Μενού
Σεισμός στην Ταϊβάν
Σεισμός στην Ταϊβάν | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Ως η μεγαλύτερη δόνηση των τελευταίων 25 χρόνων χαρακτηρίζεται ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ, την Ταϊβάν.

Έλληνες που κατοικούν στην Ταϊβάν, όπως ο κ. Οικονόμου, μίλησαν στον Alpha και είπαν «πως ο σεισμός ήταν απλά τρομακτικός. Πολύ διαφορετικός από κάθε άλλη έμπειρια».

«Ήμουν στο σπίτι, είχα σηκωθεί, ετοιμαζόμουν να πάω στο γραφείο. Ήταν ένα λεπτό περίπου πολύ δυνατού κουνήματος. Το μετρό έκλεισε, εκκενώθηκε. Ένας, δύο μεγάλοι σεισμοί γίνονται κάθε χρόνο, τόσο μεγάλος δεν έχει ξαναγίνει» είπε ο Σοφοκλής Οικονόμου.

«Πρώτη φορά που λόγω σεισμού, πέφτουν πράγματα κάτω και σπάνε» σημείωσε ο Χρήστος Σαραντίδης, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του ζει στην Ταϊπέι, 138 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της δόνησης. 

Γιατί η Ταϊβάν εκτίθεται σε ισχυρούς σεισμούς

Στους εννέα ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι νεκροί στην Ταϊβάν μετά τον ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, κτίρια και αυτοκινητόδρομοι υπέστησαν ζημιές και τα δρομολόγια των τρένων ανεστάλησαν, την ώρα που άνοιξε στο δημόσιο διάλογο –πάλι– το ερώτημα «γιατί η Ταϊβάν είναι τόσο εκτεθειμένη σε ισχυρούς σεισμούς».

Το Associated Press, σε δημοσίευμά του, εξηγεί, επικαλούμενο ειδικούς, πως ο φόρος αίματος στην Ταϊβάν είναι ιδιαίτερα χαμηλός χάρη στη λεπτομερή προετοιμασία των Αρχών για τη διαχείριση φυσικών φαινομένων.

Ταϊβάν: Ο ρόλος του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς»

Το AP διευκρινίζει πως η Ταϊβάν βρίσκεται κατά μήκος του «δακτυλίου της φωτιάς του Ειρηνικού», της γραμμής των σεισμικών ρηγμάτων που περιβάλλουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότεροι σεισμοί στον κόσμο.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σεισμούς λόγω της έντασης που συσσωρεύεται από την αλληλεπίδραση δύο τεκτονικών πλακών, της πλάκας της θάλασσας των Φιλιππίνων και της Ευρασιατικής πλάκας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές απελευθερώσεις με τη μορφή σεισμικών δονήσεων.

Το ορεινό τοπίο της περιοχής μπορεί να μεγεθύνει τις εδαφικές δονήσεις, οδηγώντας σε κατολισθήσεις. Αρκετές τέτοιες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης, όταν τα συντρίμμια που έπεσαν έπεσαν σε σήραγγες και αυτοκινητόδρομους, συνέθλιψαν οχήματα και προκάλεσαν αρκετούς θανάτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.