Κρυμμένη στα ανατολικά βουνά των Άνδεων, περίπου 5.000 μέτρα υψόμετρο, η La Rinconada είναι η υψηλότερη πόλη στον κόσμο. Είναι τόσο ψηλά που έχει απόσταση περίπου 3.000 μέτρα από το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο.
Η «κορωνίδα» του Περού δεν έχει τρεχούμενο νερό, αποχετευτικό σύστημα ή αποκομιδή σκουπιδιών. Ωστόσο, 50.000 άνθρωποι ζουν εκεί, μέσα στον αραιό αέρα και το μόνιμο κρύο για έναν πολύτιμο πόρο: τον χρυσό.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της NASA, η Rinconada βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Περού, περίπου 650 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βολιβία. Η πόλη «κρέμεται» στην πλαγιά του όρους Ananea και κάτω από έναν τεράστιο παγετώνα που ονομάζεται La Bella Durmiente, που σημαίνει «Ωραία Κοιμωμένη».
Το χρυσωρυχείο στα ουράνια
Λόγω των καταβολών της ως εργατικός οικισμός για το τοπικό ορυχείο, είναι επίσης γνωστή ως «χρυσωρυχείο στα ουράνια». Ξεκίνησε ως προσωρινός οικισμός εξόρυξης πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, επομένως δεν εγκαταστάθηκαν μόνιμες υπηρεσίες και υποδομές στην πόλη (κέντρο υγείας, δημαρχείο, ύδρευση, ηλεκτροδότηση).
Οι άνδρες ανθρακωρύχοι είχαν τη δυνατότητα να περνούν έως και τριάντα ημέρες ασταμάτητα στο ορυχείο για να συλλέξουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν. Ωστόσο, δεν δικαιούνται μέχρι και σήμερα μισθό, παρά ποσοστά από το μετάλλευμα που καταφέρνουν να αποσπούν.
Παρά τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ο πληθυσμός σημείωσε ραγδαία αύξηση μετά τη δεκαετία του 2000, όταν η τιμή αγοράς του χρυσού αυξήθηκε. Από το 2000 έως το 2009, ο πληθυσμός της La Rinconada αυξήθηκε κατά 230%. Δίκτυο ηλεκτροδότησης εγκαταστάθηκε τελικά στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.
Όσο για την ανύπαρκτη αποκομιδή σκουπιδιών, οι κάτοικοι αρκούνται στο να τα καίνε και να τα ξεφορτώνονται σε ανεπίσημες χωματερές περί του οικισμού.
Εκτός από κυνηγούς θησαυρών όμως, προσελκύει και ερευνητές που ενδιαφέρονται να μελετήσουν τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της έκθεσης σε χαμηλό οξυγόνο. Σε τέτοιο αραιό αέρα, κάθε αναπνοή αντλεί τη μισή ποσότητα οξυγόνου σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας, και μπορεί να οδηγήσει σε ένα σύνδρομο που ονομάζεται χρόνια ασθένεια του βουνού (CMS).
Τα συμπτώματα του CMS περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκεφάλους, βουητό στα αυτιά, αίσθημα παλμών, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους της υπερ-ορεινής κωμόπολης πάσχει από CMS.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.