Η λωρίδα της Γάζας είναι το σημείο που βρίσκονται οι 100 και πλέον όμηροι που απήχθησαν από το Ισραήλ, μαζί με τους πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους που βιώνουν καθημερινούς βομβαρδισμούς. Ενώ ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση, κάτοικοι της στενής λωρίδας γης αγωνιούν για τη ζωή τους.
«Όλοι μαζευόμαστε στο σπίτι ενός γείτονα, χωρίς ίντερνετ, χωρίς ρεύμα μέχρι τώρα» λέει στην κάμερα η δημοσιογράφος από την Παλαιστίνη, Πλέστια Αλκάντ. Την ώρα που η Πλέστια γράφει με το κινητό, μία βόμβα έπεσε δίπλα στο σπίτι της με αποτέλεσμα η ίδια να «παγώσει». Δείχνει το μπαλκόνι της και το τοπίο που είναι γεμάτο σκόνη.
Η Πλέστια στο ηλεκτρονικό της ημερολόγιο καταγράφει τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, τις αγωνιώδεις εκκενώσεις από κτήριο σε κτήριο ενώ πέφτουν βόμβες: «εκκενώνουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το κτήριό μας. Είμαστε στο δρόμο. Δεν μπορούμε να δούμε τίποτα».
Λωρίδα της Γάζας: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες αλλά ανοίξτε τα μάτια σας στη γενοκτονία»
Ο δημοσιογράφος από την Παλαιστίνη, Σάμι Άμπου Σάλεμ, δηλώνει στον ΑΝΤ1: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την στήριξη, αλλά ανοίξτε τα μάτια σας σε αυτή τη γενοκτονία που γίνεται στη λωρίδα της Γάζας. Παρακαλώ σταματήστε να σκοτώνετε οικογένειες».
Ο Σάμι λέει πως «οι Ισραηλινοί στοχεύουν ασθενοφόρα» και ο ίδιος είδε πτώματα νοσηλευτών. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ρεύμα με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ιατρικές συσκευές και «το νεκροτομείο είναι γεμάτο, δεν υπάρχει χώρος, οι νεκροί αφήνονται εκτός νοσοκομείου».
Από την πλευρά της η Σάρα Σατώ, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναφέρει πως οι βομβαρδισμοί «κοντά στις εγκαταστάσεις μας κατέστρεψαν μερικώς την κλινική μας στην πόλη της Γάζας και το σπίτι όπου μένουν οι συνάδελφοί μας».
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών. Μέχρι σήμερα το πρωί, μέχρι και 3.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περίπου 700 σκοτώθηκαν (στη Γάζα). Οι βομβαρδισμοί είναι σχεδόν συνεχείς. Τα διαλείμματα είναι πολύ λίγα. Προσπαθούμε να δούμε εάν το υπουργείο Υγείας μπορεί να μεταφέρει ασθενείς σε εμάς για έξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά οι ομάδες μας θα πρέπει να μετακινηθούν μόνο 200-300 μέτρα, αλλά σε αυτό το πλαίσιο, αυτά τα μέτρα είναι γεμάτα κινδύνους», λέει η Σατώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.