Μενού
vucovar
AP
  • Α-
  • Α+

Στα τέλη του 20ού αιώνα ο κόσμος μιλούσε για τα Βαλκάνια σαν να υπήρχαν ανέκαθεν. Διακόσια χρόνια νωρίτερα δεν υπήρχαν καν. Οι Οθωμανοί δεν εξουσίαζαν τα Βαλκάνια, αλλά τη Ρούμελη, τα απομεινάρια του Βυζαντίου.

Τον 19ο αιώνα η αφύπνιση των της εθνικής συνείδησης των εθνοτήτων που ζούσαν στη βαλκανική χερσόνησο θα οδηγήσουν σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη νέων κρατών.

Δείτε ακόμη: Tο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα του Euro 2024- Το πανόραμα της διοργάνωσης

Κροατία και Αλβανία ήταν δύο από τις εθνότητες που αναδείχτηκαν, με τις διαφορές στα Βαλκάνια να παραμένουν μέχρι και σήμερα ανοικτές πληγές. Η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 οδήγησε στον κροατικό πόλεμο ανεξαρτησίας που διήρκησε από το 1991 έως και το 1995 με αντιπάλους την Κροατία και τη Σερβία.

Ένας πόλεμος που προσέλκυσε μισθοφόρους, ιδεολόγους και τυχοδιώκτες οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό των Κροατών. Εκτός από τους δυτικούς στο πλευρό της Κροατίας, βρέθηκαν περίπου 10.000 Αλβανοί ή αλβανικής προέλευσης στρατιώτες από το Κόσοβο για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό, που σε αυτή την περίπτωση ήταν η Σερβία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

war croatia
AP

Συγκεκριμένα από την Αλβανία αναχώρησαν περίπου 2.600 Αλβανοί οι οποίοι δημιούργησαν δικό τους σώμα και βρέθηκαν στην Κροατία. Από αυτούς 86 έχασαν τη ζωή τους, 37 παραμένουν ακόμα και τώρα αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 500 τραυματίστηκαν. 

Ήταν τέτοια η συμβολή των Αλβανών στον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, που αναδείχτηκαν στρατηγοί που στην Αλβανία, στην Κροατία αλλά και στο Κόσοβο έχουν τιμές ήρωα. Ραχίμ Αντέμι, Αγκίμ Τσέκου και Μπεκίμ Μπερίσα αποτελούν ήρωες πολέμου για την Κροατία.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Μπερίσα έχασε την ζωή του στον πόλεμο του Κοσόβου, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, θρήνησε τον χαμό του λέγοντας: «Ένας μοναδικός στρατιώτης για τον οποίο η Κροατία και το Κόσοβο θα είναι αιώνια περήφανοι».

Η Αλβανία ήταν μία από τις λίγες συμμάχους των Κροατών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνονται και από το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αλβανών στην Κροατία.

Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2016 εγκαινιάστηκε ένα αλβανικό γυμνάσιο στο Ζαντάρ για να καλύψει τις ανάγκες της κοινότητας, ενώ τρεις Αλβανοί πρόεδροι (Ρετζέπ Μεϊντάνι, Αλφρεντ Μοϊσίου και Μπαμίρ Τόπι) τιμήθηκαν με την υψηλότερη τιμή της Δημοκρατίας της Κροατίας, ως μέλη του Μεγάλου Τάγματος του Βασιλιά Τόμισλαβ.

Τα όσα πρόσφεραν οι Αλβανοί στον πλευρό των Κροατών αποτελούν σημείο αναφοράς κάθε φορά που οι αρχηγοί των δύο χωρών πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη.

«Σε αυτό τον πόλεμο αναζητούσαμε για συμμάχους κι ένας από τους βασικούς μας ήταν οι Αλβανοί πολίτες. Μαζί με τους Αλβανούς υπερασπιστήκαμε την Κροατία και θα τους είμαστε πάντα ευγνώμονες», είχε δηλώσει ο άλλοτε πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς.

croatia-albania
facebook

Με τον πόλεμο πλέον να ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τόσο στενές που συζητούσαν τη δυνατότητα από κοινού κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη λίμνη Σκόντερ, κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο, ένα σχέδιο που πάντως προκάλεσε την αντίδραση του Μαυροβουνίου λόγω της σεισμικότητας στην περιοχή.

Και μπορεί το απόγευμα στο Αμβούργο οι δύο ομάδες να θέλουν μόνο τη νίκη για να έχουν ελπίδες πρόκρισης, αλλά το σίγουρο είναι πως όποιος και να ηττηθεί δεν θα στενοχωρηθεί και τόσο. 

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία-Γεωργία: Η γεωργιανή καταγωγή του Ερντογάν και η ομιλία που προκάλεσε ανησυχία στην Τιφλίδα

Αυστρία-Γαλλία: Η Αυστριακή τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας και το παντεσπάνι

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.