Ελ Νίνιο είναι ένα περιοδικό κλιματικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν η κυκλοφορία του ισημερινού Ειρηνικού Ωκεανού μετατοπίζεται και η θερμοκρασία του αυξάνεται, προκαλώντας επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας, στο Met Office.

«Αυτή η αύξηση επισκιάζεται από τους 1,2 βαθμούς Κελσίου που έχουμε δει λόγω της κλιματικής αλλαγής από τη Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά αν προστεθεί σε αυτή την ανθρωπογενή αύξηση της θερμοκρασίας, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι ακόμα πιθανό να σημειωθεί πριν από το τέλος του επόμενου έτους».

Ως αποτέλεσμα, πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος θα μπορούσε η παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της παγκόσμιας θέρμανσης που θα απέτρεπε το πέρασμα του πλανήτη από μετεωρολογικά σημεία καμπής που θα μπορούσαν να επιφέρουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στα παγκόσμια καιρικά πρότυπα.

Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα-ρεκόρ που θα συμβεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι ειδικοί. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πλέον πεθάνει ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που κατέλαβαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

paidi-syntribani
Associated Press

Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος -ή το αργότερο το επόμενο έτος- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο θλιβερός απολογισμός των θανάτων του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα, με μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να υποστούν τις χειρότερες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια ότι η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε τους καύσωνες που βιώνουμε τώρα.

«Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν καθόλου οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Richard Betts, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Όλα αυτά είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό και θα βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα μέχρι να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Φωτιές, πλημμύρες, ακραίοι καύσωνες

Η Ελλάδα, εδώ και μία εβδομάδα, βιώνει έναν παρατεταμένο καύσωνα, ενώ ήδη οι πρώτες φωτιές έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές. Παρόμοια όμως κατάσταση βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.

Σύμφωνα με το France24, ισχυρό κύμα καύσωνα πλήττει τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ , από την Καλιφόρνια έως το Τέξας. Η πρωτεύουσα της Αριζόνα, Φοίνιξ, κατέγραψε 16 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, η Νότια Καλιφόρνια δίνει μάχη με πολλές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης μιας στην κομητεία Ρίβερσαϊντ που έχει κάψει περισσότερα από 7.500 στρέμματα και προκάλεσε την απομάκρυνση πολλών κατοίκων.

Στον Καναδά, η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι πυρκαγιές μετέτρεψαν φέτος σε στάχτη 10 εκατομμύρια εκτάρια, αριθμός ρεκόρ, ενώ αναμένονται περισσότερες ζημιές καθώς το καλοκαίρι παρατείνεται.

kanadas-fotia
Δασική πυρκαγιά στον Καναδά | Associated Press

Στην Ιταλία οι Αρχές εξέδωσαν «κόκκινο συναγερμό» για 16 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία. Το μετεωρολογικό κέντρο προειδοποίησε τους Ιταλούς να προετοιμαστούν για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού και επίσης έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών».

Στη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία αποτελούν απειλή για τη γεωργία. Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, και πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι ένας νέος καύσωνας από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη θα φέρει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου στα Κανάρια Νησιά και στη νότια Ανδαλουσία. Ήδη το νησι Λα Πάλμα φλέγεται, καθώς ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα, με χιλιάδες κατοίκους να απομακρύνονται από τις κατοικίες τους.

Την ίδια ώρα, καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν τη βόρεια Ιαπωνία, ενώ ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός σε ένα πλημμυρισμένο αυτοκίνητο, μια εβδομάδα μετά το θάνατο επτά ανθρώπων. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να χτυπήσουν προηγούμενα ρεκόρ.

plimmires-india
Πλημμύρες στην Ινδία | Associated Press

Στη Νότια Κορέα, οι διασώστες έδωσαν την Κυριακή μάχη για να προσεγγίσουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε μια πλημμυρισμένη σήραγγα, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 άνθρωποι και 10 αγνοούνται.

Η χώρα βρίσκεται στο αποκορύφωμα της θερινής περιόδου των μουσώνων, με περισσότερες βροχές να προβλέπονται μέχρι την Τετάρτη.

Στη βόρεια Ινδία, οι αδυσώπητες βροχές των μουσώνων φέρεται να έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 90 ανθρώπους, μετά από καύσωνα. Οι μεγάλες πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια των μουσώνων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητά τους.

Η Κίνα εξέδωσε την Κυριακή αρκετές προειδοποιήσεις για τη θερμοκρασία, κάνοντας λόγο για 40-45 βαθμούς Κελσίου στην εν μέρει ερημική περιοχή της Xinjiang.

Το Μαρόκο αναμένεται να έχει θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου αυτό το Σαββατοκύριακο, με ορισμένες επαρχίες να καταγράφουν ακόμα και 47 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας ανησυχίες για έλλειψη νερού, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.