Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ κάλεσε σε εκ νέου εκκένωση του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα.
Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής ενόψει επικείμενης ισραηλινής επιχείρησης.
«Προτρέπουμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας Γάζας και την πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν άμεσα νότια. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα γίνει δυνατή μόλις τελειώσουν οι σφοδρές εχθροπραξίες», ανέφερε εκπρόσωπος των IDF σε νέο μήνυμα.
Ισραηλινός στρατός: «Μπήκαμε στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα»
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εισήλθε στο βόρειο τμήμα της Γάζας τη νύχτα και ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στο πεδίο.
Μάλιστα, επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνει την επίθεσή του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο πεδίο και συνεχίζουν τον πόλεμο», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.
Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι «διευρύνουν την ανθρωπιστική προσπάθεια» σήμερα και ότι θα επιτρέψουν σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου φτάνουν μικρές ποσότητες βοήθειας.
Ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη διάρκεια της νύχτας διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο Χαγκάρι, θα επιτρέψει «στις δυνάμεις στο πεδίο να πολεμήσουν κατά ενός πιο αδύναμου εχθρού».
Συνολικά φέρονται να επλήγησαν 150 υπόγειοι στόχοι στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς»
Παράλληλα, εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» στη κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.
«Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Λωρίδα Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο «ινδονησιακό» νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.
Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπουργείο Άμυνας Χαμάς: 7.703 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 3.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί
Ακόμα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.
Διπλωματικές πηγές για Γάζα: «Η αποχή στον ΟΗΕ είναι δημιουργική, δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση»
Τέλος, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών».
Παράλληλα, συνεχίζουν: «Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Γάζα, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν τέσσερα σημεία. Συγκεκριμένα:
- Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
- Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.
- Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
- Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.