Τη στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με μέλη της Χαμάς, αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ φαίνεται πως έχουν δώσει εντολή για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας.
Κάτι τέτοιο φαντάζει ως μία τρομακτική προοπτική πολεμικής σύγκρουσης στην καρδιά μίας ακραία πυκνοκατοικημένης πόλης, με ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και με την παρουσία ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών.
Η λωρίδα της Γάζας έχει μήκος 41 χιλιόμετρα, πλάτος 6-12 χιλιόμετρα. Η συνολική έκταση είναι 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκεί κατοικούν περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες «ασφυξίας» προστίθενται οι όμηροι και η απόφαση του Ισραήλ για πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας, κάτι που απαγορεύεται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Λωρίδα της Γάζας: Η κατάληψη από το Ισραήλ
Το Ισραήλ είχε καταλάβει τη Γάζα κατά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, η οποία τότε βρισκόταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο. Όταν υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο το 1993 και δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ ουσιαστικά αποσύρθηκε από την περιοχή, αφήνοντας πίσω μόνο κάποιους λίγους οικισμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Τελικά, το 2005 η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν αποφάσισε την πλήρη απόσυρση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, εγκαταλείποντας τους οικισμούς που είχαν απομείνει και μετακινώντας τους Ισραηλινούς κατοίκους τους στην ενδοχώρα. Μάλιστα, ο Νετανιάχου που ήταν τότε υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Σαρόν είχε παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Χαμάς επικράτησε στις εκλογές
Η Χαμάς ιδρύθηκε από το 1987, όταν και ιδρύθηκε από τον Αχμέντ Γιασίν, ως παρακλάδι των Αδερφών Μουσουλμάνων. Η οργάνωση δεν αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ και στόχος της είναι η επιβολή ισλαμιστικής κοινωνίας στην παλαιστιανική επικράτεια.
Από τη στιγμή της ίδρυσής της η Χαμάς αντιτίθεται στο λαϊκό χαρακτήρα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία από το 1974 αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.
Το 2006 διενεργήθηκαν εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με τη Χαμάς να επικρατεί συγκεντρώνοντας το 44% των ψήφων, ενώ η άλλη μεγάλη παράταξη, η Φατάχ του ιστορικού ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ πήρε το 41%.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής αρνούμενος να αναγνωρίσει το ισραηλινό κράτος. Τελικά η κυβέρνηση της Χαμάς έπεσε μετά από διεθνείς πιέσεις και κυρώσεις για να ακολουθήσει μια ανοιχτή και ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.
Οι πολιτοφυλακές της Χαμάς επιβλήθηκαν τελικά και πήραν υπό τον έλεγχό τους τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώνοντας επιπλέον τη ρήξη τους με την Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης και την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς.
Από τότε δεν έχουν διεξαχθεί άλλη φορά εκλογές ούτε στη Δυτική Όχθη, ούτε στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και ο Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να θεωρείται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η θητεία του τυπικά έχει λήξει από το 2009.
Αποκλεισμός έναν χρόνο μετά τις εκλογές
Έναν χρόνο μετά τις εκλογές που επικράτησε η Χαμάς, το Ισραήλ προχώρησε σε αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Οι κάτοικοι στη Γάζα δεν μπορούν να εξέρχονται και να εισέρχονται ελεύθερα ενώ ιδιαίτερα αυστηρός είναι ο έλεγχος σε αγαθά και υπηρεσίες.
Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, το Ισραήλ απέκλεισε όλες τις εισόδους στη Γάζα, κλείνοντας τες το 2005, το 2008, το 2010 και το 2011.
Το 2020 ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη Μάικλ Λινκ κατήγγειλε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι μια συλλογική τιμωρία, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και εξέχουσες προσωπικότητες σε όλον τον κόσμο έχουν χαρακτηρίσει τη Λωρίδα της Γάζας ως τη «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου».
Λωρίδα της Γάζας: Φαγητό, ρεύμα και νερό
Πριν ξεκινήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, το 62% του πληθυσμού στη Γάζα χρειαζόταν επισιτιστική βοήθεια, οι διακοπές ρεύματος έφταναν και τις 11 ώρες την ημέρα, το 78% του τρεχούμενου νερού δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους και η ανεργία ήταν εκτοξευμένη στο 46%. Ο αριθμός των άστεγων και εκτοπισμένων έχει ξεπεράσει πλέον τους 200.000 και συνεχίζει να αυξάνεται γεωμετρικά.
Μέσα στη «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου» φαίνεται πως βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.