Μενού
France Dalai
AP Images
  • Α-
  • Α+

Το όνομα του είναι Ματιέ Ρικάρ, είναι χειροτονημένος Βουδιστής μοναχός και παράλληλα έχει γίνει γνωστός για τη συγγραφή ευπώλητων βιβλίων για τον αλτρουισμό, τα δικαιώματα των ζωών, την ευτυχία, τη σοφία. Έχει υπάρξει διερμηνέας του Δαλάι Λάμα, ενώ το πανεπιστημιακό του υπόβαθρο περιλαμβάνει και ένα διδακτορικό στη γενετική των κυττάρων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ερευνητές του πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν διαπίστωσαν πως ο εγκέφαλος του παράγει κύματα τύπου «γάμμα» (εκείνα που συνδέονται με τη μάθηση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη), σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Αυτή η «ιδιαιτερότητα» του, έγινε αφορμή για να πάρει το προσωνύμιο «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος της γης» από τα media. 

Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Μαρτσίζι, των New York Times, μίλησε με τον Ρικάρ. Αναδημοσιεύουμε ορισμένα ξεχωριστά σημεία αυτής της συνέντευξης.

Για την ευτυχία

«Τις προάλλες ήμουν στο India Today Conclave (η ινδική εκδοχή του συνεδρίου TEDx). Μου είπαν «μπορείς να μας δώσεις τρία μυστικά για την ευτυχία; Τους απάντησα: «Αρχικά, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο μυστικό. Δεύτερον, δεν υπάρχουν μόνο τρία. Τρίτον, χρειάζεσαι μια ολόκληρη ζωή (για να φτάσεις σε αυτό τον στόχο), αλλά είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Η ευτυχία μου είναι το ότι βρίσκομαι σε ένα σωστό μονοπάτι ζωής. Δεν θα μπορούσα να με φανταστώ να μισώ κάποιον ή να θέλω να υποφέρει».

Συμπόνοια για τον Σαντάμ Χουσέιν

«Κάποτε, πριν από καιρό, κάποιος με ρώτησε: Πες μου ένα άτομο με το οποίο θα ήθελες να περάσετε μια ολόκληρη μέρα μαζί; Είπα τον Σαντάμ Χουσέιν. Εξήγησα πως ίσως, ίσως αυτός ο άνθρωπος να μπορεί έστω λίγο, να αλλάξει. Όταν μιλάμε για συμπόνια, θέλεις όλοι να βρουν την ευτυχία, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν έχει νόημα να θέλεις το καλό μόνο γι' αυτους που θεωρείς καλούς ή μόνο για τους κοντινούς σου. Πρέπει να είναι πανανθρώπινο».

 «Αν κάποιος σε χτυπήσει με ένα ραβδί, δεν θυμώνεις με το ραβδί, αλλά με το ανθρώπινο χέρι που το κρατά. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως ο Χουσεϊν, ο Πούτιν και άλλοι, είναι σαν ραβδιά στα χέρια της άγνοιας και του μίσους. Μπορούμε να κρίνουμε τις πράξεις ενός ανθρώπου σε συγκεκριμένο χρόνο, αλλά τα βάσανα και αυτό που προκαλεί τα βάσανα της ανθρωπότητας σήμερα, μπορούν να ιαθούν, μέσα από τη συμπόνοια».

Υπάρχουν όρια στη συμπόνια;

«Όταν η βία πυροδοτεί αλυσιδωτή αντίδραση, αυτό οδηγεί σε κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές (αναφέρεται σε διπλωματικά επεισόδια και πολεμικές συρράξεις). Επίσης, όταν το βαρέλι είναι κακό, τότε όλα τα μήλα κάποια στιγμή χαλάνε, δηλαδή το «σύστημα» (που γεννά τη βία) πρέπει να αλλάξει. Αυτό το βλέπετε με τον μεγάλο διχασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος βασίζεται στην άγνοια. Η αυταπάτη που γεννιέται από την άγνοια, είναι μια μορφή βασάνων. Αν μπορούσαμε να καταπολεμήσουμε την αυταπάτη, αυτό θα μπορούσε να καταπραΰνει τον πόνο σε πολλές μορφές».

