Πολύ κοντά στη λύση ενός μυστηρίου, που «βαζανίζει» τους τελευταίους αιώνες το βρετανικό κοινό και θα οδηγήσει στην ύστερη δικαίωση αρκετών θυμάτων, βρίσκονται οι Αρχές της χώρας μετά την αποκάλυψη – σε βιβλίο – της τρισέγγονης ενός αστυνομικού, η οποία ανέφερε πως ανακάλυψε την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
Ειδικότερα, σε ένα βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, η Σάρα Μπαξ Χόρτον, απόγονη αστυνομικού που συμμετείχε στην έρευνα για τη σύλληψη του διαβόητου δολοφόνου του 19ου αιώνα, κατονομάζει ως δράστη τον Χάιαμ Χάιαμς ο οποίος είχε δολοφονήσει με τον ίδιο τρόπο αρκετές ιερόδουλες.
Ο «μύθος» του Τζακ Αντεροβγάλτη
Ο κατά συρροή δολοφόνος «Τζακ ο Αντεροβγάλτης» ήταν γνωστός για τις άγριες δολοφονίες πέντε γυναικών μέσα σε διάστημα τριών μηνών το 1888 στην περιοχή του ανατολικού Λονδίνου.
Οι επιθέσεις, που του αποδίδονται στα τέλη του αιώνα, είχαν ως στόχο γυναίκες, οι οποίες ήταν σεξεργάτριες, ζούσαν και εργάζονταν στις φτωχογειτονιές του East End στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ο τρόπος που έδρασε χαρακτηρίστηκε φρικιαστικός, καθώς σε όλα τα πτώματα των γυναικών βρέθηκε ότι τους είχε κόψει την καρωτίδα και είχε ακρωτηριάσει τα σώματά τους.
Μάλιστα, σε τρία από τα θύματά του τούς αφαίρεσε τα όργανα, γεγονός που ελήφθη τόσο από τις Αρχές όσο και από τον Τύπο ότι ο δολοφόνος ήξερε και από βασική ανατομία. Δεν είχε διστάσει να αφαιρέσει μισό νεφρό από ένα θύμα και να το στείλει στην Αστυνομία μαζί με μία σειρά από χλευαστικά σημειώματα.
Η αστυνομία κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να βρει την ταυτότητά του και να τον παγιδεύσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η αδυναμία τους να τον συλλάβουν προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του αστυνομικού διευθυντή του Λονδίνου. Το μπαστούνι χαρίστηκε στον ντετέκτιβ Abberline αφού αποσύρθηκε από την υπόθεση. Συνταξιοδοτήθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία το 1892 μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας και πέθανε το 1929 χωρίς να μάθει ποτέ την πραγματική ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

Πώς προήλθε το όνομά του
Άξιο αναφοράς είναι ότι το όνομα «Τζακ ο Αντεροβγάλτης» προήλθε από την επιστολή «Αγαπητό αφεντικό», που έγραψε ένα άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν ο δολοφόνος, η οποία διαδόθηκε στον Τύπο.
Η επιστολή πιστεύεται ευρέως ότι ήταν φάρσα και μπορεί να γράφτηκε από δημοσιογράφους για να αυξήσουν το ενδιαφέρον για την ιστορία και να αυξήσουν την κυκλοφορία των εφημερίδων τους.
Ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης
Σύμφωνα με την κα Χόρτον, ο Χάιαμς μπαινόβγαινε σε ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ φέρεται να είχε μεγάλο πρόβλημα με το αλκοόλ. «Εκμεταλλευόμενη» τις περιγραφές των μαρτύρων, σημείωσε πως ο «Τζακ ο Αντεροβγάλτης» ζούσε στην ευρύτερη περιοχή και είχε «ιδιόμορφο βάδισμα», καθώς ένας τραυματισμός του τον έκανε να μην μπορεί να ισιώσει τα πόδια του.
Μιλώντας στην Telegraph, σημείωσε ότι «είχε αδυναμία στα γόνατα και δεν μπορούσε να τεντώσει πλήρως τα πόδια του. Όταν περπατούσε, είχε ένα είδος συρτού βηματισμού, το οποίο ήταν πιθανότατα παρενέργεια κάποιας εγκεφαλικής βλάβης ως αποτέλεσμα της επιληψίας του».
Η βία και η σύλληψη
Οι ίδιοι μάρτυρες σημείωνουν ότι ο διαβόητος δολοφόνος ήταν ένας άνδρας κοντά στα τριάντα του. Είπαν επίσης ότι είχε ένα σκληρό χέρι και ένα ακανόνιστο βάδισμα και λυγισμένα γόνατα. Η συγγραφέας σημείωσε πως τα αρχεία περιγράφουν τον Χάιαμς ως «ιδιαίτερα βίαιο», καθώς οι σοβαρές επιληπτικές κρίσεις επιδείνωναν την κατάστασή του.
Μάλιστα, συνδέει την κατάσταση της υγείας του με τη βιαιότητα των φόνων του «Τζακ». Άξιο αναφοράς είναι ότι οι δολοφονίες σταμάτησαν το 1888, περίπου την εποχή που ο Χάιαμς συνελήφθη από την αστυνομία, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία του «περιπλανώμενου ασθενή με ψυχιατρικά ζητήματα» και κλείστηκε στο ψυχιατρικό ίδρυμα, Colney Hatch στο βόρειο Λονδίνο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.