Μενού
putin kim
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. | Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΝΑΤΟ με την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα και τη συνάντησή του με τον ηγέτη της ασιατικής χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters από την Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη στήριξη που θα μπορούσε να παράσχει η Ρωσία για τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Την παραπάνω ανησυχία διατύπωσε και ο επικεφαλής της Συμμαχίας την Τρίτη, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε το πρώτο του ταξίδι μετά από 24 χρόνια στην απομονωμένη χώρα, που είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα.

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για τη Βόρεια Κορέα

Μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πούτιν υποσχέθηκε να εμβαθύνει τους δεσμούς εμπορίου και ασφάλειας και να υποστηρίξει τη χώρα απέναντι στις ΗΠΑ, τον στενό σύμμαχο του «μεγάλου εχθρού» για την Πιονγιάνγκ, που δεν είναι άλλος από τη Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε τη Ρωσία με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και περισσότερα από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά για χρήση στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

«Ανησυχούμε φυσικά και για την πιθανή υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την υποστήριξη των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η υποστήριξη της Κίνας για την πολεμική οικονομία της Ρωσίας έδειξε επίσης πώς οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη συνδέονται με την Ασία.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον θα στοχεύσει σε περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της συμμαχίας με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Με το βλέμμα στη Βόρεια Κορέα

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τη σχέση Βόρειας Κορέας-Ρωσίας «πολύ, πολύ στενά», καθώς «θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συνεργασία που θα επηρέαζε την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο».

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας είναι κάτι «που θα πρέπει να ανησυχεί πολύ όποιον ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.