Η πόλη «χωματερή» που κατέχει τον τίτλο της «πιο μολυσμένης στον κόσμο» καταγράφει επίπεδα ρύπανσης 10πλάσια από αυτά του Λονδίνου, παγιδευμένη σε έναν κλοιό από ΧΥΤΑ και «βουνά» σκουπιδιών που γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
Πρόκειται για το Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, μεγάλο μέρος της οποίας συνιστά ανοιχτή χωματερή που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και κάνει τη ζωή των κατοίκων ανυπόφορη, όπως γράφει η Sun.
Στον αέρα του επικρατεί η οσμή της τοξικής αιθαλομίχλης και των ανοιχτών υπονόμων, με την ποιότητά του να έχει πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα, κυρίως λόγω των τριών ΧΥΤΑ που λειτουργούν εντός του αστικού ιστού.

Η «χωματερή» της Ινδίας
Ο κύριος συντελεστής στη ρύπανση του Νέου Δελχί είναι οι τρεις χωματερές που βρίσκονται στις γειτονιές Ghazipur, Bhalswa και Okhla. Από φλούδες λαχανικών μέχρι γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά, μπαταρίες, σπασμένα παιχνίδια και πεταμένα ρούχα, περισσότεροι από 10.000 τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν εκεί κάθε μέρα.
Τα βουνά σκουπιδιών είναι τόσο ψηλά που γίνονται ορατά από την άλλη μεριά της πόλης, ενώ σμήνη από μύγες, κοπροφάγα έντομα και παράσιτα συνοδεύουν το νέφος της αποφοράς.

Πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι οι χωματερές του Νέου Δελχί έχουν γίνει παγκόσμιο hotspot για τις εκπομπές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που, αν και δεν παραμένει στην ατμόσφαιρα για τόσα χρόνια όσο το CO2, παγιδεύει 82 φορές περισσότερη θερμότητα.
Οι κάτοικοι στην Ινδία χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό φρέσκα προϊόντα για να μαγειρέψουν, και έτσι περισσότερο από το 50% των σκουπιδιών στους χώρους ΧΥΤΑ αποτελούνται από οργανικά απόβλητα, όπως φλούδες λαχανικών και αποφάγια.

Χωρίς ένα οργανωμένο σύστημα διαχωρισμού και επεξεργασίας απορριμμάτων, τα βιο-απόβλητα ως επί το πλείστον αφήνονται να σαπίσουν, παράγοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου καθώς αποσυντίθεται.
Τα πράγμα τα γίνονται χειρότερα τα καυτά καλοκαίρια, όταν η θερμότητα σε συνδυασμό με το εύφλεκτο αέριο κάνει τα σκουπίδια να αναφλέγονται αυθόρμητα, σκορπίζοντας τοξικό καπνό στις γειτονιές.
Ενδεικτικά, έρευνες εκτιμούν πως οι κάτοικοι του Νέου Δελχί στερούνται έως και 11 χρόνια προσδόκιμου ζωής, λόγω της αργής δηλητηρίασης που υφίστανται. Σύμφωνα με το κεντρικό συμβούλιο ελέγχου της ρύπανσης της χώρας, τα επίπεδα ρύπανσης στην Ινδική πρωτεύουσα «χτυπούν» ιστορικά υψηλά κάθε χρόνο μετά το 2020.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.