Η συνωμοσιολογία είναι μία τάση τόσο φυσική για τους ανθρώπους, όσο είναι ο φόβος και η αλαζονεία. Η άγνοια, από τη μία, και η ανάγκη του ανήκειν σε ένα συνεκτικό σύνολο, οδηγεί σε «σέχτες» αντιεπιστημονικής σκέψης που διαδίδουν εξωφρενικές θεωρίες.
Και αναμφίβολα η θεωρία συνωμοσίας πλέον ανθεκτική στην επιστημονική επίσκεψη είναι αυτή τη «επίπεδης Γης». Όσο επίμονοι και αν είναι οι θιασώτες της όμως, μία παλιά απάντηση που έδωσε ο φυσικός Brian Cox στο ζήτημα είναι αρκετή για να «θάψει» κάθε αντίλογο, όπως γράφει το LadBible.
Η αποστομωτική απάντηση είχε δοθεί στη διάρκεια ομιλίας του, όταν κάποιος από το κοινό τον ρώτησε για τη σχετική θεωρία.
Η μετρημένη απάντηση του Brian Cox
Ο γνωστός φυσικός και διάσημος εκπρόσωπος της εκλαϊκευμένης επιστήμης δεν είχε χρόνο για μία τέτοια εξωφρενική ιδέα. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για να πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι επίπεδος. Κανείς στην ανθρώπινη ιστορία, από όσο ξέρω, δεν έχει σκεφτεί ότι ο κόσμος ήταν επίπεδος».
«Οι αρχαίοι Έλληνες μέτρησαν την ακτίνα και την περίμετρο της Γης. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν λόγο για τον οποίο κάποιος θα πίστευε ότι ο κόσμος είναι επίπεδος», πρόσθεσε.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς ο καθηγητής είχε περισσότερα να πει για το θέμα και όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος δεν είναι επίπεδος.
«Τι λέτε για το γεγονός ότι έχουμε τραβήξει φωτογραφίες; Δεν έχω λόγια, πραγματικά. είναι ίσως η πιο ανόητη πρόταση που θα μπορούσε να κάνει ένας σκεπτόμενος άνθρωπος».
Η λύση που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες
Όπως ανέφερε και ο Δρ. Cox, η απάντηση στους flat earthers έχει δοθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τότε που ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, υπολόγισε με απλή γεωμετρία, και εντυπωσιακή ακρίβεια, την ακτίνα, την περίμετρο και το μέγεθος της Γης.
Την ανακάλυψή του έκανε αφού πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια ώρα της ημέρας στην Αλεξάνδρεια όμως, οι ακτίνες του ηλίου σχημάτιζαν μια γωνία 7,2 μοιρών με την κατακόρυφο του σημείου.
Ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης και υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης, με βάση τη γεωμετρία. Στον Ερατοσθένη χρωστάμε επίσης το σύστημα συντεταγμένων των παραλλήλων και των μεσημβρινών που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.