Στους δρόμους βγαίνουν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας με σκοπό να εμποδίσουν την απελευθέρωση ραδιενεργού νερού, από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από το τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Πρόκειται για 1,34 εκατομμύρια τόνους νερού τα οποία είναι αρκετά για να γεμίσουν 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Τα νερά έχουν συσσωρευτεί από το τσουνάμι του 2011 που κατέστρεψε το εργοστάσιο. Την απόφαση την ενέκρινε ο ΟΗΕ και θα απελευθερωθεί νερό για 30 χρόνια.
Οι αρχές θα ζητήσουν από το εργοστάσιο να «προετοιμαστεί έγκαιρα» για την έναρξη της απελευθέρωσης του νερού στις 24 Αυγούστου, εάν οι καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες είναι κατάλληλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida.
Πώς δημιουργήθηκε το ραδιενεργό νερό
Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση είπε ότι η απελευθέρωση του νερού είναι ένα απαραίτητο βήμα στη μακρά και δαπανηρή διαδικασία παροπλισμού της μονάδας, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας, περίπου 220 χιλιόμετρα (137 μίλια) βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Τόκιο.
Η Ιαπωνία συλλέγει και αποθηκεύει το μολυσμένο νερό σε δεξαμενές για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ο χώρος έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Το 2011, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ πλημμύρισε τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi. Το συμβάν θεωρείται ως η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο μετά το Τσερνόμπιλ.
Λίγο αργότερα, οι αρχές δημιούργησαν μια ζώνη αποκλεισμού η οποία συνέχισε να επεκτείνεται καθώς διέρρευσε ραδιενέργεια από το εργοστάσιο, αναγκάζοντας περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Ο φόβος για τον Ειρηνικό
Το σχέδιο απελευθέρωσης νερού από το εργοστάσιο έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό από τότε που εγκρίθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια.
Υπεγράφη από την πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ τον Ιούλιο, με τις αρχές να συμπεραίνουν ότι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον θα είναι αμελητέες.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ψαράδων της περιοχής, φοβούνται ότι η απόρριψη του επεξεργασμένου νερού θα επηρεάσει τα προς το ζην.
Οι διαχειριστές εγκαταστάσεων Tepco φιλτράρουν το νερό για να αφαιρέσουν περισσότερες από 60 ραδιενεργές ουσίες, αλλά το νερό δεν θα είναι εντελώς απαλλαγμένο από ακτινοβολία καθώς θα εξακολουθεί να περιέχει ραδιενεργά ισότοπα τριτίου και άνθρακα-14 υδρογόνου και άνθρακα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το νερό.
Η Κίνα και ο «ιδιωτικός υπόνομος»
Το Τόκιο έχει δηλώσει προηγουμένως το νερό που θα απελευθερωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έχει αναμειχθεί με θαλασσινό νερό, έχει επίπεδα τριτίου και άνθρακα 14 που πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας.
Όμως το σχέδιο έχει προκαλέσει αναταραχή στις γειτονικές χώρες, με την Κίνα να είναι ο πιο δυνατός αντίπαλος. Κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι αντιμετωπίζει τον ωκεανό σαν τον «ιδιωτικό της υπόνομο».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν επανέλαβε την αντίρρηση του Πεκίνου την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας».
Η Ιαπωνία "βάζει το δικό της συμφέρον στη μακροπρόθεσμη ευημερία όλης της ανθρωπότητας" με την απελευθέρωση λυμάτων, είπε ο κ. Wang. Τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Κίνα έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ψαριών από τη Φουκουσίμα.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ωστόσο, ενέκρινε το σχέδιο και κατηγόρησε τους διαδηλωτές για τρομοκρατία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.