Μενού
macron-mbappe
AP Photos
  • Α-
  • Α+

Πριν από δύο χρόνια. ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλιζε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας, επικρατώντας της ακροδεξιάς υποψήφιας, Μαρίν Λεπέν με ποσοστό που έφτανε σχεδόν το 59%. Σε μια μικρή πόλη στην ανατολική Γαλλία στο Ταλενέ, υπήρχαν άνθρωποι απογοητευμένοι από τους δύο υποψήφιους που αποφάσισαν να ψηφίσουν τον Γάλλο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ.

Μπορεί η ψήφος αυτή να ήταν περισσότερο μια ψήφος διαμαρτυρίας αλλά αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε όλη την χώρα φανερώνοντας την εξέχουσα θέση του Μπαπέ στην δημόσια ζωή της Γαλλίας. Εξέχουσα θέση όμως ο Μπαπέ έχει και στην πολιτική ζωή των Γάλλων.

Πριν λίγες ημέρες ο 25χρονος άσος ήταν καλεσμένος του Γάλλου προέδρου στο Παλάτι των Ηλυσίων, στο δείπνο που παρέθεσε ο Μακρόν στον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Για όσους δεν γνωρίζουν το Κατάρ είναι ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν υπό την ομπρέλα της Qatar Sports Investments, η οποία ιδρύθηκε από τον Εμίρη το 2005.

Η σχέση Μακρόν-Μπαπέ

Μόλις έγινε γνωστή η παρουσία του Μπαπέ στο επίσημο δείπνο μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ, αμέσως φούντωσαν οι φήμες περί προσπάθειας του Εμίρη να πείσει τον Γάλλο σταρ να μην αποχωρήσει από το Παρίσι το καλοκαίρι, με τον παίκτη να έχει δώσει τα χέρια με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Η διάψευση από όλες τις πλευρές ήταν άμεση και όπως τόνισαν το γεύμα αυτό αφορούσε καθαρά μια κοινή προσπάθεια Γαλλίας και Κατάρ για προώθηση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και η Παρί ξεκαθάρισε πως τόσο ο Μπαπέ, όσο και ο πρόεδρος του συλλόγου, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί (ο οποίος ήταν επίσης προσκεκλημένος στο δείπνο) δεν είχαν καμία εμπλοκή στις όποιες συζητήσεις για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Le Figaro, ο Μπαπέ κάθισε στην κεφαλή του τραπεζιού του γεύματος μαζί με το γαλλικό προεδρικό ζεύγος, τον Εμίρη, τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο της LMVH, της εταιρείας ειδών πολυτελείας που έχει στην κατοχή της γνωστές μάρκες όπως η Moet και η Louis Vuitton. Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ψητά σπαράγγια, χαβιάρι και τον καλύτερο αστακό από τη Βρετάνη.

Μάλιστα, πριν το γεύμα τόσο ο Μακρόν όσο και ο Εμίρης περίμεναν τον Μπαπέ για να τον καλωσορίσουν δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το πόσο σημαντικός είναι πλέον ο άσος της Παρί στην εικόνα που ήθελαν να παρουσιάσουν και οι δύο ηγέτες για τις χώρες τους. Παράλληλα όμως αποτέλεσε και μια ένδειξη της δύναμης που έχει αποκτήσει ο ίδιος ο Μπαπέ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο κι εκτός συνόρων της Γαλλίας.

Ο Μακρόν έχει από καιρό συνειδητοποιήσει την δύναμη του αθλητισμού για την ίδια την κυβέρνησή του, διαισθανόμενος την ικανότητά του ως ενωτικού εργαλείου σε μια χώρα που έχει επισκιαστεί από διαμαρτυρίες για τον αμφιλεγόμενο νόμο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2023. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον αθλητισμό όταν εκλέχθηκε για πρώτη το 2017. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του φετινού καλοκαιριού θα σηματοδοτήσουν την 100η επέτειο από την τελευταία φορά που το Παρίσι διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Mbappe
AP Photos

Τι κρύβεται πίσω από την αγάπη του Μακρόν

Μπορεί η αγάπη του Μακρόν για τον αθλητισμό να είναι αυθεντική, αλλά αυτό δεν τον έχει εμποδίσει να εκμεταλλευτεί τις όποιες αθλητικές επιτυχίες για πολιτικούς σκοπούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως βρίσκεται πάντα σε όποιο σημαντικό αθλητικό γεγονός μπορεί να τον κάνει πιο αγαπητό στο κοινό. Πέρυσι βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας τον έδειχνε να πίνει μπύρες με την πρωταθλήτρια ομάδα του ράγκμπι Τουλούζ, ενώ πολλές φορές έχει μιλήσει για την αγάπη του για τον Ολιμπίκ Μαρσέιγ.

