Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί φαίνεται πως ήταν οι πρώτοι που εξερεύνησαν και θεράπευσαν τον καρκίνο, σύμφωνα με επιστήμονες που εξέτασαν δύο κρανία με όγκους και βρήκαν στοιχεία ότι είχαν χειρουργηθεί.
Το μεγαλύτερο από τα δύο, που ανακαλύφθηκαν και τα δύο στην Γκίζα της Αιγύπτου, ανήκε σε έναν άνδρα μεταξύ 30 και 35 ετών που πέθανε πριν από από τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Ενώ η αιτία θανάτου παραμένει αβέβαιη, το κρανίο και το σαγόνι του άνδρα είχαν πάνω από 30 καρκινικές βλάβες στα οστά.
Η μικροσκοπική ανάλυση των οστών και η μικρο-αξονική τομογραφία αποκάλυψε σημάδια κοπής που έγιναν από ένα αιχμηρό, μεταλλικό όργανο, πιθανότατα ένα μαχαίρι, στις περιοχές γύρω από τους όγκους.
«Αν αυτό το άτομο ζούσε όταν έκανε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, σημαίνει ότι μπορεί να μιλάμε για θεραπεία καρκίνου, και αυτή είναι απολύτως η πρώτη θεραπεία στην ιστορία, όχι μόνο στην αρχαία Αίγυπτο», δήλωσε ο Edgard Camarós, παλαιοπαθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Frontiers in Medicine, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Εάν ο άνδρας ήταν νεκρός όταν συνέβησαν οι τομές, αυτό καθιστά την επέμβαση ακόμα πιο πρωτοποριακή, είπε ο Camarós, επειδή οι γιατροί θα συγκέντρωναν πληροφορίες για τη θεραπεία μελλοντικών περιπτώσεων.
Το δεύτερο κρανίο, το οποίο ανήκε σε μια γυναίκα μεγαλύτερη των 50 ετών που πέθανε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, είχε έναν μεγάλο, κακοήθη όγκο των οστών, καθώς και δύο βλάβες που είχαν επουλωθεί. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτές οι επουλωμένες βλάβες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είχε λάβει κάποιο είδος θεραπείας.
Ίσως να μην είναι ποτέ δυνατό να μάθουμε αν αυτοί οι δύο αρχαίοι Αιγύπτιοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο όσο ήταν ζωντανοί, είπε ο Camarós.
Όμως, δεδομένης της προηγμένης ιατρικής γνώσης του πολιτισμού - ιστορικά και αρχαιολογικά αρχεία δείχνουν ότι κατασκεύαζαν προθέσεις, έβαζαν οδοντικά σφραγίσματα και αντιμετώπιζαν τραυματικά τραύματα - είναι πεπεισμένος ότι οι γιατροί τους προσπαθούσαν χειρουργικές επεμβάσεις.
«Είχαν ακόμη και μια λέξη για όγκο. Και ήξεραν ότι ήταν κάτι από το οποίο πέθαιναν οι άνθρωποι», είπε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.