Μενού
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ | AP Photos / Evan Vucci
  • Α-
  • Α+

Εξαγριωμένος με τη στάση του Ισραήλ ως προς τη διαχείριση του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φαίνεται πως είναι ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το NBC News.

Δεν έχουν λείψει, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί κατά του Νετανιάχου από πλευράς Μπάιντεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια συζητήσεων με χρηματοδότες της προεκλογικής του καμπάνιας, έχει αποκαλέσει τρεις φορές τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, «μα...».

Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει το NBC, o Μπάιντεν έχει μιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες κατ' ιδίαν για τον Νετανιάχου, τον οποίο γνωρίζει για δεκαετίες, με μια ειλικρίνεια που εξέπληξε ορισμένους από εκείνους που ήταν αποδέκτες των σχολίων του.

Τρεις από τους ανθρώπους, που άκουσαν μερικά από τα σχόλια του Αμερικανού προέδου για τον Νετανιάχου, κάνουν λόγο πως είναι «αρκετά περιφρονητικά, όπως αυτός ο τύπος, και σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, έχει αποκαλέσει τον Νετανιάχου μ...».

Μπάιντεν: Γιατί είναι εκνευρισμένος με τον Νετανιάχου

Ο εκνευρισμός του Μπάιντεν με τον στενό του σύμμαχο οφείλεται στο γεγονός ότι έχει προσπαθήσει να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου του «κάνει τη ζωή, κόλαση και είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί μαζί του» δήλωσαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Απλώς αισθάνεται ότι αυτό είναι αρκετό» συνέχισε ένας από τους ανθρώπους για τις απόψεις που εξέφρασε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας σχετικά: «Πρέπει να σταματήσει».

Μπάιντεν: Η επικοινωνία του την προηγούμενη Κυριακή με τον Νετανιάχου

Σύμφωνα με το NBC, από τότε που αγκάλιασε τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ισραήλ μετά από την τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο από τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και την απροθυμία του Νετανιάχου να επιδιώξει μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία.

Άξιο αναφοράς είναι ότι οι δύο άνδρες, την προηγούμενη Κυριακή, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου ο Μπάιντεν δήλωσε πως «μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο», προκειμένου να προστατευτούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της 45λεπτης συνομιλίας τους επικεντρώθηκε στην επί μακρόν συζητούμενη αλλά επανειλημμένα καθυστερημένη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.