Μενού
usa
AP Photo/Cliff Owen
  • Α-
  • Α+

Μνήμες Βιετνάμ ξυπνούν οι διαδηλώσεις των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι κατά την επιχείρηση στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν για να εκκενώσουν την κατάληψη των φοιτητών, που έχει κηρυχθεί παράνομη.

Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης, 300 φοιτητές συνελήφθησαν στο Κολούμπια, ενώ δεκάδες άλλα πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας.

Να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες έχει μεταφερθεί η ένταση που έχουν πυροδοτήσει τα τελευταία 24ωρα οι φιλοπαλαιστινιακές φοιτητικές διαδηλώσεις.

Επεισόδια στα πανεπιστήμια

Αστυνομικοί απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές, ενώ οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιούν δακρυγονα για να διαλύσουν το πλήθος που έχει κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη και προχωρούν σε συλλήψεις.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι θα συλληφθούν εάν δεν απομακρυνθούν, εκατοντάδες φοιτητές παραμέναν επί ώρες σε σκηνές κι είχαν οχυρωθεί πίσω από ξύλινα παραπετάσματα.

usa university
AP Photo/Craig Ruttle

Είχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ισραήλ και φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδιαφορία των Αρχών για τη βάναυση επίθεση που, όπως λένε, δέχθηκαν και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες.

Nωρίτερα, αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών Αρχών κι εντολή του δημάρχου της πόλης. Απομάκρυναν τους φοιτητές από κτίριο που είχαν καταλάβει και συνελήφθησαν πάνω από 300 άτομα.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών θυμίζουν τις αντίστοιχες δράσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Πανεπιστήμια: Τι συνέβη το 1970

Οι εντατικοί βομβαρδισμοί και η επέμβαση στην Καμπότζη τον Απρίλιο 1970 ξεσήκωσε μεγάλες διαδηλώσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και φοιτητές από την εθνοφρουρά. Το σχέδιο της Βιετναμοποίησης του Νίξον σταμάτησε προσωρινά την κριτική, καθώς αποσύρονταν τα Αμερικανικά στρατεύματα.

Οι εκτεταμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί όμως δημιούργησαν κύμα διαμαρτυρίας.

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν τον Δεκέμβριο του 1972, όταν ο Νίξον εξαπέλυσε μία σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον στόχων σε μεγάλες πόλεις στο Βόρειο Βιετνάμ.

Αυτές οι επιθέσεις, γνωστές σαν Βομβαρδισμοί των Χριστουγέννων, καταδικάστηκαν άμεσα από τη διεθνή κοινότητα και οδήγησαν τον Νίξον στην αναθεώρηση της τακτικής των διαπραγματεύσεων.

Η αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστημία διαρκεί εδώ κι εβδομάδες. Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να σταματήσουν να δέχονται δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις από οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ.

usa
AP Photo/Hussein Malla

Ανησυχία από Μπάιντεν

Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια ανησυχούν σφόδρα το επιτελείο των Δημοκρατικών για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι -και επειδή ακριβώς κάθε ψήφος θα μετρήσει τον Νοέμβριο- είναι πολύ πιθανόν η σημερινή κρίση στα πανεπιστήμια να κοστίσει στον Μπαιντεν την προεδρία.

usa
AP Photo/Craig Ruttle

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.