Μαζικές διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, κόντρες άνευ προηγουμένου, παραιτήσεις υπουργών και διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων έχει πυροδοτήσει τα τελευταία 20 - 25 χρόνια το «μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα».
Πρόκειται για την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρα που μέχρι το 1991 ήταν μία από τις έξι Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας.
Τελευταίο επεισόδιο στο πολύκροτο διπλωματικό και εθνικό «σίριαλ» είναι οι δηλώσει από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Η ίδια επιμένει να αφαιρεί τη λέξη «Βόρεια» από την ονομασία της χώρας και η συγκεκριμένη επιλογή της προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη με το VMRO-DPMNE.
Το δεξιό κόμμα, που σάρωσε στις πρόσφατε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, χαρακτηριστικό ως χριστιανοδημοκρατικό και θεωρείται, από πολλούς διεθνείς αναλυτές εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό και ταυτόχρονα φιλελεύθερων πεποιθήσεων για την οικονομία.
Η υποστήριξη του VMRO-DPMNE βασίζεται σε εθνοτικούς Μακεδόνες με ορισμένες εξαιρέσεις. Το κόμμα ισχυρίζεται ότι οι στόχοι του είναι «να εκφράσουν την παράδοση του μακεδονικού λαού στον πολιτικό στίβο της χώρας».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στην αρχή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για το ζήτημα του ονόματος, υπήρχε ένας πολιτικός από τη γειτονική χώρα, που προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμπατριωτών του και είχε αισθητά διαφορετική θέση από αυτή των προκατόχων του.
Κίρο Γκλιγκόροφ: Ένας εμβληματικός πρόεδρος
Ο λόγος για τον Κίρο Γκλιγκόροφ, το άνθρωπο που διετέλεσε μάλιστα δύο φορές πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο Γκλιγκόροφ εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 1991 και επανεξελέγη το 1994 σε εκλογές που είχαν διεξαχθεί το ίδιο έτος.
Παρέμεινε στο αξίωμα του προέδρου μέχρι το 1999 και αποχώρησε από σε ηλικία 82 ετών.
Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ πίστευε στα σλαβικά χαρακτηριστικά του λαού του.

Μάλιστα, κατηγορήθηκε ως προδότης από συμπατριώτες του που καλλιεργούσαν την εικόνα των Μακεδόνων, μια νέα για εκείνη την εποχή νέα ιστορική θεωρία για το έθνος του.
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η ταυτότητα του λαού του είναι σλαβική και δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες.
Είχε εκφράσει, δε, επανειλημμένα την άποψη πως η προσπάθεια για αφαίρεση της σλαβικής ταυτότητας από τον λαό του ήταν αποτέλεσμα πολιτικής προπαγάνδας.
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ δεν ήταν κάποιος τυχαίος Βαλκάνιος πολιτικός, αλλά ένας από τους σημαντικούς μεταρρυθμιστές εν μέσω τεράστιων αλλαγών.
Θεωρούνταν ένας από τους «μετρ» της οικονομικής πολιτικής. Άλλωστε ήταν υπουργός Οικονομικών της Γιουγκοσλαβίας από το 1962 έως το 1967.
Να σημειωθεί επίσης ότι το 1992, διαπραγματεύτηκε με επιτυχία την αποχώρηση του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού από το έδαφος της ΠΓΔΜ
Κίρο Γκλιγκόροφ: Η φονική επίθεση
Στις 3 Οκτωβρίου 1995, ο Γκλιγκόροφ έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα Σκόπια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, αγνόησε τις οδηγίες των συμβούλων ασφαλείας να καθίσει στο πίσω κάθισμα του προεδρικού αυτοκινήτου και βρέθηκε στη θέση του συνοδηγού.
Ενώ κατευθύνονταν από το σπίτι του του προς το γραφείο του, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δέχθηκε σφοδρή επίθεση, μετά από έκρηξη σε σταθμευμένο όχημα.
Από το χτύπημα σκοτώθηκε ο οδηγός και ένας περαστικός, ενώ τραυματίστηκαν αρκετά άτομα.

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Το σταθμευμένο αυτοκίνητο περιείχε ένα εκρηκτικό που ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Δύο άτομα ηλικίας περίπου είκοσι ετών συνελήφθησαν αμέσως μετά το συμβάν.
Μάλιστα, άρχισε έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας και αστυνομικοί με εμπειρία σε τρομοκρατικές έρευνες από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και τη Γερμανία μετέβησαν στην πΓΔΜ για να εντοπίσουν τους ηθικούς αυτουργούς.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους δράστες και τα κίνητρα.
Πάντως, λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Ljubomir Frčkovski ισχυρίστηκε δημόσια ότι «μια ισχυρή πολυεθνική εταιρεία από μια γειτονική χώρα» βρισκόταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας.
Ο Γκλιγκόροφ έμεινε στο νοσοκομείο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 1995 και όταν πήρε εξιτήριο γνωστοποιήθηκε ότι έχασε την όρασή του από το ένα του μάτι και το πρόσωπό του ήταν γεμάτο ουλές.
Μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας, στις 10 Ιανουαρίου 1996, ο Γκλιγκόροφ επέστρεψε στις επάλξεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.