Μενού
monro
The Monro | Facebook Page
  • Α-
  • Α+

Η ιστορία αυτής της αγγλικής παμπ υπογραμμίζει κάποια σοβαρά ζητήματα της εστίασης μετά τον κορονοϊό, στα οποία μπορεί να αποβεί σωτήριο ακόμα και ένα σουβλάκι. Ναι καλά ακούσατε. Πώς ξεκινάει όμως η ιστορία της παμπ The Monro, όπως είναι το πλήρες όνομά της;

Το πρώτο λιμάνι του Λίβερπουλ για εμπορικές μεταφορές κατασκευάστηκε το 1715, από τον Τόμας Στιρς. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η ανάπτυξη στην πόλη ήταν ραγδαία. Το 1750, σε μια εποχή που το Λίβερπουλ ήταν γεμάτο από επαύλεις με κήπο και χαμόσπιτα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον χάρτη, η οικία Μονρό. Σύντομα ξεκίνησε να λειτουργεί ως ένα κουτούκι, που σέρβιρε κρασί, μπύρα και μη αλκοολούχα αφεψήματα.

Ο Τζορτζ Μπόλτον, ένας γνωστός Βρετανός δουλέμπορος/επιχειρηματίας και υποστηρικτής του φιλέλληνα υπουργού Τζορτζ Κάνινγκ, ήταν ένας από τους πρώτους που φαίνεται να είχαν τη Μονρό για στέκι τους. Αξίζει εδώ να τονίσουμε πως το όνομα «Μονρό» δόθηκε στο μαγαζί, λόγω του Τζέιμς Μονρό, του Αμερικάνου εφοπλιστή που έκανε το πρώτο δρομολόγιο της ιστορίας με σταθμούς το Λίβερπουλ και τη Νέα Υόρκη. Τα χρόνια πέρασαν, και η Μονρό έγινε μια από τις πιο αγαπημένες παμπ της οδού Duke. 

Στον 20ό αιώνα, τη συναντάμε στις καταχωρήσεις της πόλης ως παμπ, το 1975. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, το 2003, η επιχείρηση τόλμησε κάτι διαφορετικό, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής. Μετατράπηκε σε gastro pub, προσφέροντας γκουρμέ πιάτα μαζί με μπύρες και άλλα ποτά που βρίσκεις συνήθως σε μια παμπ.

Τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας 

Ο ερχομός της πανδημίας όμως, έγινε «μαχαιριά» στο σώμα της βρετανικής διασκέδασης. Καραντίνα, περιορισμοί ωραρίου, πρωτόκολλα αποστάσεων, φόβος για τη μεταδοτικότητα της covid, αποτέλεσαν το πρώτο «χτύπημα» στην οικονομική βιωσιμότητα της. Όταν επανήλθε η κοινωνική ζωή στην Αγγλία, ο πληθωρισμός δημιούργησε διαρκώς αυξανόμενα κόστη στις τροφές, στα ποτά, στα ενοίκια, στο ρεύμα. Τα λουκέτα άρχισαν να έρχονται το ένα μετά το άλλο, όπως πέφτουν τα πλακάκια ενός domino.  

Το 2021, ο Γουίλ Λάιονς, έκανε μια τελευταία προσπάθεια να σώσει το μαγαζί του. Κατάργησε το γκουρμέ μενού, και αποφάσισε να προσφέρει ελληνικά φαγητά, με έμφαση στο σουβλάκι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες του, μέσα από την εφημερίδα Liverpool Echo, το σουβλάκι και τα παράγωγα του ήταν μια τροφή πιο προσιτή ως προς το κόστος της αγοράς των υλικών και του μαγειρέματος, ενώ θα συνέχιζε να σερβίρει τα «ψαγμένα» κοκτέιλ που είχε εντάξει στο μενού του μαγαζιού του.

Το σκληρό φινάλε

Η παμπ απολάμβανε μια νέα εποχή ευημερίας με το ελληνικό μενού, ενώ και στην περσινή διοργάνωση της Eurovision, αποτέλεσε «στέκι» για διαγωνιζόμενους, δημοσιογράφους και φαν του μουσικού διαγωνισμού. Στις 13 Οκτωβρίου 2023 διατάχθηκε το κλείσιμο της, λόγω «ανεπαρκούς πυρασφάλειας» σε όλο το κτίριο.

Η πραγματικότητα ήταν λίγο πιο περίπλοκη, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν φαίνεται να ήθελε να πληρώσει για τη συντήρηση των μέτρων πυρασφάλειας, καθώς είχε ήδη κανονίσει να πουλήσει το κτίριο σε άλλον επιχειρηματία, με σκοπό την ανέγερση εμπορικού καταστήματος.

Δείτε επίσης:

 

Τρεις Ελληνίδες με OnlyFans αποκαλύπτουν το πιο ακραίο πράγμα που τους ζήτησε φαν

Οι πιο «αλκοολικές» χώρες του πλανήτη - Σε... νηφάλια θέση η Ελλάδα

Παράξενα πράγματα που υπάρχουν στο Temu - Ένα είναι το πιο αναίτιο όλων

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.