Επίσης, πολλοί ακόμα και τώρα θυμούνται πώς πανηγύρισε από τις θέσεις των VIP την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 πριν κατέβει στα αποδυτήρια για να το γιορτάσει με τον Πολ Πογκμπά. Μόλις πέρυσι τον Δεκέμβριο είχαν ταξιδέψει οι εικόνες με τον Μακρόν να προσπαθεί να παρηγορήσει τον Μπαπέ μετά την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ από την Αργεντινή του Μέσι.

Ο Ζαν Μπαπτίστ Γκεγάν, Γάλλος πολιτικός επιστήμονας, που στις αρχές του μήνα κυκλοφόρησε βιβλίο με τίτλο, Revolution Mbappe, αναφέρει πως «η σχέση μεταξύ του Μακρόν και του Μπαπέ είναι χαρακτηριστική της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής στη Γαλλία».

«Ο Μπαπέ είναι μια εθνική φιγούρα ικανή να αυξήσει τον θόρυβο γύρω από τη σύνοδο κορυφής Γαλλίας-Κατάρ και να προσθέσει αίγλη και δυναμισμό σε ένα επίσημο κρατικό δείπνο. Και ο Μπαπέ γνωρίζει καλά τον ρόλο του. Όπως κάθε καλός πολιτικός, ανταποκρίνεται στην πρόσκληση», τόνισε στο Athletic ο Γκεγάν.

Στη διεθνή σκηνή, η επίδραση του Μπαπέ είναι θέμα συζήτησης. Οι Καταριανοί που διευθύνουν την Παρί θα διαμαρτύρονται πάντα για το ότι η απόκτηση του παριζιάνικου συλλόγου το 2012 για 70 εκατομμύρια ευρώ αντιπροσώπευε ένα επενδυτικό σχέδιο — πλέον η αξία του συλλόγου υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια λίρες — με γενικό στόχο την αναζήτηση ενός διαφορετικού πλάνου όπου η οικονομία του Κατάρ δεν θα είναι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Γκεγάν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπήρχε επίσης η ευκαιρία να αναπτυχθεί η διεθνής εικόνα του Κατάρ, ενός έθνους που δραστηριοποιείται στο branding, συνδέοντας τον εαυτό του με την πρωτεύουσα της μόδας στο Παρίσι. Εδώ είναι ένα premium κλαμπ, με επίκεντρο τα αστέρια και τα μεγάλα ονόματα. Όλες αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μια θετική και ενάρετη εικόνα ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής». 

Επίσης, εκείνη την εποχή υπήρχε  μια πολιτική και γεωπολιτική ευκαιρία. Αγοράζοντας την Παρί Σεν Ζερμέν και σώζοντας το γαλλικό ποδόσφαιρο μέσω του beIN Sports (του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Κατάρ που αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος), το Κατάρ προσέφερε στον εαυτό του τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά στη Γαλλία, μια ευρωπαϊκή δύναμη, με αμυντική βιομηχανία και έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Μια τέτοια επένδυση ήταν χρήσιμη δεδομένου του σύνθετου γεωπολιτικού πλαισίου του Κατάρ στον Αραβο-Περσικό Κόλπο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ δύο ιστορικά κοντινών χωρών (οι Αλ Τάνις είναι γαλλόφωνοι και γαλλόφιλοι). Και ένα τελευταίο ενδιαφέρον: αυτή η θέση προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες στο Κατάρ. Οι διαπροσωπικές σχέσεις που επιτυγχάνονται από τις VIP συνδέσεις στο γήπεδο επιτρέπουν στο Κατάρ να επενδύσει περισσότερα στο Παρίσι και να ενισχύσει τη θέση του».

