Ξεκίνησαν από το πρωί της Τρίτης (21/5) οι νεκρώσιμες τελετές για τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος μαζί τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ήταν μεταξύ των θυμάτων της συντριβής του ελικοπτέρου την προηγούμενη Κυριακή.
Οι τελετές για την κηδεία του Ραϊσί στο Ιράν θα γίνουν, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε τέσσερις φάσεις, αρχής γενομένης από το βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας και την πόλη Ταμπρίζ, ή αλλιώς Ταυρίδα, το πιο κοντινό σημείο της συντριβής του πτητικού μέσου.
Υπενθυμίζεται πως ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενθήμερο δημόσιο πένθος για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί και των υπόλοιπων κορυφαίων αξιωματούχων που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα της προηγούμενης Κυριακής, καθώς ο συντηρητικός πολιτικός ήταν ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Αγιατολάχ.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, πλήθος κόσμου είχε παραταχθεί πίσω από μπάρες το πρωί της Τρίτης στην πόλη Ταμπρίζ, περιμένοντας την πομπή, που μετέφερε τα φέρετρα με τις σημαίες του Εμπραχίμ Ραϊσί, του Αμίρ Αμπντολαχιάν και των άλλων έξι νεκρών του δυστυχήματος.
Κάποιοι κρατούσαν φωτογραφίες του Ραϊσί, ενδεικτικού του κλίματος θρήνου που επικρατεί στον Ιράν τις τελευταίες ημέρες, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης πως ο πρώην πρόεδρος του Ιράν ήταν μεταξύ των νεκρών της συντριβής ελικοπτέρου.
Η κηδεία του Ραϊσί σε τέσσερις φάσεις
Η νεκρώσιμη πομπή ξεκίνησε, όπως ειπώθηκε, από την Ταμπρίζ, την πλησιέστερη μεγάλη πόλη στον τόπο του δυστυχήματος, και ήταν η πρώτη από μια σειρά επίσημων εκδηλώσεων για τον αποχαιρετισμό του προέδρου, ενός σκληροπυρηνικού κληρικού που ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια της ισλαμικής επανάστασης της χώρας και είχε θεωρηθεί ευρέως ως πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Μετά τα γεγονότα στην Ταμπρίζ, οι σοροί του Ραϊσί και των άλλων νεκρών του δυστυχήματος αναμένεται να μεταφερθούν στην πόλη Κομ και στη συνέχεια στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι το βράδυ της Τρίτης.
Ανάμεσα στις τελετές για το ύστατο χαίρε στον Εμπραχίμ Ραϊσί, περιλαμβάνεται μία (σ.σ. τελετή) στην οποία θα παρευρεθούν ξένοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές ποιοι θα δώσουν το «παρών».
Η κηδεία του προέδρου του Ιράν έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πόλη καταγωγής του, τη Μασχάντ, την Πέμπτη.
Το «βέβαιο» μέλλον του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Η διαδικασία στη διαδοχή του σκληροπυρηνικού κληρικού, παρόλο που φαίνεται βέβαιη μετά τον ορισμό του νέου προσωρινού προέδρου, του Mohammad Mokhber, και προσωρινού υπουργού Εξωτερικών, του Ali Bagheri Kani, δεν καθορίζει πως η Τεχεράνη θα ζήσει στιγμές «ευφορίας και ψυχραιμίας».
Σύμφωνα με τον Guardian, παρά αυτή την αίσθηση της σχετικά περιορισμένης επίδρασής του, ο Ραϊσί είχε θεωρηθεί ως ο πραγματικός, «άξιος» υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Χαμενεΐ ως ανώτατος ηγέτης, όταν ο 85χρονος πεθάνει.
Αναλυτής, ωστόσο, ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τη διαδοχή του Αγιατολάχ, διευκρινίζοντας πως: «Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποια ονόματα είναι πραγματικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή. Ναι, έχει ακουστεί ότι προετοιμάζεται - αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί αυτό».
«Από το 1979 είχαμε μόνο δύο ανώτατους ηγέτες. Ο Χαμενεΐ έβαλε υποψηφιότητα μετά από δύο θητείες ως πρόεδρος - καλά, ο Ραϊσί έβαλε υποψηφιότητα την πρώτη φορά με την πλήρη υποστήριξη του συντηρητικού κατεστημένου και πάλι απέτυχε» πρόσθεσε ο αναλυτής.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο θάνατος του Ραϊσί ανοίγει τον δρόμο για το γιο του Χαμενεΐ, Mojtaba, όταν έρθει η ώρα να τον διαδεχθεί
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.