Ο περίφημος Τρίτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος είναι η σύρραξη που ξέσπασε το 1967 μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Ιράκ, υποστηριζόμενες και από τον Λίβανο). Ο συγκεκριμένος πόλεμος έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος των Έξι Ημερών ακριβώς λόγω της αστραπιαίας κινητοποίησης και της νίκης του Ισραήλ. Προηγήθηκε δε του περίφημου πολέμου του Γιόμ Κιπούρ.
Ο πόλεμος αυτός είχε ξεσπάσει 11 χρόνια μετά τον Δεύτερο Αραβοϊσραηλινό πόλεμο σε μία περίοδο σχετικής ηρεμίας την οποία ακολούθησε όμως και μία κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου. Αιτία ήταν φυσικά το ζήτημα του κράτους της Παλαιστίνης αλλά και η γενικότερη αναδιάταξη του χώρου της Μέσης Ανατολής μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Έτσι, τον Μάιο του 1967 η Αίγυπτος και η Ιορδανία υπέγραψαν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, πράγμα που δημιούργησε έντονη ανησυχία στο Ισραήλ λόγω και της γεωγραφικής θέσης των δύο κρατών. Το ήδη δυσεπίλυτο ζήτημα έγινε άλυτο όταν στην αμυντική συμφωνία μπήκε και το Ιράκ. Όλοι κατάλαβαν ότι σιγά-σιγά θα οδηγούμασταν σε έναν πολύ σκληρό και αιματηρό πόλεμο.
Το Ισραήλ που δεν είχε ακόμα τη φήμη της άτρωτης στρατιωτικής δύναμης (ίσως την απέκτησε σε αυτό τον πόλεμο) αποφάσισε να κάνει πρώτο την κίνησή του. Την αμέσως επόμενη της ένταξης του Ιράκ στο σύμφωνο, το πρωί της 5ης Ιουνίου, αποφάσισε να προχωρήσει στον απόλυτο αιφνιδιασμό που εν πολλοίς έκρινε τη μοίρα του πολέμου από τα πρώτα λεπτά της έναρξης του.
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του Ισραήλ
Ενώ λοιπόν όλοι περίμεναν μία αμυντική τακτική από το περικυκλωμένο Ισραήλ, εκείνο αποφάσισε να σηκώσει όλα τα διαθέσιμα πολεμικά του αεροσκάφη και να επιτεθεί στην πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της αμυντικής συνεργασίας, την Αίγυπτο. Με ελάχιστες απώλειες, τα ισραηλινά αεροσκάφη κατάφεραν μέσα σε 2 ώρες να πλήξουν σχεδόν όλη την αεροπορία της Αιγύπτου αρχικά και στη συνέχεια των βασικών της συμμάχων.
Μεγάλο μέρος αυτού του θριάμβου του Ισραήλ πιστώνεται στον στρατηγό Μοσέ Νταγιάν ο οποίος είχε ως χαρακτηριστικό του ότι ήταν μονόφθαλμος, καθώς είχε χάσει το μάτι του από μία γερμανική σφαίρα που το χτύπησε όσο εκείνος παρατηρούσε τη διάταξη του εχθρού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Νταγιάν είχε αναλάβει υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Εκείνος γνώριζε πως το Ισραήλ στην αρχή εκείνου του πολέμου φαινόταν ότι, τουλάχιστον στους αριθμούς, ήταν σε μειονεκτική θέση. Η πραγματική ανισορροπία δυνάμεων όμως ήταν στους αιθέρες. Ο Νταγιάν γνωρίζοντας αυτή την αδυναμία του στρατού του αποφάσισε να κάνει μία ριψοκίνδυνη επιχείρηση που, αν πετύχαινε, ουσιαστικά θα καταδίκαζε τις αντίπαλες δυνάμεις σε μία πρωτοφανή καταστροφή.
Εκτός από το πλάνο και η ίδια η επιχείρηση στήθηκε αριστοτεχνικά. Στις 7:45 ηχούν οι σειρήνες σε όλη την επικράτεια και ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση Moked. Τα γαλλικής κατασκευής Μιράζ και Μιστέρ είχαν οπλιστεί με κατευθυνόμενες βόμβες και, αφού ακολούθησαν μία πορεία που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει και δεν εντοπίστηκε από τα αιγυπτιακά ραντάρ, κατέστρεψαν τα παρατεταγμένα πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονταν σε 19 πολεμικές βάσεις της Αιγύπτου.
Ένα απόλυτα οργανωμένο σχέδιο
Παρά τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, οι αμυντικές υποδομές της Αιγύπτου ήταν πολύ φτωχές και δεν υπήρχε κανένα αεροδρόμιο που να έχει εξοπλιστεί με αντιαεροπορική άμυνα. Ο Νταγιάν είχε οργανώσει μία μικτή επίθεση βομβαρδίζοντας και πυροβολώντας τα εχθρικά αεροσκάφη αλλά και την άσφαλτο των αεροδιαδρόμων προκειμένου να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Ήδη από το πρώτο κύμα επίθεσης 16 βάσεις της Αιγύπτου είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 300 αιγυπτιακά αεροσκάφη καταστράφηκαν με 100 από τους πιο ικανούς πιλότους της χώρας να χάνουν τη ζωή τους. Μεταξύ των αεροσκαφών που καταστράφηκαν ήταν τα υπερσύγχρονα σοβιετικά MiG-21 και κυρίως τα βομβαρδιστικά Tupolev Tu-16 τα οποία ο Νταγιάν γνώριζε ότι θα μπορούσαν να προξενήσουν τεράστιες καταστροφές στο Ισραήλ.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ήταν σίγουρο ότι τα πάντα είχαν μπει στον δρόμο τους. Το μεσημέρι της 5ης Ιουνίου το Ισραήλ είχε ουσιαστικά εξαφανίσει την αντίπαλη αεροπορία και έτσι ήταν θέμα χρόνου να κερδίσει έναν πόλεμο που πριν ξεκινήσει φάνταζε πάρα πολύ δύσκολος.
Στις χερσαίες μάχες που ακολούθησαν, η ισραηλινή αεροπορία διέλυε κάθε πιθανότητα αντίδρασης του πεζικού και του πυροβολικού.
Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να καταληφθεί αστραπιαία η χερσόνησος του Σινά, η Λωρίδα της Γάζας, η Δυτική Όχθη και τα υψίπεδα του Γκολάν.
Συνολικά, το έδαφος του Ισραήλ τριπλασιάστηκε, περιλαμβάνοντας περίπου ένα εκατομμύριο Άραβες υπό τον άμεσο έλεγχο του Ισραήλ στις νέο-κατακτηθείσες περιοχές.
Δείτε επίσης:
Θρήνος για τη δολοφονία της Έντεν με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη: «Γνωρίζαμε ότι ήταν στο πάρτι»
Χεζμπολάχ: Ποια είναι η οργάνωση που όλοι φοβούνται την εμπλοκή της στον πόλεμο του Ισραήλ
Μεθυσμένος στο Βόλο έβαλε φωτιά στο σπίτι της πρώην του και επέστρεψε στο μπαρ
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.