Μενού
Παραλία στη Μαγιόρκα
Παραλία στη Μαγιόρκα | AP
  • Α-
  • Α+

Ντόπιοι διαδηλωτές στη Μαγιόρκα της Ισπανίας έδιωξαν τους τουρίστες που βρίσκονταν σε γνωστή παραλία, πραγματοποιώντας διαδήλωση με πλακάτ, πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει μια γυναίκα να κάθεται απέναντι από το μονοπάτι που οδηγεί στον δημοφιλή όρμο Caló des Moro, ενώ ένας ντόπιος φώναζε στους επίδοξους τουρίστες να φύγουν.

Ένας άλλος άνδρας εξηγεί ότι «οι τουρίστες έχουν καταλάβει την παραλία... για μια μέρα, θα την απολαύσουμε εμείς», πριν τους κάνει νόημα να φύγουν. 

Στην ίδια την παραλία, οι διαδηλωτές χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν, καθώς οι επισκέπτες απομακρύνονταν από την παραλία. Μερικοί διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Προσοχή στους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι», εκφράζοντας την οργή τους για τους αφηνιασμένους Βρετανούς και τον μαζικό τουρισμό.

Συνολικά περισσότεροι από 200 διαδηλωτές κατέβηκαν στο Caló des Moro - ένα αγαπημένο σημείο των influencers και των τουριστών - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας Grassroots Mallorca Platja Tour για να διαμαρτυρηθούν και να διώξουν τους τουρίστες.

Η καθιστική διαμαρτυρία στην παραλία με σύνθημα «Ocupem Les Nostres Platges» - που μεταφράζεται ως «Καταλαμβάνουμε τις παραλίες μας» - ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά διαδηλώσεων των ντόπιων  κατά του μαζικού τουρισμού στη Μαγιόρκα.

Καταγγέλλουν ότι οι τουρίστες συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 250% σε μια δεκαετία, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν στάσιμοι και είναι από τους χαμηλότερους στην Ισπανία.

Σκουπίδια και απώλεια τόνων άμμου από την ειδυλλιακή παραλία της Μαγιόρκα

Ακόμα, ο αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού στο Caló des Moro είναι μεγάλος, καθώς έξι τόνοι άμμου εξαφανίζονται από τον όρμο κάθε τρεις μήνες, ενώ 70 κιλά εξαφανίζονται σε πετσέτες και υποδήματα κάθε μέρα.

Οι ντόπιοι λένε ότι ο όρμος, ο οποίος είναι προσβάσιμος περνώντας από βράχια και περπατώντας 120 απότομα σκαλοπάτια, χρησιμοποιείται ως χώρος απόρριψης από τους τουρίστες που είναι πολύ τεμπέληδες για να φύγουν με όλα τα υπάρχοντά τους.

Η Marisa Pennetts-Harrif, περνάει πολλές ημέρες καθαρίζοντας το χάος που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες που κάνουν ουρά για ώρες για να έχουν πρόσβαση στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας.

Η ίδια δήλωσε: «Ο όρμος καταστρέφεται από τους τουρίστες. Πες το και θα το βρω: Ταμπόν, χαρτί τουαλέτας, λερωμένα εσώρουχα, βελόνες και τσιγάρα κατά εκατομμύρια. Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι κρύβουν τα σκουπίδια τους. Θα βάλουν ένα ταμπόν σε χαρτί υγείας και θα το κρύψουν κάτω από έναν βράχο, προσποιούμενοι ότι θα εξαφανιστεί».

«Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις καρέκλες κατασκήνωσης στην παραλία επειδή δεν έχουν τον κόπο να τις μεταφέρουν πίσω στα βράχια. Είναι απλά αδυσώπητο και όλα καθοδηγούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η ακόμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.