Μενού
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν | AP Photos / Miriam Alster
  • Α-
  • Α+

Στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας την ως «ελλιπή».

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε θετικός σε μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός με ανταλλαγή των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Γάζα, αλλά αρνητικός με το σενάριο της λήξης του πολέμου με την ισλαμιστική οργάνωση.

«Υπάρχουν κενά μεταξύ της ισραηλινής εκδοχής και της εξιστόρησης του Μπάιντεν. Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής. Ο πόλεμος θα σταματήσει προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι και στη συνέχεια θα κάνουμε συζητήσεις. Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε στη δημοσιότητα» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Η Χαμάς «βλέπει θετικά» την πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χαρακτήρισε «θετικό»τον νέο ισραηλινό οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή (31/5) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρετίστηκε σήμερα Σάββατο 1 Ιουνίου από μερίδα της διεθνούς κοινότητας ως «αχτίδα ελπίδας», έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες καταστροφικού πολέμου.

Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο, που κατ’ αυτόν υποβλήθηκε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το Κατάρ, εμιράτο που έχει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία», είπε ο Μπάιντεν ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ο πόλεμος θα συμπληρώσει οκτώ μήνες στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πληθυσμός του οποίου είναι αντιμέτωπος με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει» πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.