Είναι ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους και γλύπτες της ιστορίας. Ο Μιχαήλ Άγγελος σημάδεψε με το ταλέντο και την προσωπικότητα του την τέχνη της Αναγεννησιακής Φλωρεντίας και τις καλές Τέχνες γενικότερα.
Τα έργα του έχουν εντυπωθεί ως χαρακτηριστικές εικόνες στον κοινό νου και την ποπ κουλτούρα, είτε κανείς γνωρίζει πως του ανήκουν είτε όχι. Το άγαλμα του Δαυίδ, μία σχεδόν ιερή αναπαράσταση της ανατομίας αλλά και της αρμονίας του σώματος, αλλά και οι εντυπωσιακές νωπογραφίες που στολίζουν τους θόλους της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό, είναι τα πιο γνωστά του αριστουργήματα.
Ένα λιγότερο γνωστό μέρος της δουλειάς του έγινε προσβάσιμο τον τελευταίο καιρό στο ευρύ κοινό, αφού το μυστικό του εργαστήριο από την περίοδο του διωγμού του από τον Πάπα ανοίγει πλέον προς τους επισκέπτες του μουσείου των Cappelle Medicee, σύμφωνα με τη Guardian.
Τα κρυφά σκίτσα
Το κρησφύγετο του Μιχαήλ Άγγελου είναι γνωστό από το 1975, όταν ανακαλύφθηκε από τον τότε διευθυντή του συμπλέγματος μουσείων Bargello, στα οποία ανήκουν και τα Παρεκκλήσια των Μεδίκων.
Μέσα σε ντουλάπα που προοριζόταν να μετατραπεί σε πόρτα εξόδου, ο διευθυντής Πάολο Νταλ Ποτζέτο παρατήρησε μία καταπακτή που οδηγούσε σε ένα δωμάτιο 30 τετραγωνικών. Τα χαμένα σκίτσα του καλλιτέχνη βρέθηκαν τελικά κρυμμένα πίσω από την επένδυση των τοίχων του εργαστηρίου.

Η νυν διευθύντρια του μουσείου, Πάολα Ντ'Αγκοστίνο, σημείωσε πως τα σκίτσα είναι σαν κατάλογος γνωστών έργων του καλλιτέχνη, τα οποία φιλοτέχνησε χωρίς να ξέρει αν θα έρχονταν ποτέ στο φως.
«Ζωγράφισε εικόνες του παρελθόντος, σαν να ήθελε να ταξιδέψει στις μνήμες του. Είναι σαν να έχει κανείς ένα άλμπουμ των έργων του» δήλωσε.

Στα σκίτσα, που έγιναν με κιμωλία και κάρβουνο, απεικονίζονται μεταξύ άλλων μέρη από προγενέστερα έργα του, όπως κομμάτια της Καπέλα Σιστίνα, ένα άγαλμα που μοιάζει στον πασίγνωστο «Δαυίδ», αλλά και προσχέδια για τις φιγούρες με τις οποίες στόλισε τους τάφους της οικογένειας των Μεδίκων.

Η κρυψώνα
Σύμφωνα με ειδικούς, το δωμάτιο αυτό χρησίμευσε ως κρησφύγετο για τον Μικελάντζελο, ο οποίος κρυβόταν από την οργή των Μεδίκων. Η παντοδύναμη οικογένεια της Φλωρεντίας είχε εκδιωχθεί από την πόλη μετά από λαϊκή επανάσταση που ξέσπασε το 1527, στην οποία συμμετείχε και ο ζωγράφος.
Όταν οι πρώην εργοδότες του επέστρεψαν, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη το 1530, πήραν την εξουσία και καταδίωξαν λυσσαλέα τους εχθρούς τους. Ο Πάπας Κλεμεντίνος ο 8ος, μέλος του οίκου των Μεδίκων, καταδίκασε τον Μιχαήλ Άγγελο σε θάνατο για την προδοσία του.
Κρυμμένος στο στενό δωμάτιο κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου, ο καλλιτέχνης υπό το φως ενός μοναδικού παραθύρου φιλοτέχνησε τη σειρά από σκίτσα.
Λίγο καιρό μετά, με την οροφή του Καθεδρικού του Βατικανού αλλά και τους τύμβους της οικογένειας να παραμένουν ανολοκλήρωτοι, οι Μέδικοι συγχώρεσαν τον ζωγράφο αφού κατάλαβαν πως δεν υπήρχε ισάξιος για τη συνέχιση των έργων.
Ο Μιχαήλ Άγγελος εγκατέλειψε τη Φλωρεντία για τη Ρώμη το 1534. Το ιστορικό δωμάτιο, που ήταν μέχρι τώρα προσβάσιμο μόνο σε ιστορικούς και ερευνητές, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 15 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.