Ματιέ Ρικάρ, είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου;

«Αυτό είναι ένα μεγάλο αστείο. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα ευτυχίας μέσω της νευροεπιστήμης. Είναι ένας καλός τίτλος για δημοσιογράφους, αλλά εγώ δεν μπορώ να τον ξεφορτωθώ. Μάλλον, στον τάφο μου θα γράφει «εδώ κείται ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου». Τελοσπάντων, απολαμβάνω κάθε στιγμή της ζωής μου, αλλά φυσικά, βιώνω και στιγμές ακραίας λύπης, ειδικά όταν γίνομαι μάρτυρας τόσων βασάνων στον κόσμο. Αλλά αυτές οι στιγμές είναι που πρέπει να σε γεμίζουν με συμπόνοια, και αν αυτό συμβαίνει, τότε η ύπαρξη σου δυναμώνει, γεμίζει από περισσότερη υγεία και νόημα.

Αυτό είναι για μένα η ευτυχία. Δεν έχει να να κάνει τόσο με το να χοροπηδάς από χαρά. Είναι σαν ένα σημείο άφιξης στο ταξίδι της ζωής σου, ύστερα από σκαμπανεβάσματα, από λύπες και χαρές. Μέσα από τα βάσανα των οποίων γινόμαστε μάρτυρες, μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας πιο έντονα, πιο ολοκληρωμένα».

Ναι αλλά πως αλλάζεις, αρκεί μόνο η συμπόνια;

«Όταν βιώνεις μια στιγμή αγάπης χωρίς ιδιοτέλειας, πχ, για το παιδί σου, αυτό το συναίσθημα γεμίζει το μυαλό σου για μισό, ίσως ένα λεπτό, και ξαφνικά φεύγει. Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό. Αν προσπαθήσεις να «καλλιεργήσεις» αυτή τη στιγμή, να την κάνεις να διαρκέσει περισσότερο, να μείνεις μαζί της, σε πλήρη ησυχία για 10, 20 λεπτά, τότε κάτι θα ξεκινήσει να αλλάζει. Αυτή είναι η ουσία του διαλογισμού. Αν το κάνεις για 20 λεπτά τη μέρα, για τρεις εβδομάδες καθημερινά, για όσο θέλεις, αυτό θα δημιουργήσει μια αλλαγή.  

Πώς να ζήσεις μια καλή ζωή; Μια απλή συμβουλή

«Αν μπορείς, στο μέτρο του δυνατού, να καλλιεργήσεις την ανθρώπινη ζεστασιά, με το να αποζητάς ειλικρινώς την ευτυχία των γύρω σου, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεις και τη δική σου ευτυχία. Αυτός επίσης, είναι ένας ένας τρόπος ζωής που θα σε γεμίσει περισσότερο από κάθε άλλο. Οι άνθρωποι που πιστεύουν στον εγωισμό και λένε «το κάνεις αυτό γιατί εσύ νιώθεις καλά με Αυτό» - αυτό είναι χαζό. Γιατί αν βοηθάς τον κόσμο για το δικό σου όφελος, χωρίς να νοιάζεσαι για τους άλλους, τότε δεν κερδίζεις τίποτα! Είναι σαν να θέλεις να ανάψεις μια φλόγα, που καίει με έντονο φως, αλλά χωρίς ζεστασιά.

Αν προσπαθήσουμε, με χαρά και ταπεινοφροσύνη, να βελτιώσουμε τις ζωές μας, τότε θα φτάσουμε στο να ζήσουμε μια καλή ζωή. Αυτή είναι η καλύτερη, λιτή συμβουλή που μπορώ να δώσω».

(με στοιχεία από New York Times)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.