Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με αναλυτές, το ενδεχόμενο πολεμικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, είναι πλέον αρκετά πιθανό, με την εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων.
Η πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα (20/01) στη Δαμασκό της Συρίας δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Στόχος αποτέλεσε κτίριο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Τέσσερις Ιρανοί ανασύρθηκαν νεκροί και το Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος για την επίθεση.
Άλλο ένα στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, μετά το αεροπορικό πλήγμα στη Δαμασκό της Συρίας, με αποτέλεσμα να ανέβει σε πέντε ο συνολικός αριθμό των μελών του ιδεολογικού στρατού του Ιράν που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο ένας από τους τραυματίες από το πλήγμα του σιωνιστικού καθεστώτος» υπέκυψε, ανέφερε η ανακοίνωση των ιρακινών δυνάμεων, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Mehr.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φρουρών, ο Μοχαμάντ Αμίν Σαμαντί «έπεσε μάρτυρας» στη Συρία.
Μέση Ανατολή: Αναφορές για αντίποινα
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων στη Συρία και το απείλησε με αντίποινα «την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ιρανικής διπλωματίας.
Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί «καταδίκασε απερίφραστα την εγκληματική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος», που αποτελεί «μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξαπλωθεί η αστάθεια και η ανασφάλεια στην περιοχή».
«Πέραν της πολιτικής, δικαστικής και διεθνούς καταδίωξης αυτών των επιθετικών και εγκληματικών ενεργειών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην οργανωμένη τρομοκρατία του πλαστού σιωνιστικού καθεστώτος την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ για το πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα στη Δαμασκό και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
Μέση Ανατολή: Νεκροί στον Λίβανο
Επιπλέον, ένα μέλος της Χεζμπολάχ και ένας άλλος Λιβανέζος πολίτης σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, ανέφεραν πηγές των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα, οι ίδιος πηγές είπαν ότι τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς.
Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο εναντίον παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων που εδρεύουν εκεί αλλά και κατά της πανίσχυρης, υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία από την πλευρά της εκτοξεύει πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος.
Επίσης, Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας πιο σοβαρά, από την επίθεση στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, ανέφερε ένας αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, επικαλούμενος μια πρώτη αξιολόγηση των ζημιών από το πλήγμα αυτό.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για πλήγμα με βαλλιστικούς πυραύλους, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ρουκέτες.
Ένας εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών είπε ότι η βάση χτυπήθηκε από «15 ρουκέτες» που προήλθαν από την επαρχία Αλ Άνμπαρ.
Οι 13 από αυτές καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όμως δύο έπληξαν τη βάση όπου φιλοξενούνται Αμερικανοί και άλλοι στρατιώτες του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή που σημειώνεται την ώρα που η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι τεταμένη, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον ενός αντιπλοϊκού πυραύλου των Χούθι της Συρίας που στόχευε τον Κόλπο του Άντεν και ήταν έτοιμος προς εκτόξευση, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.
Μέση Ανατολή: Οι κινήσεις του Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σήμερα πως επανέλαβε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη θέση του σχετικά με το ενδεχόμενο μιας «παλαιστινιακής κυριαρχίας», επιμένοντας στην «απαίτηση» για ασφάλεια.
Οι δύο ηγέτες είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη χθες για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε, μετά το πέρας της συνομιλίας, ότι είναι ακόμη πιθανό ο Νετανιάχου να αποδεχθεί μια κάποια μορφή ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.