Μενού
rouketes-israil
Ρουκέτες στο Ισραήλ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να πιέζουν το Ισραήλ σε χρήση της «Σιδερένιας Ακτίνας», του νέου πυραυλικού συστήματος για βολή στόχων με τεχνολογία λέιζερ.

Το «Iron Beam», το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμών, πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιεί στόχευση με ακτίνες λέιζερ για να εξουδετερώνει εναέριες απειλές.

Φήμες λένει πως το σύστημα είναι ήδη λειτουργικό και μάλιστα ήδη χρησιμοποιείται, χωρίς να υπάρχει βέβαια επίσημη επιβεβαίωση.

Νέο και βελτιωμένο σύστημα αεράμυνας

Σύμφωνα με την Times of India, το Iron Beam είναι μία υπερσύγχρονη και συνάμα αναγκαία προσθήκη στο οπλοστάσιο του Ισραήλ. Αν και το Iron Dome, το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας της χώρας είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αναχαίτιση των ρουκετών της Χαμάς, παρουσιάζει ένα διπλό μειονέκτημα

Κατ' αρχάς, το κόστος των συνεχόμενων ρίψεων με αναχαιτιστικούς πυραύλους είναι τεράστιο αν υπολογίσει κανείς τη συχνότητα με την οποία χρειάζεται η συνδρομή του, και δεύτερον, τα αποθέματα του Ισραήλ στα πανάκριβα πυρομαχικά έχουν αρχίσει ούτως ή άλλως να εξαντλούνται.

Τώρα, η εταιρία που αναπτύσσει το σύστημα Iron Beam, Rafael, υπόσχεται ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και αμελητέο σε κόστος χρήσης όπλο.

Καταστροφικό όσο και ανέξοδο

Το Iron Beam προορίζεται ως εργαλείο αποτελεσματικής αεράμυνας που θα συμπληρώσει και, ίσως, αντικαταστήσει μελλοντικά το Iron Dome.

Μεταξύ των ατού του συστήματος λέιζερ είναι το δραστικά μειωμένο κόστος ανά ρίψη (περίπου 2.000 δολάρια σε σύγκριση με τα 100.000 δολάρια ανά ρίψη του Iron Dome), η τρομερή του ακρίβεια, η μειωμένες απαιτήσεις σε προσωπικό και ο θεωρητικά άπειρος αριθμός ρίψεων που μπορεί να κάνει.

Το Iron Beam συνιστά την έκτη προσθήκη στην παράταξη των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ, μαζί με τα Arrow 2 και Arrow 3, το David's Sling και το γνωστό Iron Dome.

Πραγματικότητα ή παραφιλολογία

Η εταιρεία Rafael, με την χρηματοδότηση του Ισραηλινού κράτους, έχει ήδη επισημοποιήσει το υπό κατασκευή σύστημα. Αυτό που δεν είναι επί του παρόντος γνωστό είναι σε ποιο βαθμό η Σιδερένια Ακτίνα είναι έτοιμη να «σκουπίσει» τους ουρανούς της χώρας.

Είναι γνωστό πως το Ισραήλ κάνει στρατιωτική χρήση τεχνολογίας λέιζερ εδώ και πολλά χρόνια. Από την άλλη όμως, ένα σύστημα όπου η ίδια η δέσμη λέιζερ έχει την απαραίτητη ισχύ για να εξουδετερώνει μακρινούς στόχους δεν έχει μπει ποτέ μέχρι σήμερα σε χρήση.

Ακόμα και υπό τις πιέσεις της Ισραηλινής ηγεσίας, η εταιρία είχε ανακοινώσει το 2022 πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον 2 έως 3 χρόνια για να σταθεροποιήσει και να βελτιστοποιήσει το Iron Beam, το οποίο προορίζεται τόσο για χερσαία όσο κα για ναυτική χρήση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.