Μενού
Diomede-Islands
Οι Διομήδειοι Νήσοι ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ | Twitter
  • Α-
  • Α+

Μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από τη Ρωσία στις ΗΠΑ με τα πόδια, δίχως να χρειαστεί άλλο μεταφορικό μέσο; Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα όταν το πραγματοποιήσει θα έχει καταφέρει και ένα ιδιότυπο ταξίδι στον χρόνο. Αυτό το τελευταίο δεν είναι σχηματικό, καθώς πραγματικά το σημείο όπου μπορούν να «ενωθούν» οι δύο χώρες, λειτουργεί ως «πύλη στον χρόνο».

Ο λόγος για τους Διομήδειους Νήσους. Δύο μικρά και βραχώδη νησιά ακριβώς στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού, εκεί δηλαδή που χωρίζεται η Αλάσκα από τη Σιβηρία. Από τη μία πλευρά είναι ο Μεγάλος Διομήδης που ανήκει στη ρωσική Τσουκότκα και από την άλλη ο Μικρός Διομήδης που στην Αλάσκα.

Το ταξίδι στον χρόνο

Τα νησιά χωρίζονται από τη συνοριακή γραμμή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος από τον Μικρό Διομήδη να κοιτάξει στο «αύριο» του Μεγάλου Διομήδη.

Τα δύο νησια απέχουν μόλις 2,4 μίλια (περί τα 3,8 χλμ) μεταξύ τους, όμως η χρονική τους απόσταση είναι οι... 21 ώρες! Λόγω αυτή της διαφοράς ώρες το μεγάλο νησί βρίσκεται σχεδόν μία ημέρα -χρονικά- μπροστά από το μικρό. Όταν δηλαδή στον Μικρό Διομήδη είναι Κυριακή 3 το μεσημέρι, στον μεγάλο είναι ήδη Δευτέρα 12 το μεσημέρι!

«Γέφυρα» ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ

Ανάμεσα στα δύο νησιά, σχηματίζεται μια γέφυρα πάγου, που καθιστά δυνατό να περπατήσει κάποιος αυτή τη μικρή απόσταση ανάμεσα τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι παράνομο και δεν επιτρέπεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το νησί Μικρός Διομήδης κατοικείται, με μόνιμο πληθυσμό Εσκιμώους Τσούκτσους, που το 1980 αριθμούσαν 139 και το 2011 αριθμούσαν 135. Το μεγαλύτερο διαθέτει μόνο ένα σημαντικό μετεωρολογικό σταθμό, με προσωπικό που διαμένει εκ περιτροπής.

Η ιστορία των δύο νησιών

Σύμφωνα με τη wikipedia ο πρώτος ευρωπαίος που έφτασε στα νησιά ήταν ο Δανός θαλασσοπόρος Βίτους Μπέρινγκ, στις 16 Αυγούστου 1728 (ημέρα του Αγίου Διομήδη, προς τιμή του οποίου και έλαβαν την ονομασία τους).

Το κείμενο της συμφωνίας του 1867 που καθόριζε τους όρους πώλησης της Αλάσκα από τη Ρωσία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσε τα νησιά για να ορίσει τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών: Το σύνορο βρίσκεται στη μέση της απόστασης που χωρίζει το νησί Κρούζενστερν ή Ιγκναλούκ από το νησί Ρατμάνοφ ή Νούναρμπουκ, και συνεχίζει βόρεια επ' αόριστον ώσπου να χαθεί εντελώς στον Αρκτικό Ωκεανό.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Λιν Κοξ κολύμπησε από το ένα νησί στο άλλο. Τα νησιά Διομήδη συχνά αναφέρονται σαν πιθανοί ενδιάμεσοι σταθμοί μιας γέφυρας ή ενός τούνελ που θα ενώσει τα δυο άκρα του Βερίγγειου Πορθμού. Ο Μικρός Διομήδης αποτέλεσε και την αρχή του γύρου του Ειρηνικού για το Βρετανό ηθοποιό Μάικλ Πάλιν, παρουσιαστή της σειράς του BBC Full Circle, το 1995.

Διαβάστε επίσης

Μία Αγγλίδα δημοσιογράφος στην Κυψέλη: Η Έστερ εξηγεί γιατί άφησε το Λονδίνο για την Αθήνα

Σπάνιο βίντεο: Οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά την κατοχή, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου

 «Σεροτονίνη»: H καθόλου τιμητική αναφορά του Ουελμπέκ στην Ελλάδα που δεν παρατήρησε κανείς

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.