Μενού
Παιδί δροσίζεται στο Πακιστάν.
AP Photo
  • Α-
  • Α+

Αν κάποιος μπει στη διαδικασία να ψάξει το πιο ζεστό μέρος του πλανήτη, μάλλον θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του προς την αμερικανική ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα, στην Καλιφόρνια και στην περίφημη Death Valley (Κοιλάδα του Θανάτου). Εκεί καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.

Ήταν η 10η Ιουλίου του 1913 όταν το θερμόμετρο έφτασε τους 56,7 βαθμούς Κελσίου. Δεν ήταν βέβαια θέμα μίας ημέρας. Γενικά ο μέσος όρος θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει και ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου με τις αρχές να προειδοποιούν τους επισκέπτες ότι είναι πολύ επικίνδυνο να περπατούν εκεί τα μεσημέρια του καλοκαιριού.

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από το όνομά της, η Κοιλάδα του Θανάτου δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενη για τον άνθρωπο και δεν μπορεί να βρει κανείς εντός της κάποια πόλη. Για να βρούμε, λοιπόν, το θερμότερο μέρος όπου ζουν άνθρωποι θα πρέπει μάλλον να αλλάξουμε ήπειρο.

Η πιο ζεστή πόλη του πλανήτη

Οι υποψήφιες για τον χαρακτηρισμό της πιο καυτής πόλης του πλανήτη είναι αρκετές. Οι περισσότερες εξ αυτών βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Μία από αυτές είναι η Jacobabad που βρίσκεται στην επικράτεια του Πακιστάν και είναι πατρίδα περισσότερων από 200.000 κατοίκων.

Καύσωνας στο Πακιστάν
AP Photos

Ο πιο ζεστός μήνας στην πόλη αυτή είναι ο Ιούνιος με τη μέση ανώτερη θερμοκρασία να φτάνει τους 44,3 βαθμούς Κελσίου και τη μέση κατώτατη τους 36,9 βαθμούς Κελσίου. Αν αυτή είναι η μέση θερμοκρασία, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο η θερμοκρασία να ξεπερνάει τις πιο ζεστές μέρες και τους 50 βαθμούς (η ανώτερη που έχει καταγραφεί είναι 52,8).

Όπως είναι προφανές, η πόλη είναι στη λίστα με εκείνες που θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στην κλιματική κρίση. Το περσινό καλοκαίρι ένα κύμα καύσωνα έσπασε όλα τα ρεκόρ καθώς η μέση θερμοκρασία ήταν 43°C και η ανώτερη ξεπέρασε για τέσσερις σερί μέρες τους 50°C

Απίστευτα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης

«Αν πάμε στην Κόλαση, θα πάρουμε μαζί και ένα σεντόνι». Αυτό είναι ένα κλασικό αστείο που λένε μεταξύ τους οι κάτοικοι της Jacobabad όντας συνηθισμένοι προφανώς σε τόσο ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες συχνά καθίστανται επικίνδυνες για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Οι βλάβες στην ύδρευση είναι συχνές, ώστε οι κάτοικοι στη Jacobabad χρειάζονται να περιμένουν τη διανομή νερού που γίνεται μέσω κάρων. Η τιμή για το νερό μπορεί να ξεπεράσει το 20% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, χωρίς η ποσότητα αυτή να αρκεί ειδικά για πολυμελείς οικογένειες. Κλιματιστικό μπορούν να έχουν ελάχιστα σπίτια στην πόλη.

Ούτε η νύχτα μπορεί να ανακουφίσει τους κατοίκους της περιοχής καθώς το πιθανότερο είναι η θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 40 ακόμα και στις 11 το βράδυ. Για τον λόγο αυτό εξάλλου οι κάτοικοι δεν κοιμούνται σε στρώματα αλλά σε μάλλινες ξαπλώστρες οι οποίες επιτρέπουν στον αέρα να ανακυκλώνεται κάτω από το σώμα.

Παιδιά από το Πακιστάν στο Ισλαμαμπάντ.
AP Photos

Η Νάζια ήταν μία νεαρή γυναίκα, μητέρα 5 παιδιών, που προετοίμαζε μεσημεριανό χωρίς air-condition ή έστω έναν ανεμιστήρα. Ξαφνικά κατέρρευσε, οδηγήθηκε στο κοντινό νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Αιτία ήταν φυσικά η θερμοπληξία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες η διαφορά 1 ή 2 βαθμών μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Προφανώς οι πιο ευάλωτοι είναι τα φτωχότερα στρώματα και οι γυναίκες που αναγκάζονται να κάνουν και τις δουλειές του σπιτιού αλλά και να μαγειρεύουν σε ακραίες θερμοκρασίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.