Το Ισλαμικό Κράτος και πιο συγκεκριμένα το παρακλάδι του, IS-K, ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στον συναυλιακό χώρο του δημαρχείου στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια του οποίου δολοφονήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.
Το IS-K πρόκειται, όπως διευκρινίζει σχετικά δημοσίευμα του BBC, για συντομογραφία του «Ισλαμικού Κράτους- Χορασάν» και είναι περιφερειακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, με το πεδίο δραστηριοποίησης του να επικεντρώνεται στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν.
Η ομάδα έχει «αυτοπροσδιοριστεί» Χορασάν, καθώς, βάσει ιστορίας, αποτελούσε μέρος του ιστορικού ισλαμικού χαλιφάτου που κάλυπτε τις χώρες αυτές, όπως και περιοχές στη βόρεια και κεντρική Ασία.
Τι είναι το IS-K
Παρόλο που το IS-K υπάρχει εδώ και εννέα χρόνια, τους τελευταίους μήνες είναι που έχει αναδειχθεί ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Μαζί με ό,τι έχει απομείνει από την ευρύτερη ηγεσία της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ, το ΙS-Κ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πανανθρώπινο ισλαμικό χαλιφάτο που θα κυβερνάται μέσω μιας εξαιρετικά αυστηρής ερμηνείας της Σαρία, του ισλαμικού νόμου.
Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, προσπαθεί να εξεγερθεί και να δημιουργήσει ντόπιες κοινότητες σε βάρος των ηγετών της χώρας, των Ταλιμπάν, με τους οποίους τους χωρίζουν κάποιες βασικές, ιδεολογικές διαφορές.
Οι προηγούμενες επιθέσεις του IS-K
Όπως αναφέρθηκε, το IS-K είχε ως πεδίο δραστηριοποίησης το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, με την πρώτη, σοβαρή του επίθεση να καταγράφεται το 2021, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου σημειώνονταν η εκκένωσή του, όπου βομβιστής αυτοκτονίας της οργάνωσης σκότωσε 170 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες..
Την επόμενη χρονιά στόχευσε τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους. Παράλληλα, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει αδιάκριτες επιθέσεις σε μαιευτήριο, σταθμούς λεωφορείων και αστυνομικούς.
Άξιο αναφοράς είναι ότι τον Ιανουάριο, το ΙΚ-Κ πραγματοποίησε διπλή βομβιστική επίθεση σε ιερό στο Κερμάν του Ιράν, σκοτώνοντας σχεδόν 100 ανθρώπους.
Στη Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις μικρής κλίμακας, με πιο πρόσφατη το 2020 - και ήδη φέτος η FSB, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, λέει ότι έχει σταματήσει αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Γιατί στόχευσε τη Ρωσία
Το IS-K, κινούμενο στα βήματα της βασικής οργάνωσης, θεωρεί τον περισσότερο κόσμο εχθρό του. Η Ρωσία βρίσκεται ψηλά στη λίστα τους, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ, τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τους Σιίτες μουσουλμάνους, τους Ταλιμπάν και όλους τους κυβερνήτες των κρατών με μουσουλμανική πλειοψηφία, τους οποίους θεωρούν «αποστάτες».
Η εχθρότητα του Ισλαμικού Κράτους προς τη Ρωσία χρονολογείται από τους πολέμους της Τσετσενίας τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι δυνάμεις της Μόσχας κατέστρεψαν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι.
Πιο πρόσφατα, η Ρωσία εισήλθε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του συμμάχου της, προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει αμέτρητους βομβαρδισμούς θέσεων ανταρτών και αμάχων, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.