Μενού
korea
Στρατιώτης στα σύνορα της Κορέας. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το Taesung, σύμφωνα με το BBC, είναι το μοναδικό χωριό της Νότιας Κορέας στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λίγα μόλις μέτρα από τη Βόρεια Κορέα, περικυκλωμένο από συρματοπλέγματα, νάρκες και βαρύτατο οπλισμό.

Το 1953, μετά τον πόλεμο της Κορέας, δημιουργήθηκε η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη για να κρατήσει μακριά τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Εκατοντάδες χωριά έπρεπε να εκκαθαριστούν και χιλιάδες κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο, σε δύο χωριά επετράπη να παραμείνουν ως είχαν: το Taseung ή αλλιώς Freedom Village, στα νότια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, και το Kijong γνωστό και ως Peace Village στα βόρεια.

Εβδομήντα χρόνια μετά, η προοπτική της ενοποίησης φαίνεται πιο απίθανη από ποτέ, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Taseung λιγοστεύουν: Οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν και οι νεότεροι αναζητούν την τύχη τους αλλού.

Το χωριό κοντά στη Βόρεια Κορέα

«Για να φτάσουμε στο Freedom Village, γνωστό στα Κορεάτικα ως Taesung, πρέπει να περάσουμε από πολλά σημεία ελέγχου. Από εκεί οδηγούμε βόρεια μέχρι να αποκαλυφθούν δεκάδες χρυσοί ορυζώνες και ένα μικρό σύμπλεγμα σπιτιών», διηγείται o δημοσιογράφος του BBC, Ζαν ΜακΚένζι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο χωριό δεν υπάρχουν εστιατόρια, ιατρικές εγκαταστάσεις, ούτε ένα κατάστημα, και οι κάτοικοι, πολλοί εκ των οποίων 80 και 90 χρονών, ζουν υπό το άγρυπνο βλέμμα περισσότερων από 800 στρατιωτών.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι θυμούνται ακόμα τις σφαίρες να περνούν ξυστά από τα παράθυρά τους τις νύχτες, όταν το χωριό βρέθηκε ανάμεσα σε εχθρικά πυρά.

Αρχικά υπήρχε μόνο ένα λεωφορείο την εβδομάδα που συνέδεε το χωριό με την υπόλοιπη Νότια Κορέα. Πλέον υπάρχουν τρία δρομολόγια την ημέρα.

Το 1997, μια κάτοικος απήχθη από τους Βορειοκορεάτες, αφού βρέθηκε κατά λάθος στα σύνορα, ενώ μάζευε βελανίδια και κρατήθηκε αιχμάλωτη για τρεις ημέρες.

Τώρα, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι συνοδεύονται από ένοπλους στρατιώτες στις περισσότερες εξόδους τους από το χωριό.

Πώς διοικείται το Taesung

Το Taesung διοικείται από τα Ηνωμένα Έθνη, έναν στρατό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει στρατιώτες από περισσότερες από δώδεκα χώρες. Η δύναμη είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της εκεχειρίας.

Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και οι κάτοικοι του Taesung βρίσκονται ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή.

«Ο κίνδυνος είναι απίστευτα υψηλός», είπε στο BBC ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Κρις Μερκάντο, ο οποίος ηγείται του επίλεκτου τάγματος στρατιωτών sτο χωριό. «Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό», πρόσθεσε.

Οι στρατιώτες του αντισυνταγματάρχη Μερκάντο περιπολούν μέρα – νύχτα και συνοδεύουν τους κατοίκους όταν καλλιεργούν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόνο οι ήχοι των τρακτέρ ή των σκυλιών που γαβγίζουν σπάνε τη σιωπή, σύμφωνα με το BBC.

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι κάτοικοι εξαφανίζονται στα σπίτια τους. Χρειάζονται άδεια για να φύγουν μετά τις 7 το απόγευμα και δεν τους επιτρέπεται να βγουν μετά τα μεσάνυχτα. Κάθε βράδυ οι στρατιώτες ελέγχουν τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι και χτυπούν πόρτα- πόρτα για να σιγουρευτούν ότι οι κάτοικοι είναι ασφαλείς.

Τα προνόμια στο Taesung

Για να αντισταθμίσουν αυτοί οι κανόνες και οι κίνδυνοι, φυσικά, προσφέρονται στους χωρικούς ορισμένα σημαντικά προνόμια για να πειστούν να παραμείνουν στο Taesung.

Δεν πληρώνουν φόρους ή ενοίκια και η ακραία απομόνωσή τους συνοδεύεται από την παροχή άφθονης γεωργικής γη. Όσες καλλιέργειες δεν μπορούν να πουληθούν, αγοράζονται από το κράτος.

«Νομίζω ότι μπορείς εύλογα να πεις ότι αυτός είναι ο επίγειος παράδεισος», λέει χαμογελώντας στο BBC ηλικιωμένος κάτοικος, ο οποίος πήρε τα όπλα σε ηλικία 16 ετών για να υπερασπιστεί το χωριό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.