Οι δεσμοί Γαλλίας-Κατάρ

Ο Κρίστιαν Ούλριχσεν, ειδικός για  Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Rice του Τέξας, εξηγεί: «Ιστορικά, ήταν πάντα ένας στενός δεσμός, ειδικά στον αμυντικό τομέα. Η Γαλλία ήταν πάντα o πιο σημαντικός εξαγωγέας αμυντικού εξοπλισμού στο Κατάρ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει στενή σχέση και στον ενεργειακό τομέα εδώ και δεκαετίες. Η άμυνα και η ενέργεια είναι οι πυλώνες της σχέσης».

Στο παλάτι των Ηλυσίων, μπορεί να υπήρχε ένα ακόμη διπλωματικό στοιχείο στο μενού με τους Καταριανούς. Το γαλλικό πρωτάθλημα, η Ligue 1, ψάχνει τηλεοπτικό πάροχο για να πουλήσει τα δικαιώματα για την πενταετία 2024-29, με το beIN Sports (στο οποίο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της Παρί Αλ Κελαϊφί!) να είναι ξανά στους υποψήφιους να αγοράσουν τα δικαιώματα έχοντας καταθέσει ήδη πρόταση.

Αυτοί οι δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ ενισχύθηκαν τον Φεβρουάριο, όταν οι δύο χώρες σφράγισαν μια στρατηγική εταιρική σχέση βάσει της οποίας το Κατάρ συμφώνησε να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε start-ups επιχειρήσεις και επενδυτικά κεφάλαια στη Γαλλία μεταξύ 2024 και 2030. Με αυτή τη συμφωνία πλέον δεν αμαυρώνεται και η αποχώρηση του Μπαπέ το καλοκαίρι με προορισμό τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ.  

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως ο Μπαπέ υπηρέτησε απόλυτα τον ρόλο του όσον αφορά το γεωπολιτικό στόχο του Κατάρ. Την πρώτη δεκαετία των Καταριανών ιδιοκτητών της Παρί Σεν Ζερμέν το πλάνο του συλλόγου ήταν η συγκέντρωση όσον περισσότερων ποδοσφαιρικών αστεριών, ώστε να αποτελέσει πρώτο θέμα συζήτησης στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή.

Στο Παρίσι ήρθαν ονόματα όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο Λιονέλ Μέσι, ο Νεϊμάρ και ο Μπαπέ. Η πολιτική αυτή προκάλεσε έντονη κριτική καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν ότι τα ονόματα αυτά αποσπούσαν την προσοχή από άλλα σοβαρά θέματα του Κατάρ σχετικά με το πώς αρχικά κατάφερε να εξασφαλίσει την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και στη συνέχεια για τις απάνθρωπες συνθήκες και τους θανάτους τόσων εργατών για την κατασκευή των υπερσύγχρονων σταδίων του τουρνουά.
 

macron-mbappe-qatar
AP Photos

Το μπάσιμο του Κατάρ στην κοινή γνώμη

Το καλοκαίρι της άφιξης του Μπαπέ στην Παρί ήταν ιδιαίτερο. Τον Ιούνιο του 2017, ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, υπέβαλε 13 αιτήματα προς το Κατάρ και κατηγόρησε τη χώρα για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας και αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Όταν το Κατάρ απέρριψε αυτές τις κατηγορίες, τα σύνορα έκλεισαν, ο εναέριος χώρος απαγορεύτηκε στα αεροπλάνα και οι διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν. Για περισσότερα από τρία χρόνια, οι σχέσεις αυτές έφτασαν σε νέο χαμηλό μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 όταν και ορισμένες από αυτές τις απαγορεύσεις άρθηκαν. 

Το ίδιο εκείνο καλοκαίρι του 2017, η Παρί είχε αφήσει με ανοικτό το στόμα όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, όταν αρχικά απέκτησε έναντι 200 εκατ. λιρών τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα, και στη συνέχεια τον Μπαπέ από την Μονακό έναντι 180 εκατ. ευρώ. Ο Ούλριχσεν υποστηρίζει ότι τα κίνητρα του Κατάρ για αυτήν την επένδυση δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο.

«Η απόκτηση του Νεϊμάρ ήταν σίγουρα μια δήλωση από το Κατάρ πως δεν είχε αποκλειστεί. Ένας αρχικός στόχος των Σαουδάραβων ήταν να απομονώσουν το Κατάρ και να δείξουν ότι ο κόσμος δεν επιθυμούσε καμία επαφή μαζί τους. Ξαφνικά όμως βλέπεις το Κατάρ να πληρώνει ένα τέτοιο ποσό, δείχνοντας ότι ήταν ακόμα ζωντανό παρά τον αποκλεισμό και πως οι άνθρωποι δεν πίστευαν την προπαγάνδα της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Μπαπέ, ακόμη μόλις 18 ετών, αποκτήθηκε ως η μεγάλη ελπίδα του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το προφίλ του εκείνη την εποχή ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό του Νεϊμάρ, ωστόσο μέσα σε ένα χρόνο, είχε ωθήσει τη Γαλλία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία και η Παρί  (και, κατ' επέκταση, το Κατάρ) είχε βρεθεί με έναν σούπερ σταρ στα χέρια της.

Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 πλησίαζε, για το Κατάρ έγινε βασικό θέμα η Παρί να αποκτήσει ένα στάτους αντίστοιχο με αυτό που είχε η Ρεάλ Μαδρίτης όταν είχε όλους τους «galacticos». Για τον λόγο αυτό απέκτησε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο, τον Λιονέλ Μέσι, ενώ κατάφερνε να διατηρήσει τον Μπαπέ στις τάξεις της, παρά τις προτάσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ που δεχόταν από τους Μαδριλένους.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπόρεσε να πείσει τον Γάλλο σούπερ σταρ να υπογράψει νέο συμβόλαιο το 2022, τη χρονιά του Μουντιάλ του Κατάρ. Καθώς ο Μπαπέ έγινε προσωπική υπόθεση του Κατάρ, το γαλλικό κατεστημένο συσπειρώθηκε επίσης.

«Το 2022, το Κατάρ είπε όχι στα λεφτά της Ρεάλ Μαδρίτης και κινητοποίησε χρήματα, δίκτυα και βασικούς παίκτες — μέχρι τον Σαρκοζί και τον Μακρόν, που συμβούλεψαν τον Μπαπέ να παραμείνει. Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Αξιωματούχοι της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Ligue 1, της γαλλικής οργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων, άλλοι παίκτες της Παρί, καθώς και το Υπουργείο Αθλητισμού είχαν στρατολογηθεί για να πείσουν τον Μπαπέ να παραμείνει στη Γαλλία, τουλάχιστον μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, όπου ο άσος της Παρί αναμένεται να εκπροσωπήσει την Γαλλία στους αγώνες.

Στις αρχές του 2022, η δήμαρχος του Παρισιού, Άνι Χιντάλγκο, μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση τόνιζε: «Είναι τόσο σημαντικός, τόσο χρήσιμος για να δώσει ελπίδα στους νέους μας. Γι' αυτό θέλω να μείνει. Τον αγαπάμε τόσο πολύ - απλά αγάπη, στοργή και πείτε του ότι αποτελεί όχι μόνο σε αυτή την πόλη, αλλά και σε όλη την χώρα ένα τεράστιο παράδειγμα για τόσους πολλούς νέους ανθρώπους». 

Σε αντάλλαγμα για την παραμονή, ο Μπαπέ έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250 εκατ. δολαρίων για τρία χρόνια, αν και όλα δείχνουν πως θα αρνηθεί να πάρει τα λεφτά του τρίτου χρόνου για να αποχωρήσει, αφού η συμφωνία ήταν τελικά για δύο χρόνια με οψιόν επέκτασης για άλλο ένα. Μάλιστα, στη συμφωνία που είχε κάνει το 2022, οι φήμες έλεγαν πως εκτός από τα λεφτά είχε και σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Παρί, ειδικά από την στιγμή που ο ποδοσφαιρικός του μέντορας στην Μονακό, Λουίς Κάμπος, ανέλαβε πόστο στους πρωταθλητές Γαλλίας.  

«Ο Μπαπέ επέβαλε τον λόγο του στην ομάδα και ο ρόλος του ξεπέρασε αυτό του Νεϊμάρ και όλων των αστέρων που ήρθαν στον σύλλογο πριν από αυτόν. Ακόμα και τον Ζλάταν. Αρχίσαμε να μιλάμε για την «MbaPSG» ή ακόμα και για τον «Κίλιαν Σεν Ζερμέν», ανέφερε ο Γκεγάν.

Για το Κατάρ, τα πράγματα πήγαν όπως τα είχε υπολογίσει. Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών, αναμετρήθηκαν η Αργεντινή του Μέσι με την Γαλλία του Μπαπέ, και οι δύο παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Γιατί, όμως, ο Μπαπέ είναι τόσο σημαντικός για τον Γάλλο πρόεδρο;

Ο Γκεγάν αναφέρει: «Οι δύο άνδρες έχουν μια κοινή και συγκρίσιμη πορεία. Είναι νέοι και νικητές. Είναι υπερκινητικοί, ατομικιστές και δυναμικοί χαρακτήρες. Ο Μπαπέ έμαθε πολλά από τον Μακρόν στα συχνά γεύματά τους και είναι γοητευμένος από την πολιτική, την εξουσία και τον κόσμο. Ο Μακρόν είναι ένα πολιτικό "ζώο" που αγαπάει το ποδόσφαιρο. Ένα από τα κίνητρα του προέδρου, εκτός από τη γοητεία και τον θαυμασμό για τον παίκτη, συνδέεται και με την πολιτική.

Ο Μπαπέ έχει περισσότερους από 146 εκατομμύρια ακόλουθους στα social media και αυτοί είναι κυρίως Γάλλοι και νέοι. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων την οποία ο Μακρόν θέλει να την σφετεριστεί. Αλλά ένα πλεονέκτημα του Μπαπέ είναι ότι απευθύνεται στην προτιμώμενη και προνομιακή πολιτική πελατεία του Μακρόν. Τη μεσαία και ανώτερη τάξη, τους επιχειρηματίες και τους ηλικιωμένους. «Ο Μπαπέ θεωρείται ένας άνθρωπος μορφωμένος, ο οποίος είναι δημοφιλής και ενωτικός — αντιπροσωπεύει «τον Γάλλο που θα θέλαμε να δούμε», τον Γάλλο του 21ου αιώνα και αυτόν που τα καταφέρνει». 

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι το πόσο πετυχημένος είναι ο Μπαπέ. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ενώ ήταν αυτός με το δικό του χατ τρικ οδήγησε τον τελικό με την Αργεντινή τέσσερα χρόνια αργότερα στα πέναλτι. Πρωταγωνιστής ακόμη και όταν η Γαλλία τερμάτισε δεύτερη.

Τα κατορθώματά του δεν σταματάνε εδώ, αφού έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ για την Παρί τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στην Ευρώπη, καθώς και τα περισσότερα χατ-τρικ, και τα περισσότερα γκολ σε ένα μόνο παιχνίδι (πέντε). Αν κερδίσει ξανά το Χρυσό Παπούτσι της Ligue 1 αυτή τη σεζόν, θα έχει λάβει αυτό το βραβείο έξι συνεχόμενες φορές.

Δεν είναι περίεργο που οι Γάλλοι πολιτικοί χρησιμοποιούν την επιτυχία του Μπαπέ προς δικό τους όφελος. Η Σιλβίν Τομασέν, η πρώην δήμαρχος του Μπόντι, της γενέτειρας του Mbappe, είχε δηλώσει κάποτε: «Ο Κίλιαν δείχνει την επιτυχία μιας θετικής ψυχικής κατάστασης, την οποία χρειάζονται οι νέοι για να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι το μέλλον τους είναι μόνο στο Μπόντι».

Η «μεταμόρφωση» του Μπαπέ

Σε έναν πύργο στο Μπόντι, υπάρχει μια τεράστια τοιχογραφία του Μπαπέ από τη Nike, στην οποία απεικονίζεται να κοιμάται με μια μπάλα ποδοσφαίρου και να ονειρεύεται μια ζωή ως σούπερ σταρ. 

Η ανατροφή του Μπαπέ ήταν σχετικά άνετη, σίγουρα πολύ καλύτερη σε σχέση με όλα αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν στα γκέτο των προαστίων του Παρισιού, αλλά το Μπόντι είναι μια κοινότητα στο διαμέρισμα Seine-Saint-Denis, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 20% και σχεδόν το 1/3 των κατοίκων ζει στην φτώχεια.

Μία από τις υποσχέσεις του Παρισιού 2024 είναι να χρησιμοποιηθούν μερικά από τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για την ανάπλαση και βελτίωση της συγκεκριμένης περιοχής. Η σχέση του Μπαπέ με την πόλη του δεν ήταν πάντα ξεκάθαρη, ιδιαίτερα το 2022 όταν βγήκαν στην επιφάνεια απειλές για τη ζωή του λόγω των σχέσεων που είχε η οικογένειά του με τον πρώην δήμαρχο Τομασέν.

Ο ίδιος πάντως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα πάντα. Ακόμα και στην σχέση του με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μπαπέ υποστήριξε την καμπάνια του Μακρόν για το εμβόλιο κατά του Covid-19, δημοσιεύοντας εικόνες από το εμβόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όταν 50 προσωπικότητες από τον αθλητικό χώρο της Γαλλίας ζήτησαν μέσω της Le Parisien να ψηφίσουν τον Μακρό και όχι την Λεπέν, ο Μπαπέ απουσίαζε.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου στα Ηλύσια Πεδία, τον προηγούμενο μήνα ο Μακρόν αστειευόμενος για την καλοκαιρινή αποχώρηση του Μπαπέ από την Παρί και τις σχέσεις με το Κατάρ, έλεγε: «Θα μας δημιουργήσετε περισσότερα προβλήματα».

Αυτό που πρέπει να δει κανείς είναι το αν ο Μπαπέ είναι χρήσιμος για τον Μακρόν και το Κατάρ. Και αυτό γιατί πλέον δεν είναι το νεαρό αγαπημένο παιδί του γαλλικού ποδοσφαίρου. Κατά καιρούς, έχει αποδοκιμαστεί από τους ίδιους τους οπαδούς της Παρί στο Παρκ Ντε Πρενς ειδικά από την στιγμή που ο ίδιος ο παίκτης εξέφραζε τάσεις φυγής για την Ρεάλ Μαδρίτης.

Στις αρχές του μήνα, υπήρξε πανό που έλεγε «ΚΜ (Κιλιάν Μπαπέ) να έρθει η 30η Ιουνίου» με αναφορά στην ημερομηνία λήξης του συμβολαίου του με τον κόσμο να έχει κουραστεί τόσα χρόνια για τις συνεχόμενες φήμες για το μέλλον του. Το προηγούμενο καλοκαίρι, δημοσκόπηση στη Γαλλία, που διεξήχθη από την Odoxa, έδειξε ότι το 63% των Γάλλων έχει θετική άποψη για τον Μπαπέ, αλλά έπεσε 21 μονάδες στο 45% στο ερώτημα το πόσο ταπεινός είναι.

Για σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μπαπέ, τέτοιες δημοσκοπήσεις ακόμα και τώρα είναι σημαντικές. Μπορεί ο ίδιος να έχει δείξει το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά ο τρόπος ζωής τους, οι μεταγραφές του και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί από την Παρί έχουν μειώσει τη λάμψη του. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας πολυεκατομμυριούχος με χορηγίες από Nike, Hublot, Louis Vuitton και EA Sports έχει απομακρυνθεί από τον πραγματικό κόσμο.

Mbappe
Mbappe | Insider.gr

Ο Γκεγάν εξηγεί: «Ο Μπαπέ απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, αλλά δεν προσελκύει την υποστήριξη των πιο παθιασμένων οπαδών της Παρί. Εμφανίζεται αποκομμένος από τον Μπαπέ των πρώτων του χρόνων, έχει γίνει πιο ψυχρός χαρακτήρας. Παραμένει δημοφιλής αλλά πιο διχαστικός».

Ο Μακρόν φαίνεται πως το έχει καταλάβει αυτό αφού πλέον αυτό που ήθελε από τον Μπαπέ ουσιαστικά το πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια με τις συμφωνίες με το Κατάρ. Επειδή ο Γάλλος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα έξυπνος πολύ σύντομα θα καταλάβει ότι και η πιθανή του μεταγραφή στην Ρεάλ με τις όποιες επιτυχίες μπορεί να έρθουν στην Μαδρίτη, μόνο καλό θα κάνει στην θητεία του αφού θα μπορεί να επικαλεστεί πως η Γαλλία έχει άλλο ένα λόγο να γιορτάσει για ένα δικό της παιδί.

Πηγή: The Athletic

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.