Μενού
prigkozin - wagner
Θάνατος Πριγκόζιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το Κρεμλίνο να τηρεί «σιγή ιχθύος» σχετικά με τη χθεσινή πτώση του ιδιωτικού αεροσκάφους στη Μόσχα, που φέρεται να επέβαινε ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη σημερινή του συλλυπητήρια δήλωση γνωστοποίησε πως ο άλλοτε στενός του συνεργάτης ήταν μεταξύ των ανθρώπων, που σκοτώθηκαν.

Με τον θάνατό του, για τον οποίο αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική έκθεση, ανοίγει μία νέα κουβέντα στην πολιτική ελίτ της χώρας, εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία, σχετικά με το μέλλον του ιδιωτικού στρατού των μισθοφόρων. Υπενθυμίζεται πως η Wagner, πριν από τη «μίνι-ανταρσία» που ξεκίνησε από το Ροστόφ, είχε παρουσία σε διάφορα μέτωπα, όπως την Ουκρανία, τη Συρία αλλά και χώρες της Αφρικής.

Wagner
Θάνατος Πριγκόζιν | Associated Press

 

Wagner
Θάνατος Πριγκόζιν | Associated Press

Ο νέος ηγέτης της Wagner

Σε περίπτωση που εξακριβωθεί πλήρως ο θάνατος του επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης, αναμένεται, όπως αναφέρουν αναλυτές του πεδίου, να ανοίξει η κουβέντα για τη διαδοχή του. Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν ηγούνταν των δυνάμεών του τα τελευταία 9 χρόνια, δηλαδή από τη στιγμή της ίδρυσής της.

Η δρ Joana de Deus Pereira, μιλώντας στο BBC, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις της Wagner αναμένεται να συνεχιστούν στα ανοιχτά μέτωπα που έχει. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο Πριγκόζιν, πριν «επιβιβαστεί» στο ιδιωτικό αεροσκάφος, εμφανίστηκε σε βίντεο στον Νίγηρα.

«Η οργάνωση θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον πιθανώς με άλλο όνομα, αλλά έχει ήδη αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να μεταμορφώνεται» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να βλέπουμε τη Βάγκνερ, όχι μόνο ως έναν άνθρωπο, αλλά ως ένα οικοσύστημα, ως μια Λερναία Ύδρα με πολλά πολλά κεφάλια και πολλά διαφορετικά συμφέροντα στην Αφρική» συμπλήρωσε η ειδικός.

Ο Ρουσλάν Τραντ, αναλυτής ασφαλείας του Ατλαντικού Συμβουλίου, συμφώνησε με τα λεγόμενα της κα Περέιρα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι με τον θάνατο του Πριγκόζιν είναι πιθανό να τοποθετηθεί στη θέση του κάποιος με διασυνδέσεις με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, την GRU, για να ηγηθεί της ομάδας.

Αλλά υπέδειξε ότι η κύρια πρόκληση για τον Πούτιν να είναι να βρει κάποιον με «αρκετά βαθιές τσέπες», για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης, χωρίς να αποτελεί άμεση πρόκληση για το καθεστώς του.

Το μέλλον σε Συρία και Αφρική

Αυτό που μένει να εξακριβωθεί, επίσης, πέρα από τη συμμετοχή στο μέτωπο της Ουκρανίας, είναι το τι θα κάνει σε Συρία και Αφρική, όπου επιχειρεί την τελευταία δεκαετία. Η ομάδα επιχειρεί, συγκεκριμένα, στο Μάλι, στην Κεντροαφρικανή Δημοκρατία αλλά και τη Λιβύη, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δικαιώματα εξόρυξης.

Τις τελευταίες ημέρες ο Πριγκόζιν πιστεύεται ότι ήταν παρών στη Δυτική Αφρική, όπου δυτικοί αναλυτές φοβούνται ότι η ομάδα προσπαθούσε να διευρύνει την εμβέλειά της σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, όπου μόλις έγινε πραξικόπημα.

Ορισμένοι είχαν υποθέσει ότι ο «αποκεφαλισμός» της ηγεσίας της ομάδας θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να επανεκτιμήσει τις προσπάθειές της να αναζητήσει επιρροή στην περιοχή, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση της ομάδας στην ήπειρο, θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της ανεμπόδιστα από τον θάνατο του Πριγκόζιν.

Μετά την ανταρσία του Ιουνίου, Ρώσοι αξιωματούχοι φέρεται να συναντήθηκαν στη Λιβύη με τον Χαλίφα Χαφτάρ, όπου τον διαβεβαίωσαν για τη συνεχή υποστήριξη της Ομάδας, ανεξαρτήτως της «ύπαρξης» ή μη του Πριγκόζιν.

Wagner
Θάνατος Πριγκόζιν | AP

 

Wagner
Θάνατος Πριγκόζιν | AP

«Οι διοικητές που βρίσκονται στη Συρία, ή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή στο Μάλι, έχουν ήδη πολύ καλά μοντέλα εκεί και έχουν την ελευθερία να δράσουν» ανέφερε ο κ. Τραντ σχετικά με το μέλλον της οργάνωσης στην περιοχή.

«Οι τοπικοί διοικητές δεν επηρεάζονται επειδή οι επιχειρήσεις λειτουργούν ξεχωριστά, έχουν διαφορετικούς πόρους για αυτό και ακόμη και τώρα κάνουν προσλήψεις για τις επιχειρήσεις στη Συρία και την Αφρική» πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τις σχέσεις της παραστρατιωτικής ομάδας